Satria Neo Immobilizer

yesterday, everything seems normal..saya bangun pagi..bersiap2 pergi kerja, kiss wife..kiss baby..kemudian terus ke kenderaan kegemaran seluruh pelusuk dunia, Satria Neo yang hebat~

bila berada berhampiran kereta, macam biasa, tekan alarm, bukak pintu, bukan stereng lock dan terus cucuk kunci untuk start enjin..however, for my amazement, enjin saya tak nak start..dah pusing kunci but nothing happens..lain2 semua ok..hon, radio, aircond, power window..everything seems normal..it.not.ever.gonna.start..

_______________________________________________________________________________________________________________

a night before,

saya nak kunci stereng..dalam perjalanan, tangan yang memegang kunci tersadung tiang dan kemudian kunci terlepas daripada pegangan..ya..kunci tu bersepai di atas lantai..abis keluar semua isi dalam dia..saya kutip semula kunci..dan kutip semula main electronic component..saya try guna alarm, all seems normal..tapi saya tak cuba nak start kereta malam tu..so far i believe everything is ok..

________________________________________________________________________________________________________________

selepas kereta saya tak nak start..saya dah habis gelabah puyuh..dah terfikir tow truck..dah terfikir nak ganti apa benda yang rosak..dah terfikir macam2 perkara..terpaksa cuti..terpaksa hantar report lambat..terpaksa menyusahkan diri..serius gelabah..

saya kunci kereta semula..dan nak try google apa masalah yang mungkin berlaku..sambil2 tu saya bukak semula kunci kereta saya dan tengok electronic component dalam tu..tekan2..alarm hidup..on off kereta pun takde masalah..kemudian, saya perasan..kat kunci tu ada satu ruang kecil yang kosong..might be there’s another component yang saya miss..

nekad, saya cuba kuis2 tempat kunci saya jatuh semalam..selak2 daun, selak2 abuk pasir..tengok2 dalam longkang..kemudian saya perasan satu benda kecil warna hitam..it’s so small, i believe nobody will know that it was important..saya kutip dan terus masukkan kat dalam ruang kosong dalam kunci kereta saya..it fits..good news eh..

saya try start semula kereta, dan kereta saya pun dapat di start kan..gila lega! sampai opis, saya terus selotep kunci kereta saya..hopefully perkara ni tak berulang lagi..for me, it’s kind of relieve as at least this is the kind of safaty that u need..takdelah orang boleh suka2 duplicate kunci kereta kita dan terus start enjin dan jalan..it will never works without that immobilizer component..

anyway..saya cuma ada satu kunci kerana satu set lagi sudah hilang..saya call proton i-care and u know what they said..? if i want to replace one set of key, it will cost me RM300..if i want to replace both keys with new frequencies, it will cost me RM700..serius..RM700..menggigil tangan nak bayar beb..

here is some pics that i have taken..mari mengenal barang2 dalam kunci anda!

Satria Neo hebat's key~

electronic component and the small one is the immobilizer component

 

immobilizer component close up..

3 responses to this post.

  1. Posted by haleshensembagaidikata on Februari 20, 2012 at 12:06 am

    Ahahaha…mmg immobilizer tu kecik yang amat…tp percayalah…menda tu xmenghalang org curik kereta pn nmpknya…

    Balas

  2. penah jd gak…gilerrr la…tp skrg ni problem alarm lgsg xle…pintu xmo bukak…tlg laaa…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: