karma..

i do believe in karma..

apa yang kita buat..lambat laun akan balik semula kat kita..

kita sakitkan hati orang..lambat laun kita akan sakit hati juga..

kita mainkan perasaan orang..lambat laun hati kita sendiri yang akan dipermainkan..

kita tidak bertanggungjawab atas perkara yang kita dah lakukan..lambat laun kita sendiri tiada tempat bergantung yang sempurna..

kita musnahkan hidup orang..lambat laun..hidup kita sendiri yang akan terumbang ambing..

kita abaikan hak seseorang yang patut kita bagi..lambat laun kita sendiri akan hilang hak-hak kita..

ya..jika sekarang kita rasa seperti tidak ada apa2 berlaku..tapi percayalah jika bukan kita..akan terkena dekat orang lain..mungkin dekat orang yng kita sayang..mungkin dekat anak2 kita sendiri..allah itu maha adil..

jika kita sedar untuk apa kita hidup..jika kita sedar untuk siapa kita berusaha saat ini..kita seharusnya menjadikan itu sebagai dorongan untuk menghasilkan diri kita yang lebih sempurna..sekurang kurangnya untuk terus hidup senang dalam dunia ini..

yes..i do believe in karma..n i do believe in setiap apa yang kita lakukan..ada balasannya daripada allah..

agama tak hanya datang masa kita kahwin..agama tak hanya datang masa kita susah..agama tak hanya datang apabila kita putus harap..

mungkin ada kesilapan lalu yang kita pernah lakukan tapi seteruk mana pun perkara yang lepas..yet..kita masih boleh bernafas untuk menghirup udara yang segar sehingga kini..

kita masih boleh melihat dan menikmati keindahan alam..

kita masih lagi boleh merasa gembira dengan orang2 yang kita sayang..

tapi..jangan sampai kita hilang semua itu..barulah kita ungkit kesilapan kita yang lepas..dan berkata, “inilah balasan apa yang aku dah buat..”

seharusnya..ketika ini..kita sudah tak sakitkan hati orang..kita lebih menghormati hak orang lain..kita lebih bertanggungjawab atas apa yang kita dah lakukan sebelum semuanya terlambat..

agama itu tidak sempit..tapi manusia yang tidak bersyukur..akan menyempitkan skop sesuatu agama itu..

fikir fikirkanlah..as one of my sweet-nice colleague always said, “biar apa orang nak buat kat kita..tapi kita jangan buat jahat kat orang tu balik..just doa hati dia terbukak untuk sedar..apa yang diorang dah buat..akan kena balik kat diorang..biarkan je lah..”

yes..i do believe in karma..

6 responses to this post.

  1. Posted by . diya . on April 22, 2010 at 2:10 am

    waaaahhh ….
    so do i ..
    belep belep .. mesti belep .. v ..

    Balas

    • Posted by AzamHassan on April 22, 2010 at 12:44 pm

      yeah..percaya percaya~~

      janji berbuat baik kepada sesama insan sudah..tak yah fikir susah2..hehe..

      Balas

  2. Posted by kk on April 23, 2010 at 12:26 pm

    nice one~~
    In my opinion…
    Most of de people says they believe in karma…
    but not all of them SEES clearly when they are creating karma for themselves..
    chill bro…

    Balas

    • Posted by AzamHassan on April 23, 2010 at 3:28 pm

      yeah..they will see the ‘karma’ when it occurs but actually they can prevent that from occuring by simply thinks much much more clearly before doing something~

      Balas

  3. kalau kita suruh org crawl bawah trak, nanti org pgl kita jak trak.

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Mei 7, 2010 at 10:29 am

      kalau kita sakit kaki..luka2 sampai dah xleh berjalan pun..org suruh kita cuci trak..

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: