Motivasi Pelajar SPM

hujung minggu lepas, isteri dan saya pergi menghadirkan diri di sekolah lama kami sebagai seorang fasilitator untuk motivasi pelajar SPM..2 orang rakan saya juga menyertai aktiviti tersebut..sebagai 1st batch for that mrsm, SPM 2002, kami merupakan fasilitator paling senior dan dikira sebagai paling bekerjaya ah antara fasilitator lain2 yang rata ratanya adalah daripada SPM 2004 hingga SPM 2009..

kami bertolak ke sana pada hari sabtu kecuali one of my colleague yang dah pergi malam jumaat tu kerana beliau kena menyampaikan motivational talk khas untuk segmen malam jumaat..di mrsm tu, budak2 spm ni panggil beliau Abang Peugeot kerana kereta yang dibawa oleh beliau ke sana..hehehe..me n my wife tiba mrsm hari sabtu pagi saing dengan kawan saya sorang lagi..sekolah tu dah sangat banyak berubah..i mean..memang sangat banyak berubah..setibanya di sana menjadikan kami menjadi perhatian oleh semua pelajar..maybe mereka jarang nampak orangl

anyway, the program runs smoothly even pada saya memerlukan ‘tweak’ di beberapa area..maybe sebab ini merupakan motivational activity yang pertama yang melibatkan senior2 semenjak saya melangkah keluar pagar mrsm tu for good..aktivitinya simple je pun..malam jumaat tu ada talk motivasi tentang makna pelajar cemerlang dan persediaan menghadapi spm..sabtu pagi is not in our agenda..sabtu petang pulak ada Latihan Dalam Kumpulan, malamnya ada perkongsian pengalaman belajar dan bekerja oleh para senior..ahad xde apa dah..simple kan..for me, cukuplah setakat tu..at least boleh jadi batu loncatan untuk program motivasi seterusnya..

perkara paling utama sepanjang aktiviti itu berlangsung adalah betapa setelah 10 tahun saya meninggalkan zaman spm, attitude dan perangai budak2 spm zaman kini sudah sangat berubah..jika dulu kami sangat2 takut dengan ustazah dan warden..tapi budak2 ni dah tak amik port sangat dengan cikgu cikgu yang ada..mereka juga kelihatan lebih bebas untuk segalanya..solat subuh pun cuma satu saf jika dibandingkan dengan kami dulu di mana solat subuh tu WAJIB untuk berjemaah setiap hari..

dan perkara paling utama dalam sifat mereka adalah kebanyakan mereka cuma mahukan kerja yang grand (i.e doktor, jurutera, akauntan, bisnessman) hanya kerana WANG..dan semata mata KEKAYAAN..

ini kelihatan bila saya mengendalikan aktiviti LDK di mana rata2 mereka tahu apa cita2 yang mereka inginkan..Doktor contohnya tetapi kurang minat dalam subjek Biologi..ada juga yang bercita cita untuk menjadi Jurutera Elektrik dan Programmer tapi Fizik dan juga Matematik tidak berapa minat pulak..malah ada yang fail dalam Add Math masing2..

tak kira pulak yang nak jadik Chemical Engineer dengan alasan, “macam best je kerja diorang..”

when i said that im in oil n gas industry, ramai yang menunjukkan minat dan saya percaya mereka buka berminat dengan apa bidang yang saya ada sekarang tapi cuma berminat dengan gaji yang saya dapat setiap bulan..ada juga yang bertanya bagaimana untuk menjadi seorang Pilot, untuk turun naik laut (offshore works), untuk jadik seorang Engineer dalam Oil an Gas dan pelbagai lagi..tetapi apabila saya berbual lebih dalam, mereka sangat memilih untuk score dalam subjek spm mereka..yang suka fizik, score dalam fizik je all de way..kimia dan biologi tak berapa amik port..yang suka biologi lak, memang rata2 mengaku tak sukakan nombor langsung..lantas tak berapa nak form kat fizik dan matematik..

what i can say is that they are ahead in what they want to be in de future but it de same time they forget that anything that they wanted to be must start in SPM level..macam tu lah sistem pelajaran di malaysia, semuanya sangat bergantung kepada SPM..

my talk that night encourage them to ensure that they have the power to choose what they want to be in the future kerana cita cita itu akan berkembang seiring dengan perubahan persekitaran..boleh jadi masa SPM kita nak jadi Doktor dan socre dalam Biologi..tetapi boleh jadi juga tiba2 kita terdorong nak jadik Engineer..jika Fizik kita screwed up in SPM level, what is the basis for us to be an Engineer..?

to score in SPM means that u must have at least a basic entry level for anything..9A+ or 10A+ is not necessary if u regards yourself as n mediocre student..score for all subject that u take in SPM..so then later in the future, u have the power to choose what u want to be..

kepada mereka yang memang tak berminat dengan certain subject, my fair advise..do a lot of homework in subject that is not your strong point..u love Physics so much but it does not mean u can forget the Biology..do a lot of homework at least your can score B in your Biology..it’s enough for you..when u have all the options in your hand, u can have the power to choose what u want to be..

as one of my colleagues talk to us when we are having a nice breeze at the sea side,

“sekarang..ramai orang nak jadik doktor bukan sebab sifat semulajadi untuk jadik doktor..tapi cuma untuk nak kejar duit je..tak dapat bayangkan macam mana 10 tahun akan datang jika ada patient datang mengadu sakit tapi bila tengok insurans banyak lagi, so walaupun sakit tu tak perlukan bedah, tiba2 je terus dapat advise untuk bedah semata mata sebab bedah tu kos perubatan lebih tinggi daripada rawatan biasa..”

bila mana education level kita tak sejajar dengan sifat semulajadi kita sebagai seorang manusia..letaklah title Doktor sehebat mana depan nama sekalipun, jika duit yang menjadi ukuran, title itu tidak bermakna walau satu sen sekalipun..

One response to this post.

  1. budak skrg mmg mata duitan..ish ish ish….

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: