bakalhaji.com

while google-ing around in the internet, saya terperasan webpage bakalhaji.com ni..semua orang boleh taip dan baca apa itu bakalhaji.com..

yup..my intuition said that it WAS a MLM’s business..bayar, carik orang, dan tunggu keuntungan masuk yang datang entah dari mana..

tapi bila saya baca2 dekat FAQ dia, dia cuma kata ini BUKAN MLM..sebab pendaftaran RM100 tu adalah untuk memiliki DVD Ceramah Haji Dato’ Kamal or something like that..so ini bukan MLM sebab mendaftar dan dapat DVD tu..kira macam membeli DVD ah..tapi dengan RM100 tu, jika kita promosikan website dan carik lagi downline 2 3 orang bawah kita, kita akan dapat komisen daripada penyertaan mereka..smells like simple MLM for me..

tapi apa yang saya faham, perniagaan akan mempromosikan barangan dan bukan mempromosikan sistem..jadi daripada mana datangnya perniagaan bila apa yang dipromosi di website tersebut adalah sistem downline..? siap ada skim piramid lagi yang ditukar dalam sebutan matriks 3 x 9..

lagipun harga DVD tu cuma RM88..sepanjang exploration saya dalam website tu..takde pulak orang yang bercerita lebih banya pasal DVD..semuanya sekali cuma bercerita tentang sistem..

what i do feel uncomfortable is that the title itself is “BakalHaji”.com..it’s not a way to attract people..sama la macam majlis islamic fashion festival dulu..nama je islam tapi tak islamic langsung..

penggunaan nama bakal haji untuk menyertai MLM bukan satu skim yang menjurus ke arah islamik..tapi cuma satu skim yang mempergunakan nama islam untuk kepentingan sesuatu pihak..this is not the way how islam is operating in malaysia..selamat zakat tu dah ada pihak yang berwajib untuk mengutipnya..kalau tak saya rasa dah banyak dah pihak akan buat zakat-MLM..”kalau anda bayar zakat..anda bayar saja..tapi dengan sistem kami..anda bayar zakat..dapat 1 DVD bacaan Al Quran dan tarik 3 orang untuk bayar zakat, anda akan dapat keuntungan!” nauzubillah..menakutkan gila..!

memang..memang tiada paksaan untuk mnyertai..macam AC Mizal ah..takde paksaan pun untuk mnyertai skim dia, tapi cuma orang2 yang mungkin separa bengap dan kelabu mata dengan ayat “KAYA” je yang masuk dan bayar RM1000 untuk sebijik gelang yang harga sebenar lebih rendah 1/5 daripada RM1000 tu..

im not sure what is website bakalhaji has done to our muslim in malaysia..mereka bukan mempromosikan haji..mereka juga bukan jadi agen untuk pergi haji..mereka juga bukan agen rasmi kepada DVD Dato’ Kamal..

mereka cuma mempromosikan sistem MLM mereka dengan berselindung di balik Haji yang disyariatkan di dalam Islam..

i do welcome with everyone who feels im wrong..open for discussion..

out..

One response to this post.

  1. Posted by AzamHassan on Februari 1, 2011 at 2:48 pm

    oh..ada yang bercerita tentang benda yang sama..dah nanti jadik sapa tiru sapa lak..hehe..lantaklah..point tetap sama kan..

    feel free n bro..pinjam link –>

    http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/01/sapa-pernah-jumpa-dajjal.html

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: