Review Hantu Bonceng

semua orang cakap cerita ni best gila dan sangat menarik..

syaa dah tonton semalam..

for me, it’s only FULL OF CRAP and RUBBISH..

bermula dengan adegan zizan (pelakon kegemaran ramai) berlumba haram dan menang..as expected lah kan..akan ada hero dan akan ada watak sampingan..u know what..it’s kind of cliche where we are expecting the words that comes out from their mouth must be as cool as ever bila cerita pasal budak2 nakal ni..tapi as dah banyak sangat cerita yang dah guna ayat2 mat rempit kononnya, so hantu bonceng kenalkan ayat baru, “tokkkkk..apa celllupppppp..” yang diulang ulang sepanjang cerita..

it’s annoying..

kemudian babak seterusnya yang SANGAT mengganggu perasaan saya di mana sang hero, zizan, bangkit drpd pengsan selepas kemalangan, kemudian dia meroyan tak tentu pasal, jerit “allah akbar!!’ banyak kali kemudian ada juga dia meroyan mengucap dua kalimah syahadah..

this is the shitty part..

the real dua kalimah syahadah,

“asyhaduallah illa ha illallah wa asyhadu anna muhamaddarasulullah..”

which means, “aku naik saksi bahawa tiada tuhan yang disembah selain allah dan aku naik saksi bahawa nabi muhammad itu pesuruh allah..”

but in Hantu-Bonceng-Zizan’s Meroyan’s format,

“asyhaduallah illa ha illallah wa asyhadu anna muhamaddar…..syaitan….tolongggg!!!”

which means, “aku naik saksi bahawa tiada tuhan yang disembah selain allah dan aku naik saksi bahawa nabi muhammad itu..syaitan..tolonggggg!!!”

i dont know if this is on purpose or not..tapi walaupun iman saya cuma senipis kulit bawang, i found this so another annoying part..no..very very very annoying..

kemudian babak2 seterusnya semakin tak masuk akal..ada babak di mana hero berjaya menyempurnakan pengebumian awek bonceng tu dan berkenalan dengan kakaknya yang bernama ayu..latar belakang menunjukkan awek hero (jue aziz) ada ketika upacara pengebumian tu..tetapi apabila jue aziz menyerang rumah hero, kelihatan seolah olah mereka tak pernah berkenalan pun..

tak dikira cerita ni yang menunjukkan pergaulan super bebas lelaki dan perempuan sampai boleh berkongsi rumah macam takde apa2 berlaku..abang tido dgn perempuan selamba dan adik buat tak tahu je macam tak ada papa2 berlaku..jadi..apa pula simbolik pergaulan bebas ni dengan bendera warna PEKIDA di dalam rumah hero tu..? mempermainkan agama islam kah..

dan cerita ni sangat cliche lagi sekali bila jue aziz sebagai seorang adik gangster kononnya tapi tak pernah tahu abangnya kerja sebagai apa sehingga berjaya mengecapi kemewahan..dah la mewah..tidur dengan awek macam perkara biasa..what fuck is happening in this story actually..? apa yang cuba disampaikan..?

the most is..hantu bonceng cuma muncul dalam tempoh 45minit saja..seterusnya cuma cerita..hmm..entahlah..tahyul..percintaan tiga segi..kejahatan..atau apa bijik butir..saya pun tak tahu nak describe kerana setiap satu plot dan watak dalam cerita ni sungguh tak berkembang dan tak memenuhi kriteria sebagai sebuah filem..

kesimpulan, hantu bonceng sekadar melepaskan batuk di tangga dan mengeksploitasikan mereka yang dah sedia terkenal untuk melariskan cerita ini..

Zizan, cerita apa je..sure ramai orang akan pergi tonton..

Jue Aziz, seriously she’s pretty rite..

Awek hantu, maya/ayu-i dont-know-who, tengok dia..teringat diana danielle..cantik..

kunyit, saya rasa lawak dia lebih berkesan..boleh di bawa ke filem2 seterusnya..

stop all the hype about the everlasting-shit-of-hantu-bonceng..this story is really crap..

crap..

crap..

CRAPP..!!

4 responses to this post.

  1. awek hero tu….jue aziz ke juliana evans??
    sy dh lame xtgk muvie…huhuhu…kene tgk walau sekali ni b4 baby kuar…

    Balas

    • Posted by AzamHassan on September 23, 2011 at 2:30 pm

      awek hero adalah jue aziz..dan ayu/maya tu rupanya juliana evans..saya baru tau..tu pun lepas ada orang bagitau..gila lemah..

      Balas

  2. aku tengok time majlis open house colleague aku sbb dia beli astrofirst tu. Dan aku bersyukur aku tak bazirkan RM10 aku pegi tengok citer ni. Tapi dah nama tengok kat rumah orang, aku pun tak sure apa sebenarnya yg aku tonton sbb as you say, cerita takde point. Macam merapu dari awal hingga tengah (aku tak tengok sampai habis sbb nk gerak hehe)

    Balas

  3. mmg plot sgt teruk tp tak tau knapa org review (b4 ktorng tgk la kan) citer ni best…huhu. Plus…hantu tu baru sehari mati, ntah2 blm bedah siasat pn lg..dh sibuk mnta tlg zizan tlg smpurnakan mayat dia sdgkan adik dia msih hidup…. =( kesimpulan, tak yah tgk pn tak rugi…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: