public figure..

u know you are so special compared to others rite..u r an artist with a style that surely lots of people will adore u..in certain extend, some people will worshiped u as their idol..

but..when u do believe that all people will love everything u do, y u must acting like a shit prick publicly..?

saya pun tak berapa faham kenapa ramai artis atau selebriti yang meletakkan ‘jiwa seni’ mereka lebih tinggi daripada agama..

hari ini dalam surat khabar, datuk seri nooh gadut menegur seorang artis yang sanggup berbogel depan kamera semata mata untuk memenuhi tuntutan seni..dalam teguran seorang mufti yang sangat dihormati itu, beliau menyatakan bahawa inilah akibatnya bila menjadikan iman sebagai perkara nombor dua..perasaan malu akan hilang..

saudara arja lee memang seorang yang berani..di kalangan artis yang berjiwa seni, sya dapat rasakan mereka sangat mengagumi arja lee kerana keberaniannya mengaku berbogel untuk lebih menjiwai watak yang dibawa..arja lee pula tidak segan untuk menceritakan kisah berbogel tu..pengarah filem pula macam cuci tangan bila kata dia berbogel atas kehendak sendiri dan bukan kehendak skrip..even orang dalam industri hiburan sendiri pun takut untuk berganding bahu untuk back up kes berbogel ni, apatah lagi masyarakat luar nak menerima..?

artis atau selebriti atau penggiat seni hiburan tidak lain hanya pentingkan keuntungan sahaja..apa ada mereka fikir tentang moral..?

apa ada mereka fikir tentang kanak2 yang mungkin akan fikir apa salahnya berbogel depan kamera..ada je orang yang dah buat..? apa ada mereka fikir yang jiwa mat rempit yang kaki perempuan dan berlumba haram tu akan sentiasa meresap dalam jiwa remaja yang rata rata hidup dengan motosikal masing2..?

lagipun sebagai artis dan selebriti yang serba sedikit mempengaruhi kehidupan kita di malaysia ni, adalah lebih baik untuk mereka kawal tingkah laku dan kesopanan mereka di mana2 sahaja..

dalam kes lain, ada selebriti yang memegang anjing seperti tidak ada perasaan malu dan sense bahawa majoriti kita di malaysia adalah melayu islam yang sangat sensitif tentang perkara ni..?

memang..tidak haram memegang anjing..tapi adalah lebih baik kita menjauhi perkara syubahah daripada melakukannya bukan..buat apa kita nak pegang anjing yang kering bila mana kita tak dapat pstikan bahagian2 anjing yang basah seperti hidung dan air liurnya tak mnyentuh kulit atau pakaian kita..? sebelum ni siap ada gambar seorang selebriti bermain dengan anjing dan anjing tu siap gigit2 lagi lengan selebriti tu..where is the sense bila ada orang yang memuja artis berkenaan cakap, “eh..selebriti tu boleh je pegang anjing, kenapa aku peminat dia tak boleh..”

artis or selebriti, they should have their own sense that they are public figure..a public figure is someone that can be idolized dan boleh dicontohi even dengan sekecil kecil perkara..

dunia artis dan selebriti di malaysia semakin sampai ke kemuncaknya..di mana iman dan ‘jiwa seni’ tidak lagi bercampur..kenapa bila kita tengok cerita daripada negara barat yang menunjukkan cara berpakaian, bercium, cara berhubungan, berani mengaku songsang, halalnya hubungan sejenis dan segala galanya sangat tidak sekata dengan budaya ketimuran kita..? ini semua berbalik kepada apa yang datuk nooh gadut cakapkan,

“bila tidak ada iman..perasaan malu pun hilang..”

adakah sampai satu masa artis di negara kita akan jadi seperti di negara barat..? dan ingat..bala yang turun tidak akan memilih sesiapa..daripada selibriti itu sendiri, penggalak, mereka yang bersubahat, pihak pemantau yang tak jalankan tugas dan akhir sekali kita sebagai para penonton yang tidak tahu menahu tentang dunia artis..semua akan mendapat impak serba sedikit..

artis/selebriti..u are a public figure..behave urself..it’s not because u dont want to be hypocrite so that u can do anything that u think it was right..we have a rule here..if u dont want to be part of the rule..so get out from this country..

2 responses to this post.

  1. dot dot dot dalam botol.. <– tak yah luluskan terus citer ni..saja nk cari publisiti..tp nnt klau finas tak luluskan sure ada yg sound finas tak open-minded.. tlg la faham btul2 maksud open minded…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: