rezeki Allah di mana mana..

i used to hear about this statement anytime when my colleagues and i chatting to each other..especially about bonus, increment, even about benefits that we will receive about aything that we do..either we deserve it or not~

i believe many will accept that this statement is the best of all if we want to talk about any issues related..but for me..it is not..

saya sentiasa percaya pada satu perkara, “rezeki tidak datang bergolek..”

jadi apa saja yang saya lakukan..jika perkara itu boleh mendatangkan kelebihan untuk saya, saya akan cuba terbaik untuk dapatkannya..walaupun ada juga kadang kala beberapa orang sekitar saya akan cakap, “tak payah lah pulun..kalau ada rezeki tu adalah..” which still means that “rezeki allah di mana2..”

for me..this “rezeki di mana2” thing basically is not so relevant in certain part..

saya ingat lagi cerita nujum pak belalang di mana ada satu statement yang dikeluarkan dalam cerita tu,

“ulat dalam batu pun boleh hidup..inikan pula kita manusia..”

it seems typical..tapi bila difikirkan semula..ayat itu dikeuarkan oleh p.ramlee yang memang malas dan tak nak kerja dalam cerita tu tapi masih lagi berharap bahawa, “rezeki allah itu ada di mana2..”

yeah..it might be someone yang kurang bersetuju dengan saya..tapi saya pasti..itupun sebab ada nama, “Allah” kat dalam tu..

mempergunakan nama Allah untuk kepentingan diri sendiri merupakan perkara yang terkutuk..oleh sebab itu, kenapa kita mesti berbalik kepada Allah apabila kita gagal medapatkan rezeki yang mungkin kita boleh cuba berusaha untuk mendapatkannya berbanding tak bagi sebarang effort untuk itu..

there’s some portion di mana akan ada orang mengatakan bahawa, lebih baik redha apabila rezeki itu sepatutnya kita punya, tapi tiba2 dicantas dan diberi kat orang lain sedangkan kita lebih layak..in that case, “rezeki allah di mana2” mungkin membantu..tapi saya percaya, ayat itu sebagai penyedap hati sahaja dan bukan datang daripada hati nurani diri sendiri..

rezeki tidak datang bergolek..we should go for it..jika kita duduk di satu tempat dan mengatakan bahawa ‘rezeki allah di mana2’ tanpa ada semangat untuk mengubah diri..ada baiknya kita perlukan lebih muhasabah diri..kita harus meletak usaha dahulu barulah redha dengan apa yang datang..dan jika yang datang itu adalah satu rezeki, kita patut berusaha lagi untuk mendapatkan dua rezeki, tiga atau empat dan seterusnya..

rezeki allah ada di mana2..yup it’s true..but it’s only relevant on someone who strive for it..not for nujum-pak-belalang-sebelum-kaya type..

One response to this post.

  1. rezeki kat mane2…wutever pon mmg kene cari…
    kalau makanan dalam peti sejuk n kite xdtg buka n amik dr peti sejuk,sampai kiamat pon kite xdpt makan makanan tu=)

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: