Isteri Bekerja vs Isteri Suri Rumah

hey..it’s been a while kan..

musim pilihanraya sekarang..yang pro BN akan mempertahankan BN..yang pro-PR, akan pertahankan apa saja parti di dalam PR walaupun PR tidak sekepala..somehow..we need to remember that it’s ‘atas pagar’ market now..undi atas pagar akan menentukan semuanya..

some said ‘atas pagar’ ni takde pendirian..but for me, mereka yang takde pendirian adalah mereka yang berfikiran ‘asalkan bukan UMNO’ dan juga mereka yang berfikir, ‘antara cina dan melayu, mestilah undi melayu walaupun melayu tu peliwat atau pengkhalwat atau penzina’..yeah..a bit sarcastic though..hehehe..

___________________________________________________________

back to the topic..one of my colleagues ada bertanya soalan ‘mana bagus? isteri bekerja atau isteri suri rumah?’

that question makes a minute of silence in front of food during lunch time..yeah..it awalys makes the people wonder..which is better? wife kerja atau tidak?

 

my answer is a bit general..we should treat the question as case by case basis..tak semua orang ada masalah yang sama..tak semua orang ada gaya hidup yang sama..ada sesetengah orang yang perlukan wife dia bekerja untuk membantu kehidupan keluarga..ada juga yang suruh wife dia bekerja sebab nak suruh wife dia berdikari..ada jugak yang suruh wife bekerja sebab saja2..ada jugak yang suruh wife bekerja sebab kedekut..’duit aku duit aku..kau nak duit? pergi carik sendiri!’

err..org mcm yg last tu patut report kat jabatan agama..masa mula2 nak kahwin sembang lebat je siap baca ikrar bagai..dah kahwin..kedekut pulak..phuii!

 

untuk kes saya..ya..isteri saya seorang suri rumah..sejak saya berpindah KL dari JB..dia berhenti kerja dan duduk rumah je sepenuh masa..kami juga ada seorang anak lelaki berumur 18 bulan sekarang..so, wife saya lah yang jaga anak seharian..before this dia kerja di batu pahat sebagai pensyarah..dan selepas kahwin, berhenti kerja dan kerja di JB sebagai cikgu di sebuah sekolah antarabangsa..dan berhenti lagi untuk ikut saya di KL..

my case, saya tak suka berulang..batu pahat ke jb pun pada saya dah menyampah nak ulang alik every week..apatah lagi membiarkan wife saya bekerja di JB dan saya berulang KL ke JB every week..so, the idea is bring her to KL and carik kerja di KL..tapi bila dah di KL..saya agak lost hope + fobia + terlalu sungguh amat cerewet sekali untuk carik nursery..tiba2 keluar berita budak kena lambung..tiba2 keluar berita budak kecik kena cabul..ohh..sungguh shit..

so..end up..after several session of vigorous calculation with the bills and stuff, i decide that what salary i get in KL is enough to let my wife stay at home and take care of the kid ourselves..tipu lah kalau kata wife tak kerja pun tapi gaji besar so untung besar sampai boleh berbelanja sakan..for me, it’s just enough to run our life day by day dan paling penting, semua bil dan tanggungan dapat diselesaikan stiap bulan..

anther factor is, my wife is ok for not working..ada beberapa kenalan saya yang wife mereka mesti kena buat something..mesti kena kerja..tak kerja opis pun..meniaga online..ada je yang nak dibuat..gatal tak boleh duduk diam..ada jugak sanggup carik pengasuh..sanggup dapatkan lagi satu kereta untuk wife bekerja semata mata wife nya tak boleh duduk rumah dan boleh mati kebosanan..

as i said..it’s case by case situation..my case is i lost hope dengan pengasuh di sekitar tempat kediaman saya ni..and to support that idea, my income in KL is enough untuk tanggung expenses kami anak beranak..whatever personal loan, rumah, kereta, bill internet, telefon, orang2 kampung..semua dapat ditanggung tanpa gagal..

BANTAHAN
yes..ramai je sedara mara yang membantah dan bising pasal rugi ada degree lepas tu tak kerja..rugi experience..rugi belajar bertahun tahun..jadikkan diri tu lembab sebab terperuk kat rumah xtau dunia luar..sometimes, my wife agak kecik hati juga..ye lah..tau je lah kan kalau orang kampung sembang macam mana..kaw kaw pedas tak ingat akhirat..saya pun kadang2 berangin juga..tapi ye lah kan..orang tua..respect kena ada..

our parents dont have any problem dgn wife saya tak bekerja..they sometimes said that untung dapat jaga anak sendiri..membesar depan mata..buruk baik jadik, depan mata kita..sangat bertuah dan beruntung..

pada saya, untuk menjadi seorang suri rumah..seseorang itu perlu ada asas education yang cukup..which means that, if saya tiba2 takde atau tak boleh berfungsi sebagai suami dan ayah, my wife masih boleh mencari kerja yang sesuai dengan educationnya..dia juga masih boleh hidup dengan tahap pemikirannya sebagai seorang yang agak educated..tak jumud dan tak berakal pendek..that’s the quality that my wife have yang menjadikkan saya tak berapa nak amik port dengan cakap2 org sekeliling..she’s so bright and sometimes more alert than me..

from a husband view, i want her to keep alert with what’s happening in surrounding..kadang2 jaga anak boleh buat suri rumah tu lupa dunia..hence, saya sediakan segala apa yang boleh di rumah..saya sediakan internet..saya sediakan astro dengan semua channel..saya juga sediakan galaxy tab utk mudahkan wife saya access dengan dunia luar at least in facebook..i want her to keep in touch with outside world..saya juga bagi kebebasan kat dia untuk menghias rumah dan almost kebebasan utk buat apa saja dengan ‘wang elaun’ yg saya supply kat dia setiap bulan..

DIFFERENCE
the big difference antara isteri bekerja dan isteri suri rumah adalah income sekeluarga..wife yg bekerja ada income sendiri yang boleh menanggung diri sendiri..boleh membela diri sendiri..dan juga boleh bergembira seisi keluarga..kadang2 pergi melancong..pergi jalan2..makan2..kereta pun volkswagen passat..ye lah..income banyak kan..just sometimes i love to ask some people yang mana isteri mereka bekerja, ‘if wife kau tak kerja, kau boleh tanggung tak the whole expenses in family?’ some of them will answer ‘tak boleh’ kerana mereka dah lama hidup macam tu dan segala tanggungan yang ada adalah long term..if salah seorang tak kerja..memang sakit lah nak tanggung semua expenses sorang2..

ada juga yang jawab ‘boleh’..tapi biasanya yang jawab boleh ni mereka ada pembantu rumah..rumah banglo..kereta 2 3 bijik..this type of family, anak dah besar dan wife bekerja cuma untuk suka2..this is a totally difference story to talk about..

another difference is, wife yang bekerja lebih mudah access dengan maklumat dan dunia luar..tak perlu banyak effort..datang pergi balik kerja pun dah banyak info boleh dapat utk hari tu..the best is, gossip lah kan..gossip pasti akan ada setiap hari sebilang masa..so, para wife ni akan belajar darpiada gossip2 yg ada dan memperbaiki diri..err..harapnya begitulah..hohohoh..

___________________________________________________________________

 

jadik..ingatlah..jangan kita pertikaikan wife bekerja atau tidak..kita patut treat the situation case by case basis..ada org kerja workshop je..tapi isteri suri rumah dan ada anak 2 3 orang..ada jugak suami kerja berjawatan tinggi..tapi masih memerlukan isterinya bekerja untuk membantu keluarga..depends dgn kehendak keluarga..saya setakat ini agak mementingkan anak utk membesar dgn memahami apa itu keluarga dan siapa ayah dan ibunya..mungkin ada keluarga yang memang kejar income family coz nak bergembira seisi keluarga..still tak salah kan..bergantung apa impian sesebuah famili tu..

yang penting..jangan merisikokan keselamatan dan keharmonian the whole family semata mata nak fulfill impian..ada wife yg nak kerja sampai jadik manager bagai tapi anak2 terabai..ada juga wife yang nak jadik suri rumah tapi tak nak membantu langsung urusan dalam rumah..ujung bulan tau mintak duit nak beli itu ini je..tapi bila suami sakit2 badan demam bagai, isteri endah tak endah je..

i just glad my wife is everything that i need in the world..^^

 

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: