BULI!

im quite interested in this topic..

hari ini dalam berita ada menceritakan bahawa beberapa remaja didapati bersalah kerna membuli rakan mereka sehingga meninggal dunia dua tahun lepas..semua kesalahan mereka didapati sengaja dilakukan dan dengan niat bersama untuk mencederakan mangsa..not sure what is in their mind rite..bila dah dirasuk syaitan, memang macam2 akan dibuat sampai lupa dunia..

frankly i dont quite encounter any serious bullying activites as long as i breathe in this world for 25 years..read my lips..BULI..BULI means that kita melakukan sesuatu yang tidak sepatutnya terhadap mangsa yang defenseless..

in form 4 and 5, as im staying in ‘asrama’, i do see some of my colleague bullying the juniors as simple as tolong basuhkan baju..tolong pergi kafe..tolong ambilkan baju daripada dobi..then we bullying these unfortunate young people bila beratur nak ambil makanan..mereka beratur penat2 tapi kami as seniors always have the right untuk potong mereka semua, hehe..

so..that was a simple bully..

in more advance, when im involve in PALAPES at university, the bullying activities get tough..saya cukup bersemangat untuk bercerita apa yang saya dah lalui sepanjang 4 tahun saya involve dengan kokurikulum tu..the bullying get really tough coz im involve as a curriculum but end up being a lifestyle..daripada saya nak jadikan dia sebagai aktiviti hujung minggu, berubah kepada sebahagian daripada kehidupan saya di universiti itu..hari2 berjiwa palapes..hari2 live and breath about palapes..the bullying makes us to think that way..sampai kami sangat takut untuk lewat walau seminit pun ketika perhimpunan pagi..

in palapes, as to cope with the main objective of mendisplinkan para anggota, kami dah kena buli dengan pelbagai cara..berguling di padang bola sepak 4 5 kali..sit up, front support, lompat bintang beratus kali in one shot..buat half stand, commando rest, buat baris sedia selama sejam dan lebih..everything..u name it, we used to go through all of those..tak kira crawl turun naik bukit..kena kejut pagi2 buta lepas tu suruh berendam dalam air sungai yang sejuk..makan nasik yang dicampur baur dengan apa ke benda entah..semua tu kami rasa dan at that time..yes..sangat sakit hati!

somehow..what differentiate us as palapes with others pembuli di luar sana might be education level..kami dilatih untuk jadi pegawai..para jurulatih pula sangat terlatih dalam hal2 mengajar ni..senior2 saya pula, as semuanya budak2 universiti yang mostly umur yang cukup matang, pun cukup experience macam mana untuk membuli orang secara terancang..our main principe is simple, u can do anything to your juniors but never ever touch them..u can ask them to do 100 front support in one shot, but dont ever kick/punch/headbutt/siku/gigit/sungkit dagu/libas besi/ketuk pakai kayu/hentak kepala mereka semua..enough bully with mental and it was enough to ensure they’ll become more discipline each day..

tapi dalam kes buli seperti di MTD sehingga membawa kematian, senang untuk kita kata yang mereka salah guna seniority yang mereka dapat..setiap kita ada orang yang kita tak suka kan..tapi kita tidak ada hak untuk sentuh mereka langsung..apabila dapat sesuatu kuasa, it’s much be better untuk kita letakkan kuasa kita tu di tempat yang betul..dan membuli secara keterlaluan bukan cara yang baik untuk mendisiplinkan mereka..

saya tak berasa sokong gesaan beberapa pihak yang meminta modul komando dikaji semula kerana melihat proses pembelajaran mereka sangat tough..well..that’s what we call commando..takkan kita nak melahirkan komando yang pengecut kot..yang tak tahan dugaan..yang mental lemah..? nak suruh kita rakyat marhaenis ni masuk hutan berperang..? mustahil kan..so we rely on this module to keep producing our own special elite that useful each time we needed them rite..all commando trainer is quite educated..they know what they are doing..

apa yng penting sekrang adalah jurulatih di MTD or jurulatih di mana2 yang setaraf untuk mengawal anak buahnya daripada salah guna kuasa..mereka semua belajar akan sentiasa membuli orang yang lebih lemah..mereka akan terus menekan para junior..tapi apa yang boleh di halang adalah cara mereka membuli..

jika palapes yang cuma sebagai kokurikulum boleh tahan semua jurulatih dan senior untuk jangan membuli secara berlebihan, kenapa tidak jurulatih MTD dan lain2..?

train them, the new becoming soldiers, to being one tough soldier that will do anything for our country PLUS a training for their brain too..kita tak berguna hasilkan orang yang kuat, yang gagah, kaki pukul, kepala keras, berani mati tetapi akhirnya tidak pandai gunakan otak untuk berfikir..

buli orang yang lemah sehingga membawa kematian..so di mana letaknya otak mereka.? or worst..di mana letaknya otak para jurulatih yang tak melatih mereka supaya gunakan otak sebelum buat sesuatu..?

tepuk dada..tanya selera..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: