Lelaki Tempatan Perlu Pandai Tambat Hati Wanita

oh crap..

i used to talk in a most simpler way about this so called wanita vs lelaki in earlier days, lelaki melayu tak romantik..? is the title..

well..pushing further about a year after that..this issue comes again..n ironically..the issues is still heard on radio..haha..saya rasa kesimpulan yang saya dapat, pengamal media akan menyimpan berita yang ‘kind-of-hot’ supaya boleh dikeluarkan semula pada masa akan datang~

what i’ve listen to the radio..sang DJ menceritakan tentang seorang emel daripada suratkhabar yang antara lainnya menyatakan secara mudah bahawa lelaki tempatan ni sengal dan tak pandai jaga hati wanita..dah la sengal, tak berapa pandai pulak tu sebab perempuan sekarang dah setanding dengan lelaki jadi lelaki tempatan kurang berkualiti..so wanita tempatan lebih suka berpasangan dengan warga asing yang lebih memahami jiwa wanita tempatan..

u can buy harian metro for today..DJ kata dia baca daripada harian metro~

dan penghantar email tersebut adalah perempuan melayu berdasarkan kepada namanya..saya sudah lupa la pulak apa namanya tadi..

back to the scenario..

those phrase is typical..even all Lelaki vs Wanita is all typical..we can’t say that all Lelaki or all Wanita is the same..kalau semua orang sama, sudahnya semua Wanita akan lari ke Lombok..jadik untuk cakap Lelaki Tempatan ni kurang bijak menambat hati Wanita..mungkin penulis emel tu yang gedik sukakan hidung mancung ataupun dia sangatlah cun macam siti nurhaliza + elly mazlein + fazura sampaikan sangat memandang rendah kredibiliti Lelaki Tempatan..

bear in mind, Warga Asing is not as per in our head..saya tau..sebut je warga asing..semua terbayang negara Bangladesh kan..hehehe..Warga Asing also including those Londoners, OZ, U.S, Africans and all other country that are so visible if they are walking in Chow Kit Road..dari jauh sudah nampak meh batang hidung masing2..is it true Wanita lebih tertarik kat mereka semua ni..? kerana mereka ni lebih memahami jiwa wanita..? lebih romantik..? lebih educated..? lebih segala galanya berbanding Lelaki Tempatan..?

1stly..they are so kind to Wanita..Lelaki Tempatan patut mencontohi mereka..huh..ye ke mereka baik..? this issue downs to one thing..if we are minority, we will do anything to show that we can be with anyone around us..and also..most likely..we will want to show that we are better compare to our surroundings..so, MINORITY is the key..not their true kindness i suppose..warga Malaysia yang memijak bumi asing, juga terbukti lebih baik dan lebih beretika berbanding mereka di Malaysia..in Bus Stand Larkin, Singaporeans beratur panjang untuk naik bas..sebelah bas Singapore tu adalah bas Malaysia..u can compare the attitude there..kita berlonggok di depan pintu bas sedangkan Singaporeans seems politely and patiently naik bas seorang demi seorang..sama ada mereka memang betul2 educated untuk naik bas ataupun itu merupakan show off to us that they are better compare to Malaysians..

Warga Asing juga dikatakan lebih bersifat cool dan Wanita Tempatan lebih senang bersama mereka..hmm..Kumpulan nasyid Raihan tu dulu cool juga..tapi takde pulak semua orang tergila gilakan mereka sampai bersesak sesak dalam konsert macam konsert Maher Zain..so..most probably..cool comes form handsome..and handsome comes from ‘rare values’ that they owned..Warga Asing tak berwarna kulit macam kita..mereka juga ternyata lebih besar..lebih sasa..lebih mancung..lebih mata biru hijau ungu keladi..even in U.S, ada juga mereka yang tertarik dengan pasangan yang berwarna sedikit gelap..u get what i mean here..? Wanita tempatan mudah tertarik dengan mereka yang luar biasa berbanding yang biasa2 sahaja..yang peliknya, luar biasa itu adalah dari segi penampilan sahaja..jika Lelaki tempatan berjalan seiringan dengan Warga Asing, sudah tentu Wanita akan melihat Warga Asing dulu..

Lelaki Tempatan..? jika diletak Wanita Tempatan dalam kalangan wanita2 di dunia..Lelaki Tempatan sudah tentu akan memilih Wanita Tempatan dahulu untuk berkenalan..look at our students in oversea..lots of them married to each other rite..? menunjukkan how we should connect to each other by heart n not by physical..agreed..?

otherwise..if Lelaki Tempatan kahwin dengan Warga Asing, so we can twist all the words that have been thrown at us like “Perempuan Tempatan Perlu Pandai Tambat Hati Lelaki”..the issue is still the same..remaja perempuan tak semenggah, perempuan mencintai duit dan paras rupa berbanding jiwa, perempuan juga terlalu memilih dalam pasangan, perempuan juga kurang romantik berbanding wanita Maghribi..dan pelbagai lagi isu..

anyway..we should know that this issue shouldnt be in our topic for the rest of the world..it’s just simply so typical and common that everybody have their own personal reason to be with someone..tak semua Lelaki Tempatan tu sengal dan tak semua Wanita beranggapan sedemikian..so than if sengal sangat, ramai je Lelaki Tempatan mengahwini Wanita Tempatan..in my world, ada je Lelaki with status Engineer atau Manager yang kahwin dengan Clerk and lower level if Wanita want to talk about Lelaki Tempatan tak berkualiti sampai kena carik pasangan Warga Asing..

whatever the story is..Love comes from heart..Hatred comes from surroundings..Percintaan datang daripada akal..Perpisahan datang daripada hati..jika akal digunakan untuk memilih pasangan..biarlah dengan warga asing Bangladesh sekalipun, mereka tetap bahagia sampai ke akhir hayat..

 

2 responses to this post.

  1. Posted by jasjay on April 24, 2011 at 11:12 pm

    hai…
    Saya trpanggil utk beri komen… Ada yg sy tak faham juga… Tapi pada saya siapa yg patut bangkit pertahankan lelaki tempatan ni mmg berkualiti…. Jgn kita ptahan krn trcabar sbb kita warga malaysia juga… Nilai dulu kebenarannya melalui pmerhatian yg luas… Rata2 mmg kita pasti nmpk 80 peratus kbenaran kenyataan itu…
    Nilai manusia diukur dgn bagaimana bentuk pemikiran kita mengurus khidupan… Soal sikap, soal pgaulan, soal kerjaya, soal kasih sayang dan soal cinta… Mmg nyata org tempatan tak tau nilai kasih sayang sbb tak tau bgaimana nak luahkan perasaan tu… Trlalu malu diejek kawan… trlalu byk syak wasangka buruk… Tapi bab burukkan org, kutuk org kita tak tau malu pulak dan kita bagi pujian plak…
    So, pada saya ambil sesuatu kutukan utk muhasabah diri dan nilai malah ajak manusia sntiasa senyum, ikhlas dan jujur dgn manusia lain…. Tau di mana, dgn siapa, mcmaner, bila, nak romantik…. Yg patut dilebihkan beri lebih…
    Jgn salahkan org lain kenapa org lain lbh baik dan romantik…. Tgk diri sndiri dan ubah diri dulu dan ajak kawan2 utk tangani cabaran ni… Buktikan lelaki tempatan lbh baik maka tak lah blaku pnceraian yg byk skrg ni… Buktikan beramai2 lelaki tempatan bole jd suami, bapa dan kwn yg baik bukan pd manusia jg tapi pada Allah….
    Ini tidak, tau nak hentam org yg bangkit isu sbb tak fikir positif… Hentam pun bkn bole jd apa….
    Kalau org lain boleh beratur masa nk naik bas kenapa kita tak bole?
    Sbbnya trlalu suka jaga tepi kain org… Diri sndiri tak betul tak sedar plak… Bila kena kutuk bg penumbuk, bukan nak buktikan bhw apa yg dicakapkn salah…

    Malu lah kalau orang dh kategorikan lelaki tempatan tak brkualiti…. Apa taknya minta duit bini, gantung hidup pd makwe, simpan perempuan…. Mcm2lah sbb nafsu…

    Apa yg patut buat tak buat…

    Balas

    • Posted by AzamHassan on April 25, 2011 at 10:08 am

      hmm..saya pun tak faham jugak..hehe..

      anyway, we malaysians tak perlu nak pertahankan pun..Lelaki Tempatan memang berkualiti dan terbukti..it shows in our blood..

      but one thing that i want to highlight here is this issue shouldnt be in our circle at all..it’s too typical..it’s too one sided..sedangkan dalam kehidupan kita, lelaki or perempuan tempatan is almost the same..

      Lelaki ada juga yang tak semenggah and dare to say perempuan pun ada mcm tu..Lelaki ada juga yang sangat baik hati menghampiri sempurna..perempuan juga ada macam tu..

      and guess what..perempuan tempatan juga berkualiti kan =)

      kalau berfikiran positif yang menjadi basic, kenapa isu ni mesti timbul..?

      that’s y i said..if we twist the topic saying that, “Perempuan Tempatan perlu pandai tambat Hati Lelaki”, the arguments is also the same..

      if we educated enough, if we reasonable enough to live in malaysia..this topic shouldnt be in our mind at all..

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: