terkilan dengan orang pergi Haji..

ya..terkilan..

no..i kid u not..i do feel some kind of ‘*sigh*-feeling’ bila mana tengok gambar2 orang malaysia pergi haji..

but i can tell u..i’m not insulted with haji itself..but quite insulted with only a CERTAIN SMALL portion of people who does have that opportunity to go there..

bila mana saya tengok footage orang baru balik mekah, saya sentiasa terbayang it’s kind of nice i can go..even it’s must be nice if my parents and i can go together..even it’s must be even better if my parents, my ‘atuk-atuk’ and myself can go together..

atuk saya sekarang memang waiting list untuk pergi haji..even ada sedara mara saya juga waiting list untuk pergi..u know with quota and all the stuff, not all people can go in the same year..

even kalau saya mula mendaftar untuk pergi haji melalui tabung haji pun, the date that they give is somewhere 2050!

hmm..beyond wawasan 2020 tu..masa tu gaji tukang sapu pun dah RM3k agaknya..nak gi haji sure sampai puluh puluh ribu masa tu..

saya cuma agak terkilan di mana ketika ramai orang memang ada dalam waiting list, even yang baru daftar pun kena tunggu sampai 10 20 tahun, tiba2 bila interview beberapa orang yang baru pulang dari mekah, they PROUDLY say that,

‘oh..ini kali ke-5 makcik pergi haji..’
‘ini kali ke-2..’
‘alhamdulillah..ini kali ke-3 pakcik pergi..syukur..’

u can see now kat mana part yang saya terkilan tu..? and remember..setiap tahun, memang ada QUOTA untuk orang pergi haji..

kenapa depa boleh pergi banyak2 kali sedangkn masih ada orang yang baru nak pertama kali teringin ke Tanah Suci..? kalau kononnya depa duit banyak..so..? duit banyak then kena pergi banyak kali..? kenapa tak bagi je duit tu kat orang yang belum pernah pergi..?

saya harap parents saya berkesempatan pergi ke sana..dalam tempoh 3 4 tahun ni, mereka akan pencen dan diharapkan quota haji hanya dibuka untuk 1st timer sahaja akan datang..yang nak pergi banyak2 kali tu, sila uruskan perjalanan anda sendiri..

this post was too childish rite..hopefully, ada orang Tabung Haji boleh betulkan fahaman saya yang salah ni..tu pun, jika memang salah ah..

2 responses to this post.

  1. bg sy…bnd ni rezeki n pd masa yg sama Allah dah pilih diorg utk jd tetamu Dia kali ini..tp skrg tabung haji dh letakkn 1tempoh masa utk org yg boleh pergi haji utk kali seterusnya..sbb main priority still yg xpernah pergi lg…
    n sy pn tumpang gembire kalo ade org yg mampu pergi sane lebih dr sekali..kdg2 bkn org senang pon,tp niat n effort dia menabung tu..
    insyaAllah…rezeki parent awak n awak,dpt secepat mungkin lpas ni=)

    Balas

  2. takpa klau nk pegi 2 3 kali tapi ikut trip sndri atau pakej haji sndri bkn under tabung haji….sbb kita tau kan under tabung haji sgt lambat dan byk waiting list…tp bila org tu dpt pegi smpai 2 3 kali..under tabung haji…must be sumthing wrong la kan pd managemnt…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: