Al-Fatihah untuk Adik Dirang

might be this is another example of ignorance in Malaysia..semua parents akan fucked up apabila lebih mementingkan hal lain daripada anak sendiri..yes..i said SEMUA..

kejadian yang menimpa adik Dirang, gadis comel yang hilang dan ditemui rentung beberapa hari kemudian menimbulkan sangat banyak tanda tanya kepada kita yang tak kena ni..of course..nauzubilllah jika terjadi kat kita..tapi adakah kita boleh pastikan yang perkara sama takkan terjadi bila kita betul2 betul memerlukan kekuatan dalaman?

adik Dirang dikatakan mengadu lapar kat ibunya..dan ibunya pula dikatakan sedang melayari Facebook..oleh kerana ‘sibuk’, ibunya bagi duit dan nota supaya adik Dirang yang berumur cuma 5 tahun pergi ke kedai sendirian untuk membeli makanan..ingat..5 tahun beb!! terlalu kecik untuk jalan sorang2 zaman sekarang ni..

certain people will said that, ‘apa punya bengap emak dia suruh budak kecik jalan sendiri..?’ i cant hide my anger as me too said the same after i heard the news..but then suddenly i realize yang sudah sangat banyak kes kehilangan kanak2 di malaysia berlaku sejak dulu kala..sejak saya kecil lagi..dan adalah mustahil ibunya tak ambil tahu?? even ibunya sendiri ada internet dan ada laman Facebook..takkan tak ambil tahu??

so what actually went wrong here..?

ibu Dirang memang sangat menyayangi anaknya..malah ketika dia berusaha mencari Dirang yang hilang itu, dia masih lagi sedang berpantang anaknya yang ketiga..begitu gigih sang ibu walaupun tahu dalam keadaan berpantang, dia tak seharusnya banyak gerak..jadi untuk katakan ibu Dirang seorang yang tak mementingkan keselamatan anak, it’s too one sided argument..

kalau untuk dipersalahkan Facebook..yeah..i think that’s another important point for us to take some serious note.tapi untuk memperkatakan ibu Dirang leka, seharusnya dia leka kerana dia dalam keadaan berpantang anak yang baru lahir! sesiapa saja akan leka bukan? sesiapa saja akan ‘tidak buat banyak perkara’ ketika berpantang..jadi, adakah itu juga dikatakan salah ibu..? antara pergi kedai dan anak yang merengek kelaparan, pergi kedai bukan satu pilihan yang baik apabila kita sendiri pun kurang sihat kan..

most probably yang menjadi persoalan pada saya adalah, jika suaminya tahu yang si ibu tidak terdaya nak turun naik flet walaupun untuk ke kedai runcit, mengapa si ayah tidak menyediakan makanan sebelum keluar bekerja? i mean..tak perlu goreng2..cukup periksa sama ada sayur, telur, bawang even cukup untuk periksa jika ada beberapa bungkus megi di rumah sebagai persediaan jika lapar?

ataupun kenapa tidak bertanya tentang perihal makanan di rumah jika si ayah tak tahu?

ataupun kenapa tidak berfikir yang anak anaknya nak makan apa apabila si ibu sedang berpantang?

ataupun sebagai KETUA KELUARGA, kenapa tidak berpesan kat si ibu yang walau apa pun jadik, jangan bagi budak kecik jalan sorang2? ni sampaikan terpaksa beli megi dan telur sendiri..apakah?? takkan tak cek sebelum tu ada ke tidak barang2 untuk makan??

sang ayah, sepatutnya bersuara untuk berpesan kat ibu tentang anak..cuma bersuara je..
takde masalah besar pun..

sang ibu, harus menguatkan diri menutup facebook dan berjalan bersama anak kecil ke kedai..bila si ayah balik, hentam si ayah kaw kaw punya sebab tak sediakan makanan..cuma tutup je facebook tu, dah boleh selesai banyak perkara..

in the end..semua orang menanggung kesusahan walaupun boleh dielakkan hanya dengan satu tindakan kecil yang diambil mudah..remember parents, fikirlah anak anda sebelum dahulukan perkara lain..in the end, depa jugak yang nak jaga kita bila kita dah tua bangka nanti, tau pulak kita marah kalau depa kurang ajar kan bila dah besar..

semoga roh adik Dirang dicucuri rahmat..polis Johor selalu keluar berita pasal kehebatan mereka membanteras jenayah..tiap tiap minggu ada je keluar tv ketua Polis Johor botak tu..so hopefully kes ni dapat diselesaikan super segera dan penjenayah dibawa direct ke tali gantung tapi sebelum tu sebat 80 kali dulu..

al-fatihah..

One response to this post.

  1. kadang2 saya rase….keadaan sekililing sekarang yang dh x selamat…
    20 tahun yg lalu….sy n adik beradik mnguruskan diri sendiri,ke kedai sendiri,main sane sini,gi sekolah naik basikal…n of course,alhamdulillah ade jiran2 n org2 kampung yg prihatin..alhamdulillah,selamat semuanya..

    sekarang ni je…ramai drug addict,perogol,peragut….tu yg mcm2…ditambah dengan jiran2 yg x prihatin~

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: