puasa!

walaupun datuk yang duduk atas kerusi tu masih lagi belum menyampaikan tarikh berpuasa yang sebenar, tapi as per calendar..it’s stated that the day will be tomorrow!

jadi..selamat berpuasa ye rakan2 semua..jangan buat2 lupa pulak k..jangan buat2 lupa pagi tu makan roti canai di kedai mamak 24 jam..teh o panas kaw siap..dah habis makan, sebat pisang pulak sebijik dua..lepas tu baru lah teringat, “eh..hari ini kan puasa..!! takpe..tak sengaja..burrrrppp~~ alhamdulillah..” sambil berlalu pergi macam tidak ada apa2 berlaku..so, alert k..memang lah tidak sengaja tu tidak ada masalah..tapi kalau tengah2 kunyah antara tekak dengan salur makan tu, tiba2 kita tersedar yang sekarang berpuasa..celah mana nak minum air..? kan ke boleh kata kantoi puasa kita satu hari tu..rugi je..

saya suka ramadhan..! sebab masa kecik2 dulu, kami (saya dan rakan2 di taman), sentiasa haus tak tentu pasal..walaupun on normal day, kami tak pernah beli air oren bodoh (oren bodoh = air gas murah) dan minum di tepi jalan tapi on ramadhan, siap pancung2 duit syiling beli dan minum macam takde hari esok..hehe..saya juga dapat lihat ada beberapa manusia yang beli air kotak besar..dan minum sikit2 ketika menunggang motosikal..ada juga yang kunyah chewing gum ketika dalam tandas..ada juga yang beli koko krunch dan kunyah sikit2 di lorong2 kecil..weird isnt it..? on normal day, we never see all of those situation but on ramadhan..semua orang buat..just like perokok wanita yang merokok ketika memandu sambil tangan keluar tingkap sedepa..is it untuk menunjuk atau memang jiwa mereka macam tu..? so is it untuk menunjuk yang mereka cool tak puasa atau jiwa mereka memang tak puasa? aneh juga fikirkan..

another long-lost life-of-mine..i do remember a long time ago when in the early ramadhan, my family and i going to visit my long lost relatives..kami kenal nenek tu dan dia duduk dengan anak dia yang sudah berkahwin anak seorang..saya ingat lagi masa tu saya keluar2 kereta je terus rasa nak muntah..cakap dengan emak, emak kata, kan puasa..mana boleh muntah..tapi tiba2 nenek sedara saya tu cakap, “hai..budak kecik ni!! apa pulak nak tahan2..dah2..masuk rumah..kau ni pun..kan kecik lagi tu..buat apa paksa2 puasa!!”

then that nenek terus bagi saya minum segelas air masak..dia kata jangan takut dengan emak, nenek ada..haha..emak saya cool je..mungkin sebab memang sangat menghormati nenek itu kerana walaupun jauh tapi dulu2 emak dan nenek itu sangat rapat..that on that day..saya tak puasa..nenek tu siap bagi roti..then siap tanya nak makan tenghari ke tak..saya cakap tak nak..then kami pun berlalu pulang..thanks to that nenek yang baik hati! kata saya ketika itu..

then on that aidlifitri..we decide untuk pergi rumah nenek itu lagi..kami sampai sahaja rumah..bagi salam..dan disambut oleh isteri kepada anak nenek tadi, “emak takde! dia duduk rumah belakang..” we kind of shock dan saya pn “wtf?” even masa tu saya bukan tau sangat pun carut2 orang putih ni..sebut khinjir tu tau la sikit2..

kami ke rumah belakang..sebuah rumah papan lama..kecil..dah goyang2..buruk lah senang cakap dan nenek tu tinggal sorang2 je..nenek tu nampak kami, dia terus menangis dan cerita yang dekat2 nak raya, anak dan isterinya suruh dia duduk rumah belakang without her knowing what is the main reason..dia memang menangis je bila bercerita..memang agak sedih dan saya jadik sangat benci dengan famili anak dia..dah la macam kurang ajar je dengan kami, lepas tu kenapa mesti seorang orang tua duduk rumah buruk sorang2 sedangkan rumah asal tu dah serba lengkap..?

then kami pun pulang daripada rumah nenek tu..kami macam agak sedih kenapa jadik sedemikian..even bila kami lalu rumah yang kami datang masa puasa itu hari, bertutup pintu tingkap semua..macam tak nak ada kontek apa2 pun dengan kami..now..nenek tu dah meninggal..hopefully hujung2 harinya, dia masih tersenyum seperti masa mula2 saya jumpa dia……….

hmm..that’s one of the story, a sad one, a contrast with the paceful atmosphere in ramadhan..how on earth that even in ramadhan, people still acting just like ramadhan never brings any meaning for them..if they dont appreciate ramadhan with their own family, darah daging sendiri, apatah lagi untuk sambut aidilfitri dengan lebih ceria..

anyway..

selamat menyambut bulan penuh berkat, bulan ramadhan, bulan berpuasa..kita jangan terlalu harapkan keberkatan dan janga terlalu harapkan pahala ketika bulan ramadhan itu untuk kita menjalankan ibadat..ikhlaskan hati..tenangkan jiwa..semua keberkatan tu akan datang dengan sendirinya..

hav fun all! =)

2 responses to this post.

  1. Posted by ponorogo on Ogos 13, 2010 at 10:08 am

    nice story beb…jgn kata kat labis…ahaha😀

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Ogos 13, 2010 at 12:24 pm

      oh..jgn risau..ini di luar johor..dah lama dah..masa tu jam boy london tengah hangat lagi..hoho..

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: