earthquake..

it’s unpredictable yet we all aware that this might happens someday somewhere..

tu lah yang berlaku di jepun..semua orang sedar bahawa jepun memang mempunyai banyak ‘jaringan api’..hampir 10% gunung berapi yang aktif di dunia memang berada di jepun..persoalannya cuma satu..bila gunung2 itu akan meletus..?

takziah diucapkan kepada keluarga yang terlibat dalam kejadian gempa bumi dan tsunami yang berlaku di negara matahari terbit itu baru2 ini..so far rasanya tidak ada keluarga dari malaysia yang terlibat tetapi malaysia akan tetap memantau perkembangan di sana..atas semangat kejiranan kita juga hantar sekumpulan penyelamat untuk membantu kerja2 di sana..so it was kind of good news rite..

tapi rasanya tak perlulah pertikaikan isu ‘negara maju tapi masih lagi perlukan bantuan’..semaju mana sebuah negara tu..kalau tiba2 kena bencana alam, ada 2 juta lori bomba pun belum tentu dapat menguruskan bencana yang sangat besar tu..jadi apa salahnya pergi menolong..

jepun dan gempa bumi memang perkara yang biasa mungkin bagi mereka..sehinggakan pembinaan bangunan mereka boleh menampung gempa bumi yang kalau di malaysia dah ranap satu kampung..that’s engineering..engineering don’t have a limits..it depends on how we should increase our skills and need for it..

jika di malaysia, jika seorang jurutera mereka sebuah bangunan yang super tahan gempa bumi, basically it’s kind of joke..who would want to pay an extra money for something that too rare to occurs in malaysia..? yup..kita kadang2 memang ada gempa bumi..tapi cuma gegaran kecil yang kita rasa daripada gegaran negara jiran kan..

i still remember while at campus in penang di mana ramai rakan2 saya merasa gegaran kecil..gegaran tu walaupun kecil tapi masih boleh menggoyangkan katil dan locker..cuma masalahnya yang tidur terus tidur..berapa punya kurang awareness daa rakyat malaysia ni..hehe..then later in buletin utama, headline berita adalah tentang tsunami di acheh..so..gegaran tu cuma di acheh dan kita cuma rasa satu gegaran yang amat kecil untuk kita mereka bangunan yang super tahan gempa bumi..it’s kind of common sense plus economic value isnt it..

in malaysia..ring of fire does not appear anywhere in our ocean..cuma ada di kawasan jawa dan utara filipina..logically we are safe throughout the days if there do occurs any earthquake or tsunami there..so then why bother untuk mereka bangunan yang super kuat..?

ditambah pula dengan isu keselamatan merupakan perkara yang remeh di malaysia..hampir separuh keuntungan pembinaan di malaysia adalah dengan mngenepikan keselamatan..jika kita dengar tentang bangunan yang baru 2 3 tahun dibina tapi dah rosak/retak/runtuh, so senang cerita adalah yang buat hal dalam pembinaan tu..dan untuk lagi senang cerita yang kena buang kerja adalah mereka yang berjawatan kecil dan bukan pengerusi pembinaan itu..

stadium di terengganu..hmm..runtuh..hmm..ish..jangan buat spekulasi ok~

back to japan, post-earthquake is something that we can’t imagine..with the cost impact,with the changes of landscape (heard that one of the island in japan had shifted 2.5m!) and in japan the most terrifying post-earthquake agenda is mainly about their nuclear reactor..

this is what we should know..negara semaju dan sehebat jepun juga mempunyai masalah untuk menguruskan reaktor nuklear mereka apabila berlaku bencana yang sudah diduga..reflects in malaysia, adakah kita cukup maju untuk pastikan reaktor nuklear kita selamat jika berlaku sesuatu yang buruk jika kita bercadang untuk menempatkan sebuah reaktor nukelar di sini..? di jepun, pembinaan asas untuk reaktor nuklear sahaja mengambil masa berpuluh puluh tahun..ya..berpuluh puluh tahun untuk asas sahaja..! segala kemungkinan dikaji secara mendalam tanpa ada kaitan dengan sebarang keuntungan..

malaysia..? buat something takde untung..? huh..nak ke..?

do we ready to build a reactor nuclear in 5 to 10 years time? the answer as for now is no..sedangkan empangan bakun yang super penting itu pun diselubungi dengan pelbagai masalah luaran dan ‘dalaman’ apatah lagi untuk kita uruskan sebuah lagi struktur yang sangat penting dan super fragile di malaysia ni..

there’s lots of important message that we can learn from those earthquake and tsunami in japan..it depends on how we should accept it either it a wrath of God..or it’s just simply a disaster that don’t have any meaning at all..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: