Haram Cukai

i stumble upon several posts regarding this Cukai Topup..

walaubagaimanapun, rata ratanya memang bersetuju bahawa cukai toup ni tak sepatutnya dikenakan kat pelanggan..ada juga yang marah2 apabila kononnya selama ni percuma, kenapa tiba2 kena bayar cukai lak..actually, cukai tu memang daripada dulu gomen dah kenakan kat telco, tapi telah diserap sepenuhnya oleh syarikat2 telco tu..tu sebab kita tak bayar pape..

there’s also some debate where as i said in the post earlier, kalau syarikat telco memang dah mengaut keuntungan berjuta juta ringgit walaupun SELEPAS menyerap kos 6% tu, kenapa takde angin, takde tekanan, takde apa tiba2 je pelanggan pulak yang kena tanggung..seems not right kan..

tapi yang paling menarik minda saya adalah pengharaman cukai di dalam islam..dikatakan cukai adalah haram dikutip dan hasilnya juga diconsider sebagai haram..ini semua bersandarkan kepada hadis,

“Sesungguhnya tidak akan masuk syurga orang yang memungut cukai (mukus)” [Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud & Hakim].

Dan dalam riwayat lain, Rasulullah SAW bersabda,
“Sesungguhnya pemungut cukai itu berada dalam neraka” [Hadis Riwayat Ahmad]

dan adapun kedua dua hadis ini dikatakan hadis sahih dan wujud dalam kitab Kitab An Nizam Al Iqtisodi Fil Islam, Beirut, Darul Ummah dalam Bab Baitul Mal muka surat 262..

terima kasih encik Abu Idris for the info..

of course lah kan saya takde access langsung tentang kitab tu, tapi lepas saya google, kitab tu memang ada menceritakan ekonomi dalam dunia islam dan lantas menyiarkan 2 hadis sahih berkenaan..

saya tak pastilah ek..it’s kind of butterfly effect isnt it..

in the end, apa je hasil yang gomen dapat adalah HARAM..dan apa je yang gomen buat semuanya tak berkat..

yang berkat cuma PAS je..bullshit..

yeah..it’s true rite..? masa gomen bagi lesen judi dan arak..menyalak semua orang pasal hasil tu haram lah..hasil tu tak berkat lah..tapi semua orang mungkin lupa..jalanraya yang depa jalan tu guna duit apa..pokok2 tepi jalan yang dicantikkan tu pulak duit datang daripada mana..even maybe pembinaan structure2 penting sekitar malaysia juga datang daripada cukai yang dikenakan juga..

malah..mereka juga lupa yang cukai tu juga dikenakan untuk mereka yang berniaga secara persendirian..sudahnya kalau kita tengok seseorang tu memandu lamborghini atas jalanraya, takkan kita nak biar dia seorang je yang kaya..then kita cukaikan perniagaan dia..cukaikan lambo dia, cukaikan road tax, servis, insurans segala..lebih adil bukan..?

“nauzubillah..tapi ni hadis geng..? kau melawan hadis, means kau dah melawan islam..kau dah dikira murtad!!”

murtad what..? ok..hear now another hadis,

“Telah menegah Rasulullah s.a.w. daripada tiap-tiap perkara memabukkan dan melesukan fikiran”. (Hadis riwayat al-Imam Ahmad dan Abu Daud)”

“Tidak ada kemudharatan dan tidak boleh berbuat kemudharatan” Hr Ibn Majah, Imam malik”

dan kedua dua hadis ini berkait dengan pengharaman rokok..ada orang kisah pasal haram rokok ni macam orang kisah pasal haram cukai..?? ada orang bising pasal cukai haram gomen pasal rokok bila mana mereka yang membenci rokok suka harga rokok tu jadi semakin mahal..?

malah..ada tak orang bising bila mana kita tak sepatutnya melawan hadis bila menegakkan sesuatu..? rasanya orang yang bising pasal haramnya cukai topup tu pun adalah perokok tegar jugak..

kenapa mesti bias..?

yes..it’s a bad timing bilamana cukai topup tu dikenakan kat pelanggan..but it’s not very appropriate bila mana kita haramkan keseluruhan cukai tanpa mendapatkan penjelasan yang sejelas jelasnya daripada majlis ulama malaysia..

even yang extreme, siap cakap ulama malaysia tu tak boleh pakai..gila..asal tak ikut kehendak dia je, sampai ulamak pun boleh dikatakan tak boleh pakai..kan ke sialan namanya perangai macam tu..

one day..malaysia will torn apart..kerana sialan2 ni dijadikan kuda tunggangan kepada pihak yang cuma mahu mengejar keuntungan di bumi malaysia yang mewah ni..

2 responses to this post.

  1. Terima kasih sebab memberikan pengulasan berkenaan dengan 6%. Sayalah tanpa nama. Saya akur saya kurang pada bahagian percuma 6% yang diserap telco itu. Tetapi yang saya ingin bentangkan yang pemberian hadiah percuma kembali kepada pengguna seperti “free 50 sms after top up 50 ringgit, free credits, free this and that” dan bukan pada percuma 6% yang mereka serap itu akan tetapi sebaik baiknya mereka ulaskan kenapa dikenakan sekarang seperti yang telah Encik Raptor telah bentangkan. Tetapi jika ada masa sila bentangkan kenapa “free gifts” seperti yang saya katakan diberi pada pengguna? Semata mata gimik mencari pelanggan? Harap maklum saya tak memihak pada mana mana kumpulan, party atau geng, tetapi hanya mencari kebenaran dan akan melawan arus sehingga mendapat penjelasan. Masakan kambing tahu pulang tanpa dirotan pengembala untuk menghalakannya kembai ke pangkal rumahnya.

    Balas

    • Posted by AzamHassan on September 13, 2011 at 9:12 am

      hai..im sorry if u feel offended..tapi memang ramai yang saya baca2 pun cakap pasal ‘selama ni percuma tapi tiba2 kena cukai’..no offense ok..juz betulkan apa yang sepatutnya..at least itu apa yang sampai kat telinga saya =D

      actually Qib, tiada istilah free gifts dalam telco..hehe..kalau awak selidik betul2 dalam setiap promosi yang mereka buat, pasti ada sesuatu yang menguntungkan mereka..dalam masa sama, menguntungkan pengguna juga..it’s kind of win-win situation..and remember, dalam zaman sekarang..free gifts sudah kurang bermakna..apa yang lebih penting sekarang adalah menghargai kesetiaan pelanggan..pelanggan yang rasanya dihargai, pasti akan memberi sepenuh kepercayaan kat telco..telco pula akan membalas kepercayaan itu dengan pelbagai ‘free gifts’ tu tadi..

      if u ask me..yup..memang gimik tarik pelanggan..tapi kita tak seharusnya mudah terpedaya dengan sebarang promosi yang mereka tawarkan..harus selidik dulu adakah promosi itu memberi kelebihan kat kita yang pertamanya..dan yang kedua harus pastikan yang promosi jangka pendek itu tidak akan menyusahkan kita pada masa akan datang..

      hehe..saya sendiri tak faham kenapa sekarang baru nak timbul isu 6% tu..tapi saya percaya..perkara ini tetap akan berlaku dan kita sebagai pelanggan, ada hak untuk mengawal penggunaan kita supaya mereka merasa kesannya macam mana kita terpukul dengan kos 6% tu..cool..? =D

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: