Suruhanjaya Perkhidmatan Awam

dalam kesibukan melayu lupa daratan memenuhi segenap ruang kat KL untuk perhimpunan tak berfaedah, saya menerima sepucuk surat rasmi daripada kerajaan untuk hadir ke peperiksaan SPA sabtu ini..

and guess what..my wife pun dapat gak..cuma sya belum pasti wife saya dapat tawaran untuk jawatan apa tapi saya dapat tawaran untuk jawatan Pembantu Tadbir Diplomatik (PTD)..

and guess what once again..surat kerahan menghadiri peperiksaan itu pula diterima buat pertama kali selepas 3 TAHUN saya mengisinya..

maybe ada beberapa area dalam perkhidmatan kerajaan yang nak pakai orang kan..saya juga pernah mendengar desas desus bahawa setiap peperiksaan pasti akan dihadiri oleh 100 atau 200 orang atau lebih daripada itu tetapi kekosongan yang ditawarkan mungkin kurang daripada 20 tempat sahaja..cool isn’t it?

dalam peperiksaan itu nanti akan dibahagi kepada beberapa bahagian..peperiksaan itu mengambil seharian juga..daripada jam 8.30 pagi dan habis pada jam 3.30 petang..bayangkan setiap sejam kita amik peperiksaan setiap subjek dalam SPM..bolek kopak ooo kepala..

bahagian pertama pada saya tidaklah sukar tapi it’s unexpected..well..sukar dan unexpected sentiasa berkait rapat kan so..still sukar juga lah..hehe..bahagian 1 mostly about awareness..our awareness in what happens in malaysia..our awareness about history in malaysia and maybe the world in general..quite tricky i suppose..

bahagian bahagian lain pula ada kena buat karangan bahasa melayu dan inggeris..ada pemahaman petikan dalam bahasa melayu dan inggeris..dan ada juga soalan2 ringkas untuk menentukan minat..some sort of ujian kerjaya kot..

apa2 pun..im waiting for this saturday..hopefully semuanya berjalan lancar..semoga jika PTD tu yang terbaik untuk saya dan keluarga maka saya akan pastikan saya akan jadi yang terbaik untuk jawatan itu..walaupun hati kecil saya..oil & gas industry merupakan industri yang sangat sayang untuk saya tinggalkan..

wait & see..lagipun temuduga SPA ni banyak lapisannya..hehe..wish me luck!
_______________________________________________________________

anecdote,

lots of people i encounter in facebook really need najib razak to step down due to instability in malaysia’s economy and other issues..

even the bersih 2.0 group really eager to start brawl on the street..some of my colleagues do shout positively towards those bersih just like those bersih is their heroes..some of my colleagues also talks about ‘a need to change’ in malaysia..

i say..what changes..? Najib Razak will step down then Lim Guan Eng will be Malaysia’s President..? then all malays will say Allah Akbar coz ‘keadilan akhirnya berpihak kepada kita?’ while Lim Guan Eng salutes all Malays from the top of mimbar masjid..? then Lim Guan Eng will repay our faith by restoring Abdul Hadi Awang as Prime Minister then we do that Hudud thing..? or Anwar Ibrahim sudah bertaubat dan akhirnya jadik PM yang berjiwa rakyat live happily ever after..??

huh..not in a million years man..

Malays was fucked..sanggup hilang maruah asalkan matlamat tercapai..

3 responses to this post.

  1. Posted by ezzanie on Julai 26, 2011 at 10:29 pm

    bukan pembantu la azam, pegawai tadbir diplomatik

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Julai 27, 2011 at 8:59 am

      aah seh..tertulis pembantu..siut2..sembang hari2 pegawai..tapi tulis pembantu..memang takde daya tujahan betul..haha..sorilah beb..akan diupdate nanti..

      Balas

      • Posted by ezzanie on Julai 27, 2011 at 5:51 pm

        kalau tulis dalam karangan ms exam spa tu “pembantu” mmg tak terbang la harapan ko nak keje gomen. hehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: