Seminggu selepas 1 Syawal | Topup kena cas cukai 6%

Yeah..!!

raya tahun ni merupakan raya yang agak confused pada mulanya tapi sangat super duper meriah pada hari kejadian~

confused pada mulanya coz tahun ni merupakan kali pertama saya beraya sebagai seorang suami dan segala prancangan balik rumah mertua atau beraya bersama keluarga sendiri telah difikirkan hampir setiap hari even seblum puasa lagi..

pada akhirnya, kami buat kesimpulan yang pada 1 syawal, mesti jumpa kedua dua belah pihak keluarga..ye lah..first time kan..so mesti kena berusaha sebaik mungkin menceriakan suasana hari raya..alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar..baju raya yang dibeli juga dapat dipakai dengan penuh bongkak..baju melayu raya juga masih muat walaupun sudah siap ditempah sebagai baju hantaran kahwin pada hujung tahun lepas lagi..kereta tajaan hari itu juga berjaya digunakan dengan penuh selamat..

jumlah perjalanan sepanjang raya adalah sebelum bergerak saya tekan trip meter jadik 0..kemudian trim meter berusing satu round dan jadik 0 semula dan berhenti ke angka 170km lbih kurang..means total perjalanan raya adalah sejauh 1170km berpusing di sekitar johor dan melaka..

anyway..bahang aidilfitri masih terasa..dah puas beraya nanti baru mulakan puasa enam..tu pun kalau boleh tahan ajakan rakan2 makan tengahari..hehehe..
____________________________________________________________________

semalam dikejutkan dengan berita budak2 yang nak guna prepaid kena cukai 6%..mekanismanya adalah jika beli topup RM10, dalamnya cuma bernilai RM9.40 sahaja..dan harga topup most probably akan menjadi RM10.60 selepas 15 September 2011..

di Utusan Malaysia, akhbar pengampu tertua malaysia dipetik,

“Langkah itu diambil untuk memastikan perkhidmatan prabayar kekal kompetitif berbanding pascabayar memandangkan kadar prabayar lebih tinggi untuk membuat panggilan dan khidmat pesanan ringkas (SMS).”

i say..do hell we care about competitive or not..? sejak tahun 1998 sehingga sekarang, syarikat telekomunikasi memang dah menyerap kos tu dan setiap tahun juga menjana keuntungan berjuta juta ringgit hasil kos sebenar dan juga hidden cost yang agak mahal, tiba2 saja 6% terus beralih kat pengguna..?

what fak?

pengguna prepaid pula varies daripada kanak kanak hingga lah pakcik makcik tua di kampung yang rata ratanya cuma menggunakan handset kadang kala je..

jadi buat apa nak amik pakej value RM50 (plus hidden cost boleh lonjak sampai RM70) jika sebulan seseorang itu cuma guna RM40 (topup RM10 seminggu)..dan jika sudah dicukaikan, means seseorang yang menggunakan topup RM40 sebulan akan kehilangan RM2.40 nilai waktu berkomunikasi..

and my friend..for those shitters up there that always driving their ferrari, always having a nice shit big bungalow..always going to vacation outside malaysia, RM2.40 is nothing for them..but for all those makciks pakciks, RM2.40 is considered so big enough for them..

even kalau nak banding 1 sen per sms, how much did they lost? 240 total numbers of SMS! kalau nak ikut waktu berbual pulak, berapa banyak mereka hilang..let’s say 60 sen per minit..means hilang 4 minit..that’s equivalent to “hai emak..tengah buat apa tu..? sihat..? ayah camna..? sihat..famili lain sihat..? saya tengah makan ni..emak masak apa tu..? semua ada kat rumah..? mungkin saya balik hujung bulan ni..rindulah nak makan masakan emak..lagi la….tuttt tutt tutt..” talian terputus sebab syarikat telekomunikasi dah curik 6% daripada waktu berbual anda..kami kaya..anda sengsara..mahu teruskan berbual..? belilah lagi topup kami dan terima kasih derma 6% kat kami..

shit..

for me..this is so unacceptable and the timing is not fit at all..but still government needs money untuk pilihanraya akan datang..the only way is from us..sebab banyak duit lain dah masuk kat kocek2 orang yang berpengaruh..

lantak..

2 responses to this post.

  1. arrayah.info – Haram Pemerintah Malaysia Mengenakan Cukai Top Up Telefon Pra Bayar

    Balas

  2. haaih…really hope diorng tak naikkan lagi tax utk post-paid… =(

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: