PAS dan Hududnya..

saya sokong hukuman hudud..in fact..saya sokong apa saja hukuman yang membolehkan mereka yang bersalah dapat hukuman yang setimpal..kalau kita ikut macam negara China, hukuman bagi perasuah adalah hukuman MATI MANDATORI, sudah tentu negara kita lebih telus berniaga dan lebih makmur ekonominya..

apatah lagi kalau hukuman bagi perogol dan pembunuh adalah rejam atau dibunuh masing2..sudah pasti kes jenayah semakin menurun..saya juga lebih suka dalam malaysia, walaupun kita sebagai islam faham sebagai hudud, tapi untuk pemahaman masyarakat berbilang bangsa dan agama di negara ini, lebih baik jika kita katakan ‘hukuman yang lebih keras terhadap penjenayah’..it sounds more liberal~

baru2 ini tuan guru nik aziz sibuk menaikkan semula isu hudud..

personally..saya dapat rasakan tuan guru nik aziz telah menjadi kuda tunggangan sekali lagi oleh DAP dan sekutunya..

sedar atau tidak, semenjak pilihanraya yang sudah, ataupun sejak pemerintahan gagal pak lah, politik malaysia bukan berkias tentang parti politik semata mata tetapi lebih kepada KAUM..

dan saya agak sedih di mana MELAYU lah yang paling banyak menjatuhkan MELAYU sendiri masa kini..

bermula dengan saudara mat sabu kita yang entah apa bengap sangat sampai tak boleh nak beza perjuangan komunis dan perjuangan para pejuang tanah air..mat sabu ingin menjadi hero bukan kepada melayu, tetapi kepada DAP dan kaum lain..

saya expect mat sabu akan memperjuangkan kepulangan chin peng ke malaysia pula satu hari nanti..for sure..

dan terbaru, tuan guru nik aziz tiba2 berbunyi pasal hudud yang mana sangat sensitif untuk mereka yang bukan beragama islam..hari ini di surat khabar, pemimpin DAP sanggup letak jawatan jika hudud dilaksanakan di malaysia..

bodoh..

dia tau ke hudud tu apa sebenarnya sampai tiba2 nak letak jawatan..?

i say, saya dapat rasakan perkara ini telah dirancang dengan sangat teliti..

di malaysia, ada 3 kaum utama..melayu that should be islam, cina dan india..kita sebagai melyu, thanks to that satu-sen-tak-guna-perkasa, memperjuangkan segala galanya yang bersangkut paut dengan kelebihan melayu di malaysia TANPA mengambil kira sensitiviti kaum lain..melayu nak ini nak itu, tapi bila kaum lain tuntut apa yang mereka nak, melayu2 ni jugak yang bising bahawa ini negara kita dan bukan negara depa..sedangkan kita hidup bersama sejak dulu kala lagi..

same goes to hudud even i believe banyak melayu tak berani bersuara kerana hudud ada dalam alquran dan hadis..dan jika salah bersuara, akan melibatkan periuk nasi masing2..maka semua orang senyap je lah..

but, we always forgot that when we talk about hudud, ada kaum lain yang lebih terasa iaitu kaum bukan melayu, CINA dan INDIA terutamanya..apa kaitan pada mereka jika mereka mencuri tiba2 kena potong tangan..? takde tertulis pun benda2 tu dalam kitab2 mereka..kenapa mereka turut menanggung hukuman yang sama seperti orang melayu islam..? kalau hudud ni kononnya untuk islam sahaja, MALAYSIA bukan negara islam sepenuhnya..kita ada pelbagai kaum..kenapa mesti mebeza bezakan hukuman berdasarkan kaum dan agama..?

apabila kaum CINA dan INDIA ni semakin terasa, mereka akan jadi semakin tak senang duduk, apabila mereka tak senang duduk, cuma DAP saja yang masih membela nasib mereka..yes..actually dalam statement tuan guru nik aziz, sebenarnya lebih kepada MEMECAHBELAHKAN kaum di malaysia dan bukan membela nasib ISLAM..

sebab itu saya dapat rasakan PAS cuma kuda tunggangan..DAP mempergunakan mat sabu untuk membela nasib cina yang memang pro-komunis in their blood..kemudian DAP mempergunakan tuan guru nik aziz pula untuk kelihatan sebagai pro-obsesi-islam sehingga menimbulkan ketakutan terhadap kaum lain..

dan satu lagi isu tentang penggabungan PAS dalam BN..juga kelihatan seolah olah MELAYU cuba merampas kuasa sepenuhnya dan menimbulkan ketakutan dalam kaum lain di malaysia..

apabila DAP stand alone, at that time we can see that MIC and MCA will be by their side..they always want to have their total power in this country just like our neighbour..they know they can make lots of money in malaysia after our neighbour island cannot expand their business inside their country any further..

saya harap MELAYU yang sokong membabi buta sesuatu parti politik itu sedarlah dan bukalah mata..perpecahan KAUM di malaysia akan meberi impak yang sangat teruk pada kita dalam tempoh jangka panjang..

sekali DAP berkuasa di malaysia, oleh kerana mereka bukan beragama islam yang banyak batasnya untuk kebaikan semua, mereka akan buat apa saja untuk pastikan mereka kekal berkuasa..lantak pi rakyat2 berbilang kaum ni..janji mereka berkuasa..

in fact..saya yakin..jika mereka berkuasa, mereka akan kenalkan semula ISA..trust me!

Advertisements

8 responses to this post.

  1. pada saya, saudara kena membuka lembaran buku sejarah yayasan warisan johor tentang ‘mat indera’. di situ termaktub hal-hal berkaitan mat indera dan balai polis bukit kepong.

    ‘mungkin’ saudara terlepas pandang bahawa kenyataan mat sabu bukan membela komunis tetapi memperkatakan tentang mat indera!

    wallahu’alam…

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Oktober 6, 2011 at 4:59 pm

      kenyataan mat sabu tak mengikut bendera..that’s the problem..mat sabu membenarkan perjuangan mat indera sama level dengan tok janggut..persoalannya, mat indera berjuang atas nama komunis yang semua orang tahu tujuan komunis bukan membebaskan malaysia tetapi menawan malaysia untuk kepentingannya..perjuangan tok janggut pula perjuangan seorang pejuang yang sebenar..berjuang atas nama tanah melayu..atas nama kampungnya sendiri menentang penjajah..

      perjuangan tu ya..platform tu yang berbeza..

      Balas

      • hmm…nak tanya, dah baca belum buku sejarah yayasan warisan johor?

      • Posted by AzamHassan on Oktober 7, 2011 at 3:57 pm

        err..tak sure..belum kot..untuk konteks apa ya..?

      • tentang perjuangan mat indera.

      • Posted by AzamHassan on Oktober 18, 2011 at 2:06 pm

        oh..pasal tu..

        urmm..mat indera tak salah saya sebaris dengan pahlawan2 tanah melayu seperti orang lain..beliau juga aktif dalam gerakan2 yang memperjuangkan kemerdekaan tanah melayu sampailah parti yang beliau join diharamkan oleh kerajaan british..

        bila diharamkan, mat indera dikira sebagai pejuang subversif dan seringkali melawan british semula..akhir sekali terpaksa melarikan diri ke hutan kerana diburu oleh pihak british..kat dalam hutan beliau bertemu dengan geng2 komunis ni yang pada hemat saya mempergunakan kebencian mat indera terhadap british untuk setup satu sayap komunis di selatan..

        for me it’s simple..mat indera cuma mahu mempergunakan komunis untuk membebaskan tanah melayu daripada british..tapi adakah betul komunis akan membebaskan tanah melayu sedangkan tanah melayu ada resource yang sangat banyak untuk dirampas..? pada saya, tak pernah komunis mengiktiraf apa itu pembebasan dan kebanyakan pentadbiran komunis cuma berpaksikan pentadbiran rejim sampailah ke hari ini..

        to conclude mat indera bukan pejuang pada saya ada kemungkinan benar kerana bernaung di bawah bendera komunis..jika begitu, adakah chin peng juga dikira sebagai pejuang kemerdekaan? kerana sudah pasti arahan menyerang balai polis kepong dengan tujuan ‘membebaskan tanah melayu’ itu datang daripada higher management..

        that’s why mat janggut adalah berbeza dengan mat sabu..mat janggut berjuang atas diri sendiri dan tak terpengaruh dengan bendera komunis..

        ya..as a johorian..saya tau sumbangan mat indera sebagai orang2 terawal dalam kerajaan johor..tapi saya percaya, kalaupun pihak tak bertanggungjawab tidak memperjuangkan mat indera sebagai seorang pejuang, pasti satu hari nanti akan ada point bahawa kerajaan johor kononnya membela seorang gerila komunis bernama mat indera yang menyerang bukit kepong..

        so..how..?

  2. yet, do u know that only PAS and BN yang memperjuangkan nasib kaum melayu. dan, tahukah anda bahawa orang-orang selain melayu mempunyai banyak persatuan selain yang selalu kita dengar (DAP, MIC, MCA). dan memang benar, mereka hanya menunggu masa sahaja. oleh itu, haruslah untuk kita memperjuangkan nasib kaum kita sendiri. tak kesahlah melalui parti mana asalkan ia menuju kepada perjuangan bangsa.

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Oktober 6, 2011 at 5:00 pm

      yaa..tu lah sebenarnya..perkasa pula sungguh tak membantu untuk memperjuangkan melayu..pas menghormati bn di johor dan bn menghormati pas di kelantan..tu yang penting sebenarnya..saling menghormati dan seterusnya boleh saling berjuang menegakkan apa yang kita kurang selama ni..

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: