Masalah WhatsApp untuk Symbian

Symbian..??? euwwwwwwww..old skool~~~~

yeah i know..tapi dah tu je yang saya mampu nak guna setakat ni..belum mampu lagi nak guna smartphone android..huhu..

anyway..this post adalah untuk menyampaikan satu post yang saya telah baca sbelum ini..kepada mereka yang kurang pasti apa itu WhatsApp..untuk pengguna BlackBerry, tentu sudah biasa dengan BlackBerry Messenger..perkhidmatan Messenger kind of ‘percuma’ untuk semua pengguna BB..untuk mereka yang tidak ada BB dan ada data plan either prepaid or postpaid, WhatsApp adalah satu alternatif..WhatsApp menggunakan nombor phone dalam phonebook kita untuk chatting..so instead of main2 SMS..kita boleh chatting guna WhatsApp..more info just click here..

bagi pengguna android ataupun iphone, whatsapp is not an issue for them..mereka boleh on dan off application tu tanpa ada masalah..jadi data transfer oleh whatapps tak akan berlaku sesuka hati..mereka akan connect ke WiFi atau TelCo Data Package ketika betul2 diperlukan saja..contohnya seperti menerima message ataupun mahu menghantar message..penggunaan tenaga bateri juga adalah minimum apabila whatsapp tidak aktif..

bagi pengguna symbian..err..seperti saya..whatapps sangat menimbulkan masalah..whatsapp untuk symbian akan KEKAL on dan data transfer akan KEKAL berlaku..walaupun anda sudah exit application whatsapp tersebut, phone anda akan sentiasa melakukan data transfer..jika log on ke WiFi, WiFi akan sentiasa connected dengan phone anda walaupun whatsapp sudah tidak aktif..bagi mereka yang guna data package prepaid dan cuma 100mb sebulan..icon data transfer walaupun kelihatan macam takde application yang running sudah tentu merunsingkan..

basically it’s not a problem pada yang tak kisah..dia jadik masalah apabila data transfer yang berterusan akan menjadikan handset kita makan bateri dengan lebih cepat..sebagai contoh, saya menggunakan nokia n86..penggunaan bateri saya adalah sekitar 3 hingga 4 hari sebelum perlu dicas semula..oh..anyway, itulah kelebihan symbian phone..bateri yang tahan lama..lalalala..tapi setelah saya install whatsapp, dengan penggunaan yang sama kecuali data transfer berterusan due to active data transfer for whatspp, bateri saya cuma boleh bertahan tak sampai 2 hari..dah la bateri jadik cepat habis, handset pulak jadik macam panas je..it’s quite annoying..

however..there are some solution for this issue~

1st solution adalah dengan meletak password untuk setiap access point dalam handset..untuk nokia boleh carik di Tools – Settings – Connection – Destination dan kemudian bukak option untuk Internet..dengan meletak password, setiap kali whatsapp ingin melakukan data transfer, application itu akan promt for password..jika kita abaikan ataupun tak nak masukkan password, data transfer tidak akan berlaku dan seterusnya mengelakkan whatsapp mengaccess data transfer kita secara automatik..cuma..saya tak dapat buat cara ni..saya cuba juga tapi..kind of gagal la kot..entah saya yang bebal ataupun nokia n86 xde option tu..

then i go to 2nd solution which involves certain software..dan melibatkan proses seperti task manager..

1. dapatkan software yang bernama NetQin Mobile Guard for Symbian dan install ke dalam handset anda..

– NetQin adalah software keluaran negara China yang berfungsi seperti satu optimizer untuk sesebuah handset..software ni dikatakan boleh scan any masalah dan akan cuba suggest improvement untuk sesebuah handset tu..as far as i know, software ni adalah freeware..NetQin juga keluarkan antivirus sendiri tapi saya tak berapa suggest antivirus untuk handset kerana risau jika antivirus tu sendiri yang create virus dan kemudian suruh kita bayar untuk ‘bersihkan’ virus yang dihasilkan tu..just jangan surf website bukan2 (ogrish.org, melayuboleh-type website, redtube, any iklan ‘kuat’ dan ‘panjang’ etc..just to name a few) melalui handset dah boleh elakkan virus..simple..tak perlukan antivirus..

2. exit WhatsApp dan run NetQin Mobile Guard yang dah diinstall tu..quite straightforward..

3. pilih option OS Scan dan NetQin akan keluarkan statement tentang beberapa perkara yang mungkin kita boleh improve..pada hemat saya, still..jangan terpedaya dengan antivirus..

4. now it begins, pilih option Boot Mgr. dan pilih WhatsApp..pilih Option dan pilih Disable Auto Start..

5. kembali ke NetQin Main Menu dan pilih App Mgr..biarkan NetQin selesaikan scanning tu dulu jika ini pertama kali kita run NetQin..

6. setelah selesai, pergi ke tab Process dan scroll sehingga nampak 3 process – WhatsApp[…, ProgMgrServer_…. dan LoggerServer_….

7. pilih option untuk setiap satu process tersebut dan pilih Close..pastikan ketiga tiga proces itu ditutup kerana walaupun salah satu dibiarkan running, WhatsApp masih boleh running secara automatik.

8. setelah 5-6 saat..kembali ke NetQin Main Menu dan kemudian kembali semula ke App Mgr – Process untuk pastikan ketiga tiga process WhatsApp tu benar2 telah ditutup..

9. exit NetQin dan boleh lihat bahawa sudah tiada data transfer berlaku dan WhatsApp juga telah tidak aktif..

jika kita run semula WhatsApp selepas itu, kita cuma perlu ulang step 5-8 untuk tutup semua process2 tadi..dalam beberapa saat, whatsapp akan jadi tidak aktif..apa yang kita perlu lakukan adalah pastikan ketiga tiga process tu benar benar telah ditutup sepenunya..

kemudiannya..dengan bertambahnya application asing dalam phone kita seperti NetQin ni, kita juga perlu melakukan sedikit ‘tweak’ mudah supaya NetQin tak mengganggu kita akan datang..

1. run NetQin

2. pilih Option – Setting dan di tab System Setting ‘off’ kan Auto Start.

3. di dalam option Setting yang sama, cari tab Monitor Setting dan ‘off’ kan Traffic Monitor..

4. setelah selesai, exit NetQin..

setelah melakukan kesemuanya, isu WhatsApp makan bateri dan sentiasa connect internet sudah selesai..the only thing is that WhatsApp message will not come by real time basis kerana kita telah off semua process whatsapp itu tadi..tapi apabila kita on smula application itu, semua message yang dihantar akan masuk seperti biasa..

hope it helps..post ini telah diolah dan diubahsuai ikut experience sendiri daripada page ini..credit to him..hopefully NetQin ni sesuai digunakan sehingga bila bila masa..

_______________________________________________________________________________________________________

update 15.10.11

kadangkala, setelah kita dah off ketiga tiga process tu, whatapps masih lag running in the background..what we should do is after ‘kill’ all three process for the first time, go to NetQin Main Menu..stays for about 5 – 6 seconds..then return back to App. Mgr..jika masih ada lagi WhatsApp punya process, so then need to ‘kill’ it once again..im not sure why..but it happens sometimes..and sometimes need to ‘kill’ it 2 or 3 times..

_______________________________________________________________________________________________________________________________

update 14.06.12

silly me..after i’ve tried and explore all elements in the netqin, ada satu option yg sangat mudah lagi memudahkan untuk kill WhatsApp application..actually, saya tau ni pn lama gak juz tak terupdate kat sini..thanks to alia yang comment recently, if not, saya sentiasa akan terlupa..so now, here goes..

1.consider u’ve run ur WhatsApp now..Exit the Application..

2.Open NetQin and choose option Clean Spam

3.in there, u’ll see an option says ‘Memory cleaning’, open it..

4. in there, u’ll see any application that are still running in ur handset (note:running application without close it properly will drain your battery faster)..now, u can see WhatsApp name there..means that after u exit WhatsApp, the application is still running and drain ur 3G connection too..

5.scroll to the next tab says ‘clear in batch’..

6. tick ‘WhatsApp’ or any application that u want to closed and then click ‘Off’..

7. after that, sometimes u can see WhatsApp application is still there..jangan risau, do it several times until WhatsApp application gone..

8. finish!

so..inilah cara yang lebih mudah..yeah..i’ve guided lots of you wrongly selama ni..minta maaf banyak2..hopefully it really helps this time!

 

13 responses to this post.

  1. syukran for info

    Balas

  2. Posted by AzamHassan on Oktober 16, 2011 at 4:06 pm

    no sweat..! hope berfungsi seperti yang diinginkan..

    Balas

  3. eh, guna symbian apa?

    mine was Symbian^3, but after upgraded to Symbian Anna, the battery life last longer tau.

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Oktober 18, 2011 at 3:06 pm

      same phone ke..? nokia n86 guna symbian s60 rasanya..symbian^3 latest lagi kan..symbian s60 leh upgrade ke anna ke even bukan touch screen..hehe..about battery..not sure about anna..but mine was drained less than 2 days..unacceptable~~

      Balas

  4. senang je. uninstall whatsapp. kalau nak guna whatsapp beli android. hahahaha.
    *panas ati sebab kredit kena tolak gara-gara whatsapp dan 3g yang sentiasa connected walaupun dah disconnect banyak kali.

    Balas

    • Posted by AzamHassan on April 26, 2012 at 1:00 pm

      tp gedik2 gak nak guna..hehe..tu yg bila takde wifi or nak kuar jalan, cepat2 off kan guna netqin ni..idak..jenuh laaa nak serap kos dia..

      err..nak tukar android xde sen ah..hoho..

      Balas

  5. thanks 4 da info..sgt berguna..tp x fhm g run netqin tu..yg kat last2 tu..hee

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Jun 14, 2012 at 1:42 pm

      alia..saya dah update post ni..hopefully it really helps now..sorilah ek..mungkin ayat agak berterabur kan =)

      Balas

  6. Posted by Customer on November 24, 2012 at 1:28 pm

    it really works…lot of thanks.. nokia 5800 XM aku lagilahh,sehari pun tak sampai baterinya,mungkin dah rosak kot.. =)

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Disember 5, 2012 at 10:39 am

      memang..handset2 lama mmg leceh kan..ive been thinking nak ada 2 bateri je skang ni or maybe beli power supply yang banyak je dah dijual skang..hehe..

      at least..it helps u..so baguslah =D

      Balas

  7. Posted by han on Mac 24, 2013 at 11:57 am

    hi terjumpa blog ni masa gugel. mcm ner nak bg setting connection maintain guna wifi. i try install whatsaapp tp lampu 3g menyala so uninstall dlu

    Balas

    • Posted by AzamHassan on April 18, 2013 at 9:00 am

      setting maintain guna wifi mmg ada dalam whatsapp itself..wi-fi 1st or 3g connection 1st..so pilih wi-fi 1st..

      just it totally depends on phone i suppose..the best way with current new smart phone now is to off 3g while using wi fi..whatsapp tetap akan tangkap wi fi bila 3g takde..

      hope it helps!

      Balas

  8. Posted by afateen on April 28, 2013 at 10:32 pm

    saya dah pilih wi-fi first .. tapi klau saya xbukak application whatsapp tuh still makan kredit. kejap je hilang..so mcam mne yea?

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: