tangisan langsuir..

yesterday i’ve watch a movie called ‘Tangisan Langsuir”..the title is soooo creepy as i dont even bother to watch the movie from the start..

ceritanya mengisahkan tentang jamilah yang disukai oleh ketua kampung tapi berkahwin dengan orang lain..ketua kampung punya bengang, upah beberapa konco jahat dia untuk menculik dan membunuh jamilah ni..tapi..iyelah..dah kata nak bunuh, depa pun rogol jamilah ni gilir2 dulu baru bunuh..so then 3 cas ada..culik, rogol, bunuh..kejam gila..

then apabila mayatnya meninggal tak sempurna, maka jamilah ni menjelmalah jadi langsuir dan membalas dendam terhadap semua 5 atau 6 orang pembunuhnya..dah sorang2 hantu jamilah ni bunuh..lepas 2 orang mati..yang lain menunggu masa je lah..

saya bayangkan kalau saya ada di pihak lelaki pembunuh tu..menghitung masa untuk mati beb..horror!!

overall the story is ok lah but i think cerita is more on TAHYUL daripada mendidik anak bangsa supaya jangan jeles tak bertempat..

personally..saya tak berapa suka cerita hantu kerana cerita hantu akan menggambarkan jalan cerita yang bodoh dan kadang kala tak masuk akal..dulu2 banyak je cerita yang bila mana 3 4 orang remaja, jalan2..jumpa rumah kosong2..lepas tu masuk..lepas tu sorang2 mati kena bunuh..damn..dah tau rumah kosong kenapa nak masuk..?

then ada jugak cerita hantu yang berlatar belakang kan hutan belantara tapi pakaian gadis2 dalam cerita tu tak nak seksi la pulak kan..takde idea lah tu..tau jalan cerita macam bangang, nak tarik penonton dengan aksi peha dan dada gebu pelakon..

then this Tangisan Langsuir is quite bad in expressing dendam seorang mangsa bunuh..

pada saya..hantu tidak boleh membunuh secara direct..dalam cerita ni, langsuir jamilah tu bukan sahaja membunuh direct dengan gigit tengkuk dan cabut usus mangsa..tapi langsuir jamilah juga masuk rumah ikut pintu selepas dibenarkan masuk oleh isteri salah seorang mangsa..huhu..

budaya hantu membunuh orang tak sepatutnya diterapkan dalam jiwa para penonton kerana jika dibiarkan bebas, semua orang akan menerima hantu sebagai sebahagian daripada hidup dan bukan menerima syaitan dan iblis yang lebih jahat walaupun tidak nyata..

saya harapkan sebuah cerita hantu di mana jelmaan hantu itu boleh ada tapi kerana hantu itu menjelma, mangsa akan terbunuh sama ada jatuh tangga ketika berlari, ataupun sedang makan nasik, tiba2 ada hantu depan dia, maka dia mati kerana tercekik..ataupun sedang menunggang motosikal, tiba2 ada jelmaan hantu akibatkan orang tu hilang kawalan dan eksiden lalu mati..jadi mereka yang masih hidup boleh buat kesimpulan sendiri dan mereka yang tahu cerita sebenar boleh mengagak nasib mangsa yang lain selepas ini..

i mean..why tak buat cerita macam tu? so sebab kematian adalah natural..dendam langsuir tu tetap terbalas dengan membunuh secara senyap dengan cara menjelma dan mengekpresikan dirinya dalam kalangan hidup mangsa..so then takde lah tertulis dalam sijil kematian sebagai ‘dibunuh langsuir’ tapi sebab yang lebih logik..

jadi..kenapa masih ada cerita yang menunjukkan hantu tu sendiri yang gigit tengkuk dan bunuh mangsanya..it’s all not makes quite a sense in nowadays life..

adakah kerana kita terpengaruh dengan cerita seberang yang sangat kerap buat cerita berunsur tahyul, jadik kita pun terpengaruh juga..?

ask semua televisyen swasta..might be filem2 seberang tu bayar mereka quite hell lots of money semata mata nak keluarkan drama bersiri tentang pagi jadik orang, malam jadik binatang dan ditemani pari2 yang ada kuasa ajaib..oh..shit man..duit lebih penting daripada moral..

saya harap..penggiat drama boleh ambil kira perkara moral ni..tiada hantu yang boleh membunuh secara direct..u lads are damn creative kan..so use it wisely la..jangan creative tarik duit je..

untuk pengusaha televisyen pulak..hentikanlah ambil cerita bukan2 daripada seberang tu..kalau nak tapis, buatlah tapisan elok2..ini cerita dalam malaysia tapis ala kadar..lepas tu ban..lepas tu kena pangkah..lepas tu luluskan semula..cerita daripada seberang tapis camna entah..pakai duit dalam envelope agaknya..huh..

when there is no ethics, we are no difference with israel..

3 responses to this post.

  1. mati kerana dibunuh langsuir.

    ROFL

    Balas

  2. bile nak wat cite anto seram2 ag..cte2 anto skg x sram pown..

    Balas

  3. law nk wt cite anto hllo2 la sye..huhu..

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: