black & white

working life is not as easy as we think when we were a student rite..

yeah..me too thinks the same way as i do believe that life as an engineer will buy me a lancer evo in less than 3 years..yes actually we can but it’s not an appropriate time to do it yet =)

bayangkanlah ketika belajar..target kita cuma satu..untuk score setinggi yang boleh..atau setidak tidaknya..untuk apstikan kita dapat ptptn pada semester hadapan tanpa sangkut..dengan pointer yang tinggi, kebanyakan pelajar universiti impikan pekerjaan yang boleh menjamin masa depan..ada ke orang yang masuk universiti tapi tak nak berjaya..? hilang akal apa..tukang kebun yang bekerja di dalam universiti kita tu pun cuba nak pastikan beliau akan terus bekerja di situ..jadi mengapa seorang pelajar masuk unversiti hanya untuk enjoy..aneh..

dalam suasana bekerja..kita sentiasa perlukan akal yang waras dan jiwa yang tenang untuk melakukan sesuatu pekerjaan..hati..? jarang orang yang berjaya melibatkan hati dalam pekerjaan mereka..guess what, kalau seorang ketua askar tu mempunyai sifat lemah lembut dan sangat pemurah lagi bertimbangrasa dalam awal kerjayanya sebagai rekrut, most probably beliau tak akan jadi seorang ketua askar yang berjaya akan datang..bila dia dah jadik seorang ketua askar, barulah kelembutan hati tu akan datang dengan sendirinya tapi bukan kerana perasaan, tetapi lebih kepada tanggungjawab terhadap anak buahnya..daripada tanggungjawab pasti akan melembutkan hati..

dalam pekerjaan juga..percaya tu perkara yang sangat penting untuk di nilai..kita perlu meletakkan setiap kepercayaan terhadap rakan sekerja kita baik daripada segi kerja ataupun daripada segi sosial..tetapi kita harus ingat..kepercayaan di dalam suasana bekerja ada tahap tahapnya..kita boleh percayakan pekerja bawahan kita yang sentiasa melakukan pekerjaan yang kita inginkan tetapi adakah pasti apa yang dilakukan itu perkara yang betul..? daripada hati akan membawa kepda kepercayaan..tetapi jika kita tidak mendidik hati kita sedikit kasar dan kering, kita akan meletakkan kepercayaan tu di tahap yang tidak sepatutnya..percaya bahawa pekerja kita seorang yang sempurna..oh..sungguh kurang dapat diterima mana2 akal yang normal..

seorang pekerja yang sangat sangat sangat senior, tentunya memiliki pengalaman yang tidak dapat ditandingi..dengan pengalaman yang banyak tu dapat mengajarnya supaya memiliki akal yang lebih hebat untuk berfikir terhadap sesuatu pekerjaan yang dilakukannya..tetapi walau senior macam mana pun seseorang itu, jika melibatkan hati dalam setiap tindakannya, beliau tidak lain malah sama sahaja dengan para pekerja baru yang jauh lebih muda yang sudah pasti, kurang memiliki pengalaman dan akal yang baik untuk bekerja..daripada hati yang lemah akan timbulkan kepercayaan yang melampau sehingga menjadikan dirinya kurang bernilai berbanding segala pengalaman yang sudah ditimba..

jika kita menyedari bahawa sampai satu masa hati kita lebih kuat untuk mengawal akal dalam dunia bekerja yang kita tempuhi sekarang, kita harus ingat bahawa ada suatu perkara yang lebih kuat daripada perkara perkara yang diceritkan tadi..

boss saya pernah bercerita bahawa..dalam dunia ni ada dua sahaj warna yang sangat penting dalam kehidupan lagi2 dalam dunia bekerja sekarang..

saya blur..tak dapt fikir warna apa..

boss saya pun jawab, “dua warna yang betul2 penting kat mana2 opis pun..warna HITAM dan PUTIH..”

saya blur lagi..

beliau terangkan “what is the most important thing if u’ve been instructed to do something or u want to instruct people do ur job, is u must have BLACK and WHITE to perform the job better..air liur je tak guna bro..masak lu nanti..”

jadi..jika kita ada akal yang sempurna, kita pasti akan melawan hati yang mudah memberi kepercayaan terhadap seseorang yang meminta kita melakukan sesuatu pekerjaan..boleh jadi orang itu menipu kita atau boleh jadi kita akan menjadi seperti kambing hitam, menerima kesalahan orang lain..

jika kita tidak mempunyai akal yang cukup kuat untuk melawan hati dan kepercayaan yang ada, lebih baik kita sediakan satu BLACK and WHITE untuk memastikan pekerjaan itu bukan atas kerelaan kita dan untuk memastikan sekurang kurangnya apa yang kita lakukan itu sebenarnya atas arahan orang lain yang tentunya lebih tinggi pangkat daripada kita..

“dear boss..

as per your INSTRUCTION, i’ve changed the value for this figure into the figure that u want just to show to our client..here attached the adjusted file and the original one for your info and appraisal..

thanks..”

a simple email/message/scratches yet still useful enough to save our own ass~

so yet gentleman who are in a working environment where we will receive lots of pressure..ensure ur mind is strong enough to fight your heart..strong enough to put a limit in ur trust to someone in your team..and if u cant..ensure that everything u do must have that BLACK and WHITE..^^

2 responses to this post.

  1. takpa2 i trust u😛

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: