Australia (5) vs Malaysia (0)

tak melawan..

seriously tak melawan..

but what should you expect bila pasukan tangga ke 147 FIFA bertemu dengan pasukan 20 TERBAIK DUNIA..?

however, as long as it’s persahabatan, i dont care much..mentaliti pemain2 kita semua memang teruk..bila main2..memang main2 je buatnya..tak pun nak ambil perlawanan tu serius sangat mungkin..

saya masih lagi mengimpikan pasukan bola sepak negara kita diambil daripada lepasan pemegang ijazah universiti..

it’s not double standard..it’s not discrimination..

pada saya, mereka yang belajar lebih tinggi mempunyai mentaliti yang lebih sempurna berbanding mereka yang selainnya..

this applied only in football i believe..buat apa kita nak ambil budak yang SPM pun kantoi sedangkan ada budak degree yang mempunyai skill yang sama..?

ataupun adakah lebih baik kita hantar budak2 bola ni belajar sampai tahap ijazah menggunakan tiket ‘special talent’ supaya mereka boleh meningkatkan tahap mentalilti mereka..?

bila education tu dipupuk dengan sempurna, maka takdelah mereka yang dapat bola depan2 gol masih gugup..dan takde juga orang yang main bola tamak macam anjing satu sen tak guna..tengok tak Jepun main tu hari..

apa yang penting..education..hantar mereka semua pergi belajar tinggi sikit daripada apa yang ada sekarang..give them full course macam budak2 MTD..belajar biasa ya jugak..training askar pun ya jugak..so, mereka belajar biasa pun ya jugak, then petang, training bola pun pulun gak..creates a discipline in their lives..create atmosfera di mana pemikiran mereka harus berkembang..

saya tak nak mereka yang cuma BOLEH main bola..saya mahukan mereka yang PANDAI main bola..

dan PANDAI tu surely datang daripada education dan bukan training semata mata untuk elakkan malu lebih besar pasukan bola sepak kita pada masa akan datang..

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: