Islamic Fashion Festival..

i do read an email from one of my colleague about so called government ‘merestui’ fashion show ala islamik di kuala lumpur..

kepada mereka yang ingin melihat tentang beberapa blog komen tentang isu ini, sila copy paste link di bawah :

http://wargamarhaen.blogspot.com/2010/10/islamic-fashion-via-1malaysia-kerajaan.html

http://ruangbicarapriamalaya.blogspot.com/2010/10/islamic-fashion-via-1malaysia-kerajaan.html

(geng..pinjam link ek..if tak nak appear dalam ni..so bagitau tau..thanks)

1st thing 1st..im so dissappointed n furious about what i’ve seen..nama je fesyen islamic tapi apa ke jadah fesyen islamik macam tu..? dengan saudari rosmah mansor pun merasmikan tanpa bertudung..at least berselendang pun tidak..so apakah..?

bila tengok2 gambar tu semua..saya rasa sangat kecewa kerana para penganjur dah macam kena rasuk syaitan..semua orang tahu apa itu aurat wanita dalam konteks islamik..so wtf yang mereka cuba tunjukkan kat pertunjukan fesyen tu..? terdedah sana..terdedah sini..so embarrassing..

actualy..saya malu bukan kerana mereka dedahkan apa yang mereka ada..tapi saya malu kerana dengan suasana harmoni di negara kita..kenapa kita tak pernah sensitif tentang perkara2 macam ini..if jiran kita jenis tak tutup aurat..fine..at least kita menidakkan dalam hati..tapi bila benda tu dah dikomersialkan..nak cerita macam mana..?

then i surf more about this issue..actualy what gone wrong is the word ISLAMIC in it..that’s all..

let me explain..

negara barat sentiasa memandang serong kepada islam..itu kita semua dah sedia maklum..termasuklah daripada segi berpakaian..mereka memang tak pernah puas hati kenapa kita mesti tutup2 bagai sedangkan mereka berbikini untuk jalan2 ke shopping kompleks pun takpe..pada mereka..fesyen islam itu menyusahkan..dah la menyusahkan..leceh pulak tu nak tutup2 semua..”kalau i dah cantheeekk..knapa i nak tutup2 pulakkkssss” mungkin tu lah kata hati masing2 kan..

then suddenly..there’s effort drpd pak2 arab kita yang duduk di benua arab tu untuk memperkenalkan serba sedikit yang walaupun fesyen ‘ala islam’ itu bertutup tutup, tapi kita masih boleh bergaya..looking at their culture there, it’s normal bila kita tengok mereka berjubah hitam..berpakaian tutup2 kemeja..seluar panjang..skirt labuh..bertudung..tapi masih lagi nampak jambul warna perang dan juga sebahagian dada..perasan tak if kita tengok dalam gamabr atau rancangan tv arab moden..sama ada islam atau tidak, mereka tetap berpakaian kind-of sopan walaupun bukan islamik sepenuhnya..itu memang budaya mereka..we cant say much..daripada kaca mata orang barat..that’s islamic enough..

jadi bila saya tengok gambar2 fashion show di kuala lumpur itu, saya dapat simpulkan actualy bukan ISLAMIC fashion show..tapi ARAB fashion show..im not very sure where the title ISLAMIC tu come from..

adakah kerana bila pakai nama ARAB so orang akan terbayang seorang arab yang penuh bom di pinggang dan pegang AK-47..?

adakah kerana bila pakai nama ISLAM..jadi pakar2 fesyen akan lebih tertarik untuk melihat apa itu fesyen islam daripada kaca mata orang barat..?

the very thing is..how on earth that kind of show is allowed in malaysia..? semua orang tau bila kita sebut islam di malaysia..kita lebih bersopan compare dengan rakan2 islam kita di negara arab tu..jadi kenapa nak samakan budaya kita dengan budaya pak pak arab..

im against totally about this show unless they change the name..kalau dah tukar nama arab fashion show, or eastern modern dressing or apa2 je lah, lim kit siang nak rasmikan pun takpe..takde hal..

selagi membawa nama ISLAM dalam tajuk tu..please..whoever yang berasa dirinya islam walaupun cuma tau mengucap dua kalimah syahadah je..jauhkan diri anda daripada benda2 macam tu..it’s embarrassing and insult to all muslim in malaysia..

2 responses to this post.

  1. Posted by psiwar on Oktober 21, 2010 at 12:26 pm

    setuju setuju..sesiapa yang terlibat dalam penganjuran ini..dihujung nama mereka boleh diletakkan “laknatullah”..perktaan itu tak semestinya untuk orang kafir sahaja..tapi kalau orang islam perangai lebih daripada orang kafir apa bezanya..takbir.

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Oktober 21, 2010 at 1:56 pm

      yeah..tp itulah negara kita..kalau ekstrim..ekstrim betul..kalu sekular..sekular sgt pulak..yg jahil..? hoho..no komen..rasanya dah ada internet, sendiri boleh surf untuk faham pelbagai perkara..aneh..

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: