kahwin muda..

perasan kan quite a debatable issue recently pasal kahwin muda ni..the idea untuk kebenaran kerajaan negeri melaka luluskan perkahwinan orang2 muda lagi remaja ni adalah untuk mengekang gejala2 negatif yang banyak berlaku sekarang..

somehow..kerajaan negeri melaka cuma bagi satu stament yang mereka meluluskan tapi saya sure jika diteliti lebih mendalam, adalah rules and regulations yang kena ikut..kena persetujuan bersama parents contohnya..kena pastikan yang lepas mereka berkahwin, kebajikan tak terabai..tentang persekolahan mereka..tentang macam2 lagi..so kerajaan negeri melaka bukan simply cakap, “nak kahwin..? isi borang ni ek adik..lepas tu tunggu imam datang nikahkan..lepas tu lantak kau lah kau nak hidup macam mana” still..there’s lots of work to do untuk meluluskan sesuatu perkahwinan tu..somehow i agree with this action..

cuma tujuan perkahwinan muda ni dibenarkan adalah untuk mencegah gejala sosial seperti pembuangan bayi lah yang paling utamanya..untuk mencegah masalah2 remaja masa kini yang terkenal dengan handset kamera masing2..yang terkenal dengan dunia internet tanpa batasan..dan terkenal juga dgn ke’advance’ an mereka bercerita tentang gosip2 artis di dada surat khabar..dan jugak..kemantapan mereka mengkomen apabila melihat artis2 yang tidak hipokrit menunjukkan diri mereka memang seksi di mana2 majalah..dunia tanpa batasan bukan..so that’s what we have now =)

i dont believe kebenaran berkahwin awal boleh selesaikan masalah sosial di negara kita..even simply said, bayi tu dah jadik dulu then baru lah sibuk nak kahwinkan anak masing2..so, apa guna kahwin awal untuk mencegah gejala buang bayi..? even entah2..bila dah kahwinkan mereka..emak bapak pulak yang masih marah, terus buang anak masing2 untuk hidup sendiri..dah hidup sendiri macam mana nak tanggung anak yang sorang tu..budak2 ni..fikiran dia masih cetek..so paling senang untuk cut cost..”buang je la baby tu..kalau kita dah stabil nanti kita buat baru..”

dont forget, they are advance in different way compare to datuk nenek kita yang kahwin seawal umur 12 13 tahun..ada orang pertahankan isu kebenaran kahwin awal ni dengan badningkan cara hidup dulu dan sekarang..dulu, budak umur 12 13 tahun dah pergi kebun pergi menoreh..dah masak nasik..dah tahu jenis2 ikan..jenis2 sayur..dah tahu hampir segala galanya yang emak kita tahu sekarang..cuba budak umur 12 13 tahun sekarang kita suruh buat macam tu..? ada berani..? “ish..kesianlahhh..budak kecik lagi tuuuuu..” tapi bila bagi dia surf internet..bagi dia ada handset..tak control kawan2 dia..bagi je apa dia nak..boleh pulak..? tak kesian ke dia nanti dah besar akan jadik more demanding daripada biasa..? somewhat, lots of this so-called-young people called is as KEBEBASAN..kebebasan macam tu ke yang kita nak bagi kat bakal orang yang akan doakan kita bila kita mati..?

i agree untuk kahwin muda..tapi janganlah sampai kebenaran kahwin muda tu, memudahkan lagi certain budak2 ni akan cakap dengan parents masing2 nak kahwin sebab takut perkara buruk berlaku..budak perempuan umur 15 16 tahun tiba2 cakap nak kahwin dengan entah siapa sebab cinta..dan dia cakap dengan emak dia, “adik takut jadik apa2 sebelum kahwin..jadik kahwinkanlah kami emak..kan boleh kahwin awal sekarang”

if u as a parents apa yang patut kita buat..? kahwinkan je walaupun kita tahu yang dia belajar pun masih tak habis..duit pun mintak kita lagi..then kita nak lepaskan dia kat entah siapa yang kita pun tak pasti apa tujuan dia nak kahwin dengan budak kecik..? if mereka dah pandai cakap macam tu..maka kita as parents akan jadik macam “penghalang kebebasan” budak2 ni..lantas mereka pun lari daripada rumah dan hidup sebagai sepasang suami isteri..

dan jika mereka berkahwin pun..adakah mereka akan kekal..ingat lagi cerita seorang makcik yang kahwin dengan orang muda..? makcik tu bela budak tu sampai masuk universiti semua..last2..dia ceraikan makcik tu talak tiga dan terus abaikan makcik tu completely..showing that certain people’s mind tu still cetek even mreka dah berkahwin..dah jumpa orang molek sikit..terus je nak tinggalkan yang lama..dah jadik masalah penceraian lak..even menjanda pada usia muda..hmm..tak bestnya..

if we can see..adakah wujudnya kebenaran kahwin awal akan selesaikan masalah sosial lari dari rumah dan anak luar nikah..? saya jangkakan tak ramai rakyat malaysia akan menggunakan peraturan itu untuk kesejagatan anak2 muda mereka..mungkin famili2 yang alim dan tabligh2 je yang mungkin akan guna kerana mereka nampak perkahwinan itu satu ibadah tidak kira umur..nanti ad lah statement ‘nabi muhammad dulu pun kahwin dengan orang muda..’ then apa lagi nak cakap..

yang saya nampak..mereka yang telah pregnant yang akan menggunakan peraturan ni..anak yang dikandung tu terpaksa menanggung satu lagi cerita dalam hidup dia even emak dan ayah dia berkahwin awal dalam usia muda secara sah..

it’s a good idea..but hardly solve a problem..anak2 muda ni pemikiran masih cetek..berani buat benda bukan2 tapi masih takut dengan keadaan..berani bercinta secara sembunyi2 dan berani buat benda2 jahat..tap masih takut dengan emak bapak untuk pulang rumah lewat dan masih takut untuk cerita dengan emak bapak yang kita pergi tusyen bukan untuk belajar tapi sebab jatuh cinta dengan entah siapa2..guess what..some of us pn macam tu jugak kan~~ jadi..adakah mereka (atau kita masa itu) betul2 berani nak cakap, ’emak..abah..saya nak kahwin..sekarang kan dah ada kebenaran kahwin awal..” kata seorang budak lelaki sambil bermain playstation atau kata seorang budak perempuan yang sedang buat homework..

ish..janggallah perbualan macam tu..huhu..

hope..there’s some way utk control kebebasan anak2 kita daripda terus jadik semakin tak senonoh setanding budaya barat..ni baru gejala sosial lelaki perempuan..entah2 akan datang gejala hubungan sejenis kanak2 pulak..lepas tu untuk kesejagatan bersama lagi sekali, ada la pulak pakatan kerajaan songsang yang sukakan putrajaya tiba2 naik mengiktiraf  ‘kebebasan rakyat’ yang dipegang selama ni..dan tiba2 ada lg satu kebenaran berkahwin yang tak masuk dek akal..

yang ekstrimis..walaupun tau bersalah, kekal menyokong kerana nak menjaga hati rakan2..”allah akbar!!” kata mereka lantas terus baca yasin di lobi parlimen..lalala..

5 responses to this post.

  1. so…… bila nak kawen?😛

    Balas

  2. Posted by Khairul on Ogos 6, 2010 at 7:08 pm

    Cadangan kerajaan Melaka tu bagus untuk menunjukkan kesungguhannya dalam mengurangkan kes-kes kehamilan luar nikah terutamanya melibatkan remaja bawah umur.

    Namun begitu, kelonggaran dalam memberikan kebenaran untuk berkahwin awal perlulah dikawal supaya tiada golongan yang mengambil kesempatan. Antara golongan yang akan mengambil kesempatan ialah pakcik-pakcik tua gatal yang berumur 50 tahun ke atas yang hendak merasa ‘pucuk muda’.

    Jika sebelum ini, mereka tidak dapat melampiaskan hajat mereka kerana gadis-gadis remaja ni
    masih dianggap sebagai ‘budak’. Selepas ini, sudah tentu mereka akan berebut-rebut meminang
    ‘gadis-gadis muda’ ini yang rata-ratanya berumur dalam lingkungan 15 tahun – 16 tahun.

    Gadis-gadis akan dipinang oleh mereka sebagai ‘isteri muda’ sekiranya telah beristeri. Selain itu,
    golongan duda juga mempunyai boleh mendapat peluang yang sama asalkan ‘mampu’
    menyenangkan bakal mertua. Berkahwin dengan gadis bawah umur ini kosnya lebih rendah
    kerana umumnya bakal mertua meletakkan harga tinggi kerana anak gadis mereka berkerjaya
    tinggi dan seorang siswazah.

    Oleh itu, saya mencadangkan agar had umur bakal suami kepada si gadis dihadkan kepada
    umur tertentu. Sebagai contoh bagi gadis berumur 15 tahun, bakal suami mestilah tidak lebih
    dari 30 tahun(15 X 2). Bagi yang berumur 16 tahun pula, had suami dihadkan kepada umur 32 tahun(16 X 2). Ini bagi mengelakkan gadis-gadis mentah ini ‘dijual’ sesuka hati oleh ibubapanya yang kemaruk bermenantukan orang kaya.

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Ogos 7, 2010 at 12:11 am

      yup..nice touch..should be ada pemantauan..tapi bagi orang2 yang miang dan berduit ni..nanti dia petik je budak2 15 16 tahun..tabur sikit 10 15 ribu kat famili gadis tu, bila dia dah dapat apa dia nak, then tinggalkan..dah menjanda lah mereka pada usia muda..if yang produktif..ada anak pada usia muda..dan pada ketika itu..sudah pasti diorang tak bekerja yang stabil kerana berhenti belajar seawal usia remaja..

      jadi macam mana nak uruskan keluarganya selepas tu..

      somehow..i agree with u..kena ada pemantauan dengan sangat sangat teliti..thanks! =)

      Balas

  3. selain drpada kurangkan masalah social, kahwin is tanggungjawab,sabar, give n take~kalo x, jadi jugakla mslh bcerai berai ni..huhu

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: