P/S : I Love You

saya dapat topik ni masa morning briefing di opis..

opis..hmm..sedih mengenangkannya..

anyway, berbalik dengan topik kali ini, one of my colleague ada bercerita tentang penggunaan P/S..seperti dalam surat dulu2,

“kalau awak suke kite..kite pun suke awak jugak..kite bodoh..kecik2 lagi dah nak bercinte sebab kite tak suke belajar..cite cite kita nak jadik doktor..

p/s : pecah kace pecah gelas, sudah bace harap balas..”

u see..? that kind of P/S..

what i’ve learned that that P/S is not a valid use even a bad style in writing an email or any electronic mailing system including SMS..

P/S bermaksud post script which mean untuk dulu kala yang guna mesin taip, adalah menjadi satu “oh damn..” bila dah tulis berhelai helai helai kertas kajang, kemudian tertinggal satu ayat yang super penting..ye lah..mesin taip kan..apa cara nak bikin..? nak koyak dan taip baru? pergh..mau kopak jari..

so than, p/s will be used..menandakan perkara p/s tu juga adalah penting cuma kita tertinggal nak taip dalam helaian sebelumnya..

the issue is, with all the technology yang boleh padam semula apa yang kita taip, apa gunanya p/s lagi..? lebih sempurna jika kita teringat, kita padam dan selitkan semula di mana teks itu sepatutnya berada kan..that’s why it became a bad style in electronic media..

saya juga guna p/s tu dalam blog ni dulu kala..tapi saya cuba akan tak pakai lagi..it’s in our blood kan..so saya dapat rasa it’s hard nak ubah..hehe..

or, anyone of u have another idea regarding this p/s..?

2 responses to this post.

  1. hehe…bg sy,p/s tu pesanan…hehe
    xpe pon kan kalo nk gune p/s tu…lgpon bkn formal case..hehe=)

    Balas

  2. for me, klau tetiba terasa nk tmbah sumthing pd surat/email/post dlm blog..tp takda kaitan sgt dgn content, better kita guna “Note:” instead of “p/s” =)

    b4 tau yg p/s tu actually post script saya rasa cm ia surat budak2 lak, so saya tukar pada “Note:” @ “Nota:”😛

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: