it’s nothing personal..it’s just business..

there’s a day that i travel to batu pahat..just on that day saya pergi ke sana naik bas je..tiba2 rasa macam tak nak naik kereta..kalau saya artis, saya akan panggil press dan keluarkan statement, “saya saja naik bas sebab teringin sangat nak naik bas dan mengimbau kenangan silam masa kecik2 dulu..rindu nak naik bas!” sambil buat muka cheeky supaya para peminat terpesona..

yang sebenarnya saya nak sepp kewangan serba sedikit..itu sahaja :p

cuma hari itu..on that evening, saya pulang naik kereta sebab my parents akan ambik saya di ayer hitam untuk terus naik ke labis untuk pulang ke kampung..so..my tunang hantar saya ke ayer hitam tu..

by the way..di ayer hitam tu ada putu bambu tepi jalan yang agak terkenal..orang tempatan kata putu bambu asli yang terbaik kualitinya..so if siapa2 yang menyinggah ayer hitam tu try tanya pasal ini k..warong dia di simpang empat lampu isyarat tu je~

berbalik cerita..setibanya di ayer hitam, my tunang n me putuskan untuk melepak dulu di marrybrown sementara tunggu my parents sampai..beli makanan sikit2 je..buat geli2 tekak..nama pun nak menunggu kan..kalau tak memang selesai jugalah dia punya burger barang sebijik dua..saya duduk je kat meja while my tunang pergi kaunter..standard saya, order, tanya harga, bagi duit, ambil balance dan membawa dulang makanan tu dengan penuh sopan santun..

tapi masa tu, my tunang yang pergi dan beliau lama sangat di depan..smbil tunjuk2 papan menu yang ada..tak lama lepas tu, manager dia pun keluar..mereka discuss apa entah..saya tengok je dulu..sebab saya tak dengar siapa2 pun tinggikan suara jadi relax je lah..agak2 macam hangat je, baru lah saya akan bergegas ke sana dan melibatkan diri..eh..4 sure lah saya back up tunang saya..saya kan caring..^^

kemudian tunang saya pun datang ke meja dengan muka separa ketat..saya tanyalah kenapa..dia pun explain dengan panjang lebar sambil tunjuk resit..saya tengok biasa je..tapi rupanya ada something fishy dalam business marrybrown ni..

diringkaskan cerita, ketika itu, kami decide order kentang gulung2 yang dipanggil mambo fries..cashier tu tanya nak cheese or not..then my tunang cakap nak..suddenly bila tiba resit cheese tu di cas Rm2.00..dan cheese tu bukan cheese macam cheezy wedges KFC..rupanya macam chesse sekeping2 tu..dikoyak koyak dan dicairkan atas mambo fries tersebut..pelik juga lah..

my tunang tanya kenapa RM2.00..then cashier tu jawab simple je lebih kurang macam ni,

“bila pelanggan cakap nak ‘cheese’, automatik kami akan consider dua keping cheese..jadik harga RM2.00..kalau nak sekeping je, pelanggan patut cakap nak ‘single cheese’..baru lah add on tu jadik cuma RM1.00..”

so ketika di depan tu, tunang saya bising2 kenapa jadik macam tu..siapa yang tau nak single cheese or not..tak tertulis kat mana2 pun any option either nak single cheese..or double cheese..or triple..or 1000 juta keping cheese..kalau ada tulis, fine..boleh kita pilih..

it’s just like beli megi goreng, then cakap nak tambah telur mata..alih2 brader warong datang bawak telur mata 4 bijik dan cakap, ‘kalau pelanggan cakap telur mata, automatik kami cas 4 bijik’..then sapa nak makan telur banyak2..? boleh muntah albumin k..

then manager dia pun datang tanya nak cancel order ke..as it’s a food..n dah bayar..so kami ambil je..makanan kan..tak elok nak berkira..

cuma..pelik..restoran yang establish dan terkenal sebab ada mawi, menjalankan bisnes yang pada saya agak gharar dan boleh dikatakan macam tipu pelanggan seperti saya..then duit hasil tipu tu bagi gaji kat anak2 buah mereka..dan anak2 buah mereka guna duit tu untuk makan anak beranak masing2..dan mereka semua orang islam..where’s the sense..

it’s ok if nak cakap sigle cheese or not or whatever..tapi nyatakanlah dalam papan makanan kalian..is there a problem..?

deep down in me..still, “it’s nothing personal..it’s just business..” nak marah2 lantak lah..nak komplen..pedulik apa..bisnes still bisnes..

2 responses to this post.

  1. kat menu tulis: additional cheese – RM1.00 <– dia tulis cheese okay..bkn single cheese..merepek!

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: