telur itu bukan tiruan!

akhirnya dakwaan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang tentang telur tiruan dapat disangkal bersama bukti kimia yang dijalankan oleh pihak berwajib..

just i think many will agree with me that this ‘telur-tiruan’ issue has been circulated in our internet since 2008 or 2007..

in my early days in campus..we do share lots of things in our campus community..yang kuat agama, akan share semuanya berkaitan islam..pasal produk2 yahudi..pasal boikot US..boikot mcdonald, kfc, bagai2 lagilah..yeah we all know..

then yang jiwang, akan share cinta2..wallpaper..dan usually yang jiwang2 ni akan share SETIAP perasaannya di dalam setiap status Yahoo Messenger..oh..so old skool kan yahoo messenger..rasanya semua orang dah guna Facebook sebagai medium utama sekarang..

and it will goes on..

yang rajin biasanya akan share nota2 kuliah..
yang kaki computer game, akan share pelbagai game di samping cheat n tricks setiap game tersebut..
yang normal, akan share everything dan difolderkan mengikut citarasa..hehehe..

for me, the curious type, i will read almost anything..including this telur tiruan..i still remember where whenever i try to cook those eggs, i’ll try to spin the egg on the table before break it..telur biasa, tidak akan berputar dengan laju dan telur yang ‘tak-berapa-biasa’, either telur tembelang or telur tiruan, akan berputar dengan laju..this is because telur yang ‘tak-berapa-biasa’ lebih padat..try spin telur belum masak dan telur yang sudah direbus..ada perbezaan kan..at that time, tu je cara nak tahu sama ada tiruan atau tidak..setakat ni tak jumpa lagi yang tiruan..apatah lagi memakannya..

then within time, this ‘telur-tiruan’ issue fades out..until this recent days..

for my amazement, the pictures that i see that resembles ‘how to makes your fake egss’, is still the same pictures on what i see in 2008! the pictures is the same quality, the same sequence, even the same hands that holds the so-called-eggs..kenapa sejak 2008, sekarang baru mahu dihebohkan..adakah CAP tidak ada sumber internet di pejabat mereka..?

however, hat’s off to CAP coz they are, i think, the ONLY party in malaysia that has their own voices..they do produce lots of books which i believe will makes some of businesses in malaysia lose their customers..

plus..if CAP is wrong in their claims, why there are no other party takes any action against them..? sama lah macam surat khabar harakah..kalau lah apa yang sisampaikan dalam harakah tu tidak betul, kenapa tidak ada sesiapa yang cuba nak ambil tindakan terhadap akhbar tu..?

cuma isu telur tiruan ni..i think we should make it simple..any product that we know comes form China, we should be very careful with it..u named it, they have everything! ubat gigi, berus gigi, alat solek, permainan video, makanan, plastik, botol susu, komputer..and i do mean EVERYTHING..yes they are cheaper than other branded products..but the ‘cheap’ comes with a price..

China’s people is genius..dont underestimate them..they can make sure u eat a chicken but actually it’s only a fish😛

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: