osama bin laden is dead..

baru2 ini dikejutkan dengan berita bahawa kejayaan pihak barat membunuh pejuang ekstrimis islam, allahyarham osama bin laden yang bersembunyi di pakistan..

kejayaan ini merupakan milestone kepada mereka..dan malaysia..sebagai salah satu ‘rakan’ kepada amerika juga mungkin terpaksa mengiktiraf kejayaan pihak barat tersebut..cuma tabik jugak lah kat PM kerana berkias sebaiknya supaya tidak menunjukkan yang kita ni dicucuk hidung..”semoga dunia kembali aman..” katanya..simple and short yet so appealing..

cuma cakap2 orang bahawa osama bin laden merupakan agen CIA mungkin semakin kuat kerana setiap pembunuhan yang dilakukan oleh amerika sebelum ini pasti dicanang hebat..tapi kali ini, 40 minit serangan, osama bin laden ditembak, dibawa atas kapal jenazahnya, kemudian dilepaskan di laut dengan sangat segera..ujian DNA juga dibuat dengan tergesa gesa dan di luar standard of practice untuk menentukan identiti sebenar si mati..

untuk menguatkan semangat kebencian terhadap osama, setiap berita berkaitan kematian beliau, di selitkan juga dengan foto atau video tentang letupan world trade centre lebih kurang 10 tahun yang lepas..

yet..letupan world trade centre tu sendiri masih belum jelas lagi kesahihannya sehingga sekarang..

kejayaan ini bukan kejayaan dunia..tapi sebenarnya kejayaan amerika syarikat secara peribadi dalam menanam sifat kebencian terhadap islam di seluruh dunia..

osama bin laden juga mungkin bertanggungjawab terhadap keganasan kerana setiap ekstrimis merupakan penjenayah walaupun membawa nama islam..

walaubagaimanapun, sebab seseorang itu menjadi ekstrimis, perlu juga kita tahu..jika terdapat beribu ribu ekstrimis di semenanjung gaza dan palestin, sebabnya adalah jelas kerana israel menindas rakyat2 yang tidak berdosa di sana..sifat memberontak itu melahirkan sisi gelap seseorang yang mereka sendiri tidak akan jangka..

tapi jika ekstrimis yang cuma taksub kepada seorang pemimpin tanpa sebab2 yang jelas, itu sudah tentu melanggar hukum alam dalam dunia islam..

siapa yang tahu di sini apa sebenarnya perjuangan osama bin laden..?

mungkin ramai yang jawab tidak..dan bagi mereka yang jawab ya,

apa pula kesan perjuangannya terhada malaysia..?

jika masih tidak jelas..mungkin terbukti bahawa osama bin laden adalah seorang pengganas yang ada agenda peribadi tersendiri..atau mungkin juga, osama bin laden merupakan agen CIA..

dan jika kita sangat jelas mengapa amerika begitu bersemangat dengan kematian osama, ini mungkin kerana amerika cuba mencipta satu suasana yang baru..satu sentimen yang baru dalam dunia supaya semua orang akan takut dengan islam sebagai agama pengganas dan bukan agama keamanan..

habis satu isu..kini bermula isu baru..islam sentiasa ditindas kan~

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: