Kadangkala..Kita Perlu Bersedia..

alhamdulillah..Syawal dilalui dengan penuh bermakna this year..with my new born son which is now 9 month old he is, everything seems better and better by years..looking forward to another syawal next year..!

 

somehow..bila mana saya naik opis, berjambak email terabur dalam kotak email..but all of those only one that really caught my attention..it’s the death of one of my officemate..al-fatihah..

dia meninggal dunia pada syawal ke-3..kerana strok..dan pada usia cuma 42 tahun, boleh dikatakan agak muda lah bagi kita di malaysia ni..saya terkejut juga bila mendengar berita ni..dan lepas tanya kat kawan2, ada antara mereka pun terkejut coz arwah tak pernah tunjuk tanda2 ada penyakit..even arwah juga masa puasa, ada je lalu lalang sekitar opis ni dan semuanya berlalu seperti biasa..

dan meninggal kerana strok pada usia yang bgitu awal adalah sesuatu yang sangat di luar jangkaan..saya tertanya tanya juga, strok boleh membawa kematian ke? tapi bila mana oksigen tidak sampai ke otak hasil daripada otot dan organ badan yang tidak berfungsi secara tiba2, apa saja boleh berlaku kan..

one thing that i know from him that he’s own BMW 5 series which..u know..at least RM2500/month is the loan payment..and also from some of my officemate said that he did have one 5 years old son..yup..dia kahwin agak lambat..and if he can pay that BMW, we can expect more what he possess for his family rite..

then bila mana bila saya lepak di pantri dan bercerita tentang arwah, one of my officemate also said that he’s the only sole breadwinner in his family..isterinya adalah orang kampung yang sefahaman saya tiada lesen memandu..tak boleh bawak kereta pun..tidak bekerja dan senang kata, bergantung sepenuhnya kat arwah untuk hidup..even jika anaknya sakit nak ke klinik pun, wife akan tunggu arwah balik kerja untuk bawa ke klinik..dan jika arwah ada kerja outstation di mana2..isteri dan anak akan ikut sekali bersama..dan even macam tu pun, masih menunggu arwah untuk ke mana2..

dan..daripada kisah ini..membuatkan saya terfikir..sekurang kurangnya, kita kena bersedia on something happen..dan kita juga kena pastikan apa yang kita tinggalkan boleh meneruskan hidup selama lamanya walaupun kita sudah tiada..

for guys yang terlalu mengongkong isteri, if you love her that much, why dont u spread your love after u go to hell? biarkan dia at least ada life sendiri even untuk bersosial dan juga even untuk menjamin masa depannya jika kita sudah mati..

for those yang memang suka berhutang ‘biar papa asal bergaya’ style, think of your love ones if kita mati tiba2..adakah mereka larat nak bela hutang2 kita yang tinggal tu..?

for those girls yang sentiasa ‘alah..laki aku ada..dia je lah uruskan semua..’, so then when ur husband go to heaven, jangan mengeluh dan kecewa bila takde sapa tolong kau..dah hidup tu, hiduplah dengan penuh timbangrasa dan bayangkan tiba2 kita kena bekerja untuk pastikan anak2 masih dapat disuap makanan dan dipakaikan baju..

for all of us, it’s important at least kita bersedia dalam apa juga situasi..life is getting harder by days..we should be prepared..

One response to this post.

  1. Posted by Ponorogo on September 4, 2012 at 12:57 am

    yawn~

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: