All of Those can be Followed but None of Those is Good~

after several days regarding my entry of pemandu yang mementingkan diri sendiri, i’ve try several ways to ensure they know that we too pay our tax to drive our car on shared road..and we too have our own rights to be on said road..

sejak kes kereta itu..saya nekad untuk cuba pelbagai cara dan objektif utama saya adalah ingin menyingkirkan kereta yang bawak perlahan macam bangsat di lorong kanan supaya mereka insaf dan bawak dengan berhemah di lorong kiri seumur hidup mereka..

pelbagai cara saya sudah cuba..antaranya,

1) cucuk kereta depan serapat rapatnya..

cara ni boleh dikatakan berkesan..tapi kaki hendaklah sentisa bersedia untuk memijak brek sekiranya kereta depan main gila..alas kaki yang tidak koyak (supaya kaki tidak tersangkut) dan mata yang tajam terus ke hadapan adalah sangat diperlukan..kiri kanan jalan yang banyak awek tidak patut untuk lakukan aksi ini..

kebanyakan pemandu..apabila ada pemandu lain cucuk kenderaan mereka, mereka segera akan beralih ke tepi..tapi kalau ada pemandu yang tak faham bahasa..berhati hati lah ya..ada kemungkinan mereka akan sengaja tekan brek..kita pula menggelabah nanti..

 

2) bagi high beam..

im rarely use this..as for me, kita tak tahu orang yang drive depan kereta kita ada kemungkinan sensitif terhadap cahaya..even kadang kala..kalau kita tak berfikir dan melihat dengan baik, kita high beam dan akan menyusahkan orang bertentangan pulak..maybe someone somewhere akan rasa sedikit terganggu..high beam sesuai jika kita memang sedang super laju dan high beam dah dibuat sejak 200meter di belakang..cuma..ada je yang orang tak makan saman kan..

still..this is a good-working way but as per my observation only works if your car is bigger and of course more expensive compare the car in front of u..hehe..saya buat ujikaji dengan high beam camry 2.4 dan bmw ke atas..ada antara mereka lebih banyak buat dekk je..read : kereta mahal..tapi bengap bawak di lane kanan without any concrete reason..huh..!

 

3) remp kereta..biar enjin mengaum..

teknik ni macam bangang..enjin campro lepas tu nak remp supaya kereta depan dengar? nak tekan klac lagi..nak main gear lagi..lepas tu kalau dia dengar radio kuat..apa benda dia nak dengar kita remp pulak..? jangan cuba teknik yang langsung tak berkesan ni..saya dah cuba dan saya gelak sorang2..plus i think it’s dangerous..car is in free gear mode is dangerous..

 

4) cucuk rapat..kemudian perlahankan kereta agak jauh sikit, lepas tu tekan minyak rapat betul dengan belakang kereta depan..

kita cucuk..tapi dia tak layan..so then sebenarnya kita cuba ‘cucuk’ lagi in case dia tak perasan kita di belakang..saya cuba ini dan rasanya lebih banyak berjaya untuk buat kereta tu berpindah ke lane kiri..nampak sangat pemandu malaysia khayal ketika memandu mungkin..

 

5) potong kiri dan ikut kelajuan yang sama dengan kereta tu..

i totally love this!! this works everytime..if dia tak berpindah lane kiri pun, dia akan bawak laju..seriously..memang menarik! biasnaya saya akan potong kiri..kemudian follow speed dia di kiri sambil muka buat2 kering..

1st situation, dia mungkin akan rasa annoying dan terus melajukan kereta dan akan masuk kiri selepas tu..

2nd situation, kita ikut kelajuan dia di lane kiri, kemudian ada kereta lain cucuk dia, dia akan rasa gelabah yang amat dan terus lajukan kereta..hehehe..kita belah kiri memang ok je bawak perlahan kan 😛

both way works well for me..just u must not in an urgent mode as u can ‘play’ with them as long as u can..setakat ni..semua kereta akan mengalah dan akan laju atau pergi lane kiri..yeah!

 

6) tak payah fikir..potong je kiri dan lupakan kisah silam..

this is the simplest..nampak kereta depan perlahan..high beam sudah..cucuk sudah..main2 ikut kiri sudah..so then tengok kiri clear, potong kiri dan lupakan kereta tu..habis cerita..

 

semua tu saya dah lakukan..but as the title says, semua tu kita boleh ikut but none of those are good for our health..just be careful when u on the road and be careful when driving and be alert anytime u hold car steering..

yang penting..yang saya sentiasa amalkan..maintain kereta dalam keadaan baik termasuk wiper kereta anda..all will help whenever u need it the most..

cheers!

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: