Ramadhan-Syawal~

after several month memulakan hidup serba baru di Kuala Lumpur, the life is getting better and better so far..

instead of bangun pagi dan pergi kerja, now everything seems more of a routine rather that memaksa diri bekerja..seminit sebelum, celik mata untuk bangun mandi..seminit kemudian, tiba2 je dah mengadap laptop di opis..somehow, it’s mix together seamlessly..everything seems normal again..

but of course, it’s still quite a different feeling inside where my wife and i easily forget that we are now in KL..in JB u cant see those ‘mat saleh’ very often just like here..so bila mana kami jalan2 dan selisih dengan ‘mat saleh’ ni, masih lagi ada perasaan kagum dan tertanya tanya, ‘apa depa buat kat sini? welcome to malaysia!’ weird isnt it..

and now it’s ramadhan n nearing syawal..ramadhan is better and better for me each year..tahun ni pertama kali saya berpuasa sebagai anak beranak dengan wife dan baby di rumah sendiri..bangun pagi sudah dikejutkan even of course, bangun pagi mata mamai2 tu tiba2 kena suap nasik..sungguh tak kena kan..tapi bangun jugak lah coz for me it’s not the food that starts the day..it’s the occasion of sahur itself gives me lots of stength to keep myself in a condusive condition when fasting..bangun pagi pagi buta, makan sama2 dengan wife n if baby pun bangun sama, kami akan duduk di meja makan bersama sama..what else did i want rite?? it’s lovely enough!

preparation for raya, alhamdulillah..everything going smoothly as planned..even though i’ve only been in this new job for nearing 4 month, it’s more than enough for me to cover all expenses in Hari Raya..tidaklah semewah mereka di luar sana yang cakap, “tak sempat lah nak pergi butik..beli je lah handbag Bonia je kat Jusco..ok dah la tak?” or tak jugak semewah, “baju raya RM400 sepasang? ok?” or tak jugak semewah, “aku tak tau nak balik ni bawak kereta mana satu..maybe Wish je kot..nak bawak kereta lain jalan mesti jem..BMW bukan jimat sangat kalau jem kan?”

which more of it i just replied with *angguk*angguk*angguk*angguk* and a short word of, “entah ek..”

yeah..somehow, cheekily, i’m the cheapest engineer in here..hahahahahaha..

so far raya ni sekurang kurangnya, saya akan pastikan semuanya terkawal..perjalanan adalah seperti dirancang..kerta juga dalam keadaan yang baik..remember last year where i wrote that my car odometer starts at 0km to 999.9km, return to 0km and stops somewhere 300km? im not sure..malas nak cek post lama..hehe..so i expect it will be the same this year..my car is everything..sebab tu je lah harta yang ada kami anak beranak..

outside or ramadhan and syawal mood, in the other world of politics, everything is shit as usual..it’s some kind sore in the eyes (sore eyes??) when u read all the fucked-up-aku-je-betul post from either government or opposition..the most interesting is this Janji Ditepati as tema Hari Merdeka 2012..kenapa mesti tema begitu anjing? apa kaitan, menyambut anniversary merdeka dengan Janji Ditepati?? Janji apa yang ditepati?? if that is not enough, that Rais Yatim guy has created a song for this year’s Merdeka theme!

“janji sudah ditepati..kini masa balas budi..”

apakah??

ini actually perkara yang amat memalukan..Najib has pun lots of effort to change the mindset in Malaysia but those bastards under his wings seem ignorance enough to support him..poor Najib..tabahkan diri lah ya walaupun ramai golongan muda kurang menggemari anda..

this week also start the new English Premier League..im not sure if im going to subscribe that HD channel from Astro sang Kuku Besi..tengok channel biasa je nampak jugak kan bolanya..even, for 27 years im living with a non HD channel, why should i complain if no HD at all rite..

so then..Salam Syawal untuk semua..remember, Safety is No.1 in everything u do..we live in a world where cats eating dogs..and even cats eating cats..it’s not a safe environment anymore..please be careful in everyhting u do..

jangan tukarkan kegembiraan syawal kepada kedukaan..

till then..hav fun!

2 responses to this post.

  1. Selamat Hari Raya incik Azam!

    Saya mau duet rayaa plssss. Saya masih belom kawen maka layak dpt duit raya kan kan kannn? ;p

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: