Johor Darul Takzim FC

i love read sokernet..sebab web tu adalah web indie bagi peminat bola sepak di malaysia..walaupun ayatnya kadang kala kasar dan untuk sesetengah org, sokernet ni cuma website bola sepak utk kutuk team lain je..but it’s still a good read..kelakar pun ya jugak..hehe..

recently, after kekalahan selangor di tangan JDT FC utk piala malaysia, this sokernet website ada cerita yang agak kelakar utk dibaca..even mmg drpd dulu lagi pun sokernet memang terkehadapan dalam arena bola sepak..even masa awal perubahan Johor FC ke Johor Darul Takzim FC, abis semua daripada tunku ismail sampailah ke daniel guiza, semua kena tala..

i have no problem with that..coz it’s an indie website kan..what do you expect? kalau pengampu presiden FAM punya web bola sepak, tak payah baca pun dah tau apa isi kandungan dia ye tak..lalala..

__________________________________________________

anyway, about johor darul takzim fc sebagai pasukan palsu dan penyokongnya pula dalah plastik..that’s something unusual to talk about i supposed..

pasukan jdt fc adalah terbitan daripada penjenamaan semula pasukan johor fc..dan kenapa jdt amik johor fc dan bukan johor fa utk dijenamakan semula? sebabnya adalah mudah..johor fc sudah berada di liga super berbanding johor fa yang masih berada di 2nd tier, liga perdana..JIKA..ingat tu..JIKA johor fa berada di liga super bersama johor fc, saya pasti johor fa akan terpilih utk dijenamakan semula..

then the reformation begin..with a curious start..dah kenapa nak beli safiq rahim?? adik beradik kembar?? safee sali?? muslim?? tak sure ni idea sapa..if mereka ni semua datang daripada fandi, means fandi cuma tengok youtube je kot..err..tak pun fandi baca blog beautiful nara utk tau pasal adik beradik kembar..huhu..

if i want to start a reformation, i would like to hire peter butler or v sundram moorthy..coz both kelantan dan lions xii mempunyai team yang konsisten apabila di bawah kendalian mereka..just how on earth fandi terpilih, sungguh tidak disangka..

selepas dah tarik semua star seluruh malaysia ke jdt fc kecuali star yg tertinggal iaitu fakri saarani, mulalah pencarian pemain import..n all of sudden, daniel guiza dan del nero menjadi import yang sangat membuka mata seluruh rakyat johor..serius, saya pun tak sangka..this is so fascinating!

dan selepas ada semua star dan import yang cool..the debate begins……..

______________________________________________________________________

it starts when pasukan bolasepak johor adalah pasukan yang lesu nak mampus selama lebih 2 dekad..ya..selama 20 tahun pasukan johor terkubur begitu saja..dah la terkubur, effort pun takde..kalau pergi stadium, adalah 30 40 org yang menonton..tapi bila tiba2 dah ada star, dah ada org kuat tengku mahkota johor, tidak semena mena stadium larkin tidak pernah lengang utk menyaksikan jdt fc bermain..so daripada 30 40 org ke 30 ke 40 ribu org penonton dalam sekelip mata, no wonder penyokong bola sepak johor dilabel sebagai plastik macam manchester city..

kemudian bila pemain2 jdt fc bermain macam najis collectively, maka terus set di minda para pemerhati bahawa pasukan jdt fc merupakan pasukan yang cuma ambil star tapi takde plan..macam anuradha desai beli blackburn..pasukan jdt fc terus kelihatan masih seperti pasukan johor fa walaupun sudah rebranding dan seterusnya dilihat sebagai sebuah kegagalan dan pembaziran dalam arena bola sepak malaysia..

walaupun dah dicemuh macam tu, penyokong yang datang ke stadium larkin tidak pernah berkurangan..mereka tetap datang memberi sokongan bukan kerana ada star..bukan kerana ada guiza..bukan kerana reformasi..tapi kerana EFFORT yang dibawa oleh pentadbiran bola sepak johor sendiri..kerana EFFORT tu lah mereka rasa bahawa bola sepak johor akan kembali gemilang..and still, if sebut pasal kerana EFFORT mereka penuhkan stadium, di mata pemerhati, mereka tetap plastik kerana hanya menyokong ketika hebat tapi tenggelam ketika lesu..

untuk rekod, mereka yang memenuhi stadium larkin sekarang kebanyakkannya adalah mereka yang ada ketika kegemilangan pasukan bola sepak johor 20 tahun dahulu..mereka tahu apa itu stadium larkin masa tu dan mereka mahu itu kembali pada zaman sekarang..dan lepas semua EFFORT itu, mereka dapat kembali stadium larkin yang pernah dibanggakan satu ketika dulu..

di mana mereka sebelum ini? kenapa tak datang stadium masa zaman kelesuan? mungkin ini disebabkan pentadbiran bola sepak johor ketika itu tidak seaktif sekarang..mungkin juga rakyat johor sentiasa bersama kesultanan johor dan entah2 if tengku mahkota johor promosikan sukan petanque di johor, tiba2 je semua rakyat main petanque agaknya..hehehe..

ingat..selepas 2 dekad kelesuan yang menjengkelkan, pasukan jdt fc dan para penyokongnya baru saja memulakan era baru dalam arena bola sepak johor..biarlah ada antara mereka cuma hadir ketika semua bintang dikumpulkan dalam satu bumbung jdt fc..biarlah juga ada antara mereka yang hadir cuma one-off, just untuk suka2..tapi kebanyakan yang hadir tahu apa itu bola sepak negeri johor..dan apa itu semangat stadium larkin..semoga ini berkekalan dan semoga tiada lagi pembaziran beli pemain entah apa2 akan datang..

 

luaskan kuasamu johor~

 

 

 

 

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: