Bible dalam Bahasa Melayu

this issue has circulating for so long in malaysia i suppose..cuma baru2 ini lim guan eng dalam perutusan khas untuk hari easter 2011 ada lagi menyentuh tentang ini..ketidak puasan hat beliau terhadap mengapa bible tidak boleh diterjemahkan kedalam bahasa melayu masih lagi menebal..

well..what u expect daripada seorang pembangkang..mereka akan bangkang apa saja kan..team BN di kelantan pun tak habis2 bangkang kerajaan negeri sana..that’s what opposition do but they should do it mannerly plus with a good fact not with a sentiment..

bible dalam bahasa melayu sebenarnya sudah lama berada di indonesia..i said bahasa melayu coz bila kita membaca artikel atau melihat drama berasal dari indonesia, kita mudah untuk faham..cuma bible melayu ini cuba untuk dibawa masuk ke malaysia..kind of berdakwah lah kan..

pada saya..itu merupakan hak untuk warga kristian..mereka ada hak untuk menyampaikan ajaran mereka dalam apa sahaja bahasa yang boleh..tiada halangan di malaysia untuk itu..

cuma apa yang pihak kerajaan perlu lakukan sekarang adalah mengekang masalah murtad di malaysia..kebanyakan rakyat yang mundur di negara kita adalah kerana mereka kurang didikan agama..sudahlah kurang didikan agama, nak mintak bantuan pusat zakat pun banyak karenah..tu tak termasuk dihina atau dimaki oleh rakyat sekampung pulak tu..kemudian datanglah pendakwah kristian menghulurkan tangan..memberi tempat tinggal..memberi makan minum..memeberi wang malah yang terbaik, memberi mereka kerja..

apabila orang itu sudah terpaut dengan sifat baik hati para pendakwah, para pendakwah itu pula menghulurkan kitab bible supaya dibaca dan difahami..bible itulah yang menjadikan pendakwah dan orang itu berbaik dan saling mengasihi..

dan ketika itulah kitab bible bahasa melayu sangat diperlukan..orang mundur mustahil untuk tahu bahasa inggeris kan.

selepas dihulurkan kitab bible..orang itu dengan IKHLAS hati selak sehelai demi sehelai sambil mendapat penerangan daripada pendakwah tadi..apabila hati sudah ditawan, maka dengan RELA HATI orang itu memahami bahawa agama Kristian merupakan agama yang penyayang berbanding agama agama lain..dengan JUJUR juga mereka akhirnya menganut agama Kristian dan meneruskan dakwah dengan method yang sama kepada orang2 lain pula..

that’s dakwah..

islam malaysia, im not sure what is the modus operandi..yang saya tahu, jemput tv3 atau tv1..pergi rumah panjang entah ceruk2 mana..terus islamkan satu rumah panjang..tak dikira dengan memberi mereka sekotak rokok dunhill setiap seorang sebagai hadiah apabila masuk islam..kemudian buat kenyataan, “kami berjaya mengislamkan satu rumah panjang ini..”

that’s it..follow up will come a year later..or maybe takde follow up langsung..

i mean..cara berdakwah orang islam tidak sepulun orang kristian..sudahlah kita tak pulun untuk berdakwah, kita terpaksa lagi pulak ajar mereka2 yang baru nak mengenal islam mengaji bermula alif ba ta sampailah khatam al quran..im not sure if we do have a simpler way like al quran dalam bahasa melayu sepenuhnya yang lebih mudah difahami dan dihayati..

ataupun..boleh tak kita menghasilkan kitab al quran dalam bahasa cina atau india sepenuhnya..?

apabila islam sudah difahami dan dihayati, barulah ajarkan mereka al quran yang sebenar..ajarkan mereka alif ba ta..dedahkan mereka dengan bacaan al quran yang sangat menyentuh jiwa supaya mereka eager untuk belajar membaca alquran yang sebenar..di samping itu, pastikan mereka juga dibantu sepenuhnyad engan kutipan zakat kita yang berbilion tu..apa yang penting, suastainable..pastikan mereka islam sepanjang hayat mereka..

adakah kita nak melihat islam cuma tersebar melalui perkahwinan sahaja..? berapa banyak artis popular yang berkahwin dengan warga asing, apabila bercerai, pasangannya kembali menganut agama asalnya..it’s a dsgrace and insult to islam and all muslims..

islam is becoming a joke nowadays..ada artis2 glamour islam membela anjing di rumah..bermain dengan anjing..kemudian perangai beberpa selebriti setiap seorang pula macam jahanam..islam mereka cuma hadir bila hari raya aidilfitri sahaja..

kemudian..kenapa kita mesti lebih sibuk tentang bible dalam bahasa melayu apabila dakwah islamiah kita di malaysia tidak kuat untuk mempertahankan islam itu sendiri..?

kita tidak perlukan kuantiti berapa ramai yang kita boleh islamkan..tetapi kita perlukan kualiti islam yang terbit dalam hati masing2 supaya lebih menjadikan islam disegani dan dihayati di serata dunia walapun sampai satu masa, mungkin kulit kitab bible itu seperti kulit kitab al quran yang biasa kita lihat di masjid2..

3 responses to this post.

  1. Posted by Muhammad Arif on September 27, 2011 at 2:57 pm

    bible atau namanye sebelum diubah ialah injil tak kan mampu untuk menandingi keajaiban mashaf al quran.walaupun ianya di turunkan kepada nabi isa A.S namun ianya telah ditukar isi kandungannya.jadi ia tidak lagi di gelar kitab allah.bagi sesiapa yang memahami apa itu ISLAM dia akan mengatakan agama ISLAM itu tiada bandingannya dengan agama yang lain!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sesiapa yang menyangi ISLAM sila larh sebarkn kepada seluruh umat islam

    Balas

  2. Posted by mazni on Jun 28, 2012 at 2:12 am

    Malam tadi saya baru mendengar bekas padri yg masuk islam. Beliau menyatakan bahawa b anyak yg tlh diubah dlm bible utk masyarakat hari ini. Tapi di a msk islam krn melihat kebenaran dlm agama walaupon mulanya nak menghancurkan islam. Tapi org islam sendiri ramai yg tak dpt menghayati agama mrk sendiri…kesian

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Jun 29, 2012 at 2:52 pm

      org islam take for granted..ada duit zakat pun bukan nak guna utk berdakwah..entah mana2 je ntah..tengok cara depa berdakwah..mana dapat duit ntah..depa bukan ada zakat wajib macam kita pun..pelik..

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: