management..

akhirnya imej kopitiam sedikit tercalar..

pappa rich dalam pemantauan pihak berkuasa apabila didapati membeli ayam yang disahkan tidak disembelih mengikut hukum syarak..bayangkan tuan tuan dan puan puan..bayangkan ada seekor ayam kena langgar kereta kat kaki dia..kawan tu melenting lenting ke tepi jalan..dan mungkin kerana sakit dan darah banyak hilang, beliau pun mati..rupa ayam tu masih elok dan oh..masih lagi berupa seekor ayam..lantas kita ambil..bersihkan bulu..rebus, goreng, salai, 3 rasa, tom yam, daging cincang whatsoever, lalu kita pun makan dengan sangat berselera..

“euwwww…kan kena langgar kereta..kotor lah!”

then, what’s the different dengan ayam yang tidak disembelih mengikut syarak..? bila mati..jadi bangkai juga bukan 😛

somehow, itulah yang dimakan oleh beratus malah beribu ribu orang di kopitiam itu sebelum diserbu agaknya..oh yeah..sungguh lazat! lebih berperisa kerana darah2 dalam badan ayam tu masih di situ..tak keluar dengan sempurna..slurrrpp~~

ada sebahagian pengusaha kopitiam mengeluh kerana syarat yang diberikan JAKIM cukup ketat untuk dipatuhi..wtf..? sebab berkaitan dengan hukum hakam agama, jadi mestilah ketat..even jika kalian ada pusat peyembelihan yang halal pun, sekali tiba2 ada sebijik kuali sebesar duit 50 sen digunakan untuk memasak bercampur campur daging khinzir dan ayam halal, itu pun sudah diragukan ok..rules is still a rules whatever the cost..peraturan diwujudkan untuk menjaga kemaslahatan dan kesejagatan semua pihak..so jangan pentingkan diri sendiri..

saya tak boleh nak salahkan kopitiam tu 100%..building a business is not easy..to build the brand also is quite hell of a job..esok saya boleh bukak “Raptortiam”, tapi bolehkah saya maintain kedai tu untuk 5 6 tahun akan datang..? dan jika dah 5 6 tahun, pastikah saya “Raptortiam” akan menjadi terkenal seperti Starbucks atau Old Town White Coffee..? too much effort kena ada..in fact..saya tak nafikan dalam melaksanakan sesebuah business, kita mungkin ‘terlanggar’ beberapa perkara semata mata untuk mengejar keuntungan..

simple to say..the greater or bigger or more lavish your brand is, u need a greater, a bigger and more lavish management..

hari ini kita bukak kedai pisang goreng..namakan dia KePiGoR (Kedai Pisang Goreng Raptor), mula2 bukak, surelah saya stand alone sorang2 uruskan..apa ada hal..sbb pengurusan dia mudah je dengan gerai yang kecil..dengan semua rempah, semua teknik menggoreng macam yakitake japan, kepigor pun sangat berjaya dan diminati ramai..

saya dengan vision 1000 tahun kehadapan, memutuskan untuk mebesarkan kedai..bila kedai dah besar..memerlukan tambahan pekerja compare to saya sorang tadi yang boleh buat semua..jadi adalah sorang tukang beli pisang, sorang tukang ambil order..dan saya sebagai tokey, sure seorang tukang masak..sebab kepigor adalah saya dan saya adalah kepigor~

then, rancangan saya berkembang untuk sewa kedai yang lebih besar compare pacak tepi jalan je..then saya akan uruskan pembelian sebuah kedai, the decoration, all the management thing yang perlu..at this time, saya dah tak boleh nak tengok semua, saya petik seorang subkontraktor untuk uruskan decoration, seorang agen untuk hartanah dan pelbagai lagi..saya masih lagi mampu menggoreng pisang goreng bersama pekerja yang lebih ramai kerana kedai semakin besar..

dan kemudian, saya berpeluang bukak cawangan kepigor di tempat lain..at this time, saya sudah tidak boleh menggoreng lagi..tapi saya masih maintain membuat rempah untuk pisng2 itu..saya dah hire 2 orang penggoreng dan pekerja yang lebih ramai untuk cover kedua dua cawangan..banyak lagi perkara penting yang saya perlu uruskan berbanding duduk di kedai dan menggoreng..

then saya kembangkan lagi perniagaan ke utara tanah air..for sure..saya tak boleh nak uruskan cawangan lama..saya akan hire seorang pengurus cawangan selatan untuk menguruskan kepigor di sana..daripada segala goreng2..rempah2..bahan mentah..saya yang uruskan, kini saya melepaskan semua kerja2 itu ke pengurus baru di cawangan selatan tersebut..

dan jika buka cawangan lain..saya hire pengurus lagi..dan lagi dan lagi..kerana sebagai pengurus besar, saya lebih deal dengan all management thing seperti mencari pasaran luar negara, import eksport, pengurusan pekerja asing (jika ada), pengurusan lesen, finance dan pelbagai lagi..saya juga tak boleh nak melawat semua kawasan sekaligus, jadi saya wujudkan team pemantau reporting direct kat saya untuk melihat perkembangan setiap cawangan..yeah..satu bisnes imaginasi yang sangat berjaya!

so..what happens to that kopitiam-yang-ingatkan-halal-tapi-rupanya-tidak ni adalah bila perniagaan semakin berkembang, pengurusan juga sepatutnya berkembang dengan memastikan pemantauan dilakukan supaya bahan mentah yang dibeli daripada sumber yang bersih..manager besar seharusnya menguruskan pemantauan secara komprehensif terhadap pengurusan manager2 kecil ini..manager2 kecil pula harus memantau para pekerja yang ditugaskan membeli barang mentah..pra pekerja pula harus memantau vendor yang supply bahan mentah itu supaya segala urusan perjanjian antara vendor dan pengurus besar sentiasa bersih daripada unsur2 yang tidak sihat..

kadang kala, manager besar cuma tahu bawa isteri muda ke cawangan kedainya naik ferrari scuderia..tayang isteri muda..gelak besar2 sikit..buat2 gaya pengarah, hisap curut..supaya semua orang tahu dialah pengurus kedai yang berjaya itu..tak ramai pengurus besar yang memastikan manager2 kecilnya menjalankan perniagaan yang betul2 sempurna..tak ramai juga manager2 kecil ini menceritakan hal yang sebenar terjadi kpada pengurus besar compare to kipas manager besar itu dengan janji2 manis yang menunjukkan cawangannya berjaya..semua masalah2 kecil, sapu masuk bawah carpet..

lagipun, pemantauan cost lots of money compare to run a business itself..so macam mana..? tidak ada insentif ke macam pengecualian cukai apabila sesebuah kompeni menguruskan sebuah team pemantau untuk kebaikan bersama..?

walaubagaimana pun..kepada para pelanggan kopitiam di luar sana, cop halal tu sangat penting ok..jangan mudah terpedaya dengan brand yang terkenal kerana tak semestinya management mereka mengambil berat tentang halal haram ni..pada saya, selagi ada cop halal sah malaysia, then ok je..jika ragu2, boleh rujuk terus ke jakim..jakim sure takkan menipu punya~

the management thing works from in a circle..sometimes, u at the top circle where u just receive all info from ur lower lever..but sometimes u will be at the bottom of circle where you are sitting in the same chair with your lower level..u should know n keep digging what is really happens to your business management from their view coz the lower lever knows a thousand much more compared to u..

cheers!

Advertisements

One response to this post.

  1. act..xla susah sgt pon nak dptkan standard halal tu…jelas sumber2nye n bersih…senang la kan…
    tp kalo dh campur sane sini…aiyooo~huhu

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: