RM300 ke RM1000

saman..

mahal gila nak bayar saman RM1000! kalau buat makan lebih kurang 2 3 bulan juga lah..

lagipun duit sebanyak tu baik buat belanja untuk bagi anak bini makan..untuk keperluan diri..untuk keperluan semasa..buat apa senang2 je nak bagi polis..

nanti polis nak buat apa duit banyak2 tu..?? rasuah dalam institusi kepolisian pun kelihatan masih tak selesai juga..

RM1000 tu juga lebih bagus didermakan kat rumah anak yatim..bagi pembangunan kat masjid..kat sekolah sekolah..kan ke lebih mulia tu..

tapi..

dah tau RM1000 tu besar nilainya..so..janganlah pandu melebihi had laju..tak begitu..?

so..janganlah merungut bila kena saman sebab kantoi speed trap..lebih baik RM1000 tu ‘buat makan 2 3 bulan’ daripada nak bagi kat pakcik polis..tak begitu..?

so..janganlah anggap Rm1000 itu sebagai satu beban..in de 1st place..polis takkan mintak kat kita Rm1000 kalau kita memandu di bawah had laju..nah..RM1000 tu daripada bagi polis..baik ‘derma kat masjid’..tak begitu..?

whatever de value of the ‘saman’ is, selagi kita tak melanggar peraturan..kita tak akan terasa beban pun..

even untuk langgar peraturan pun..buatlah cara berhemah..nak speed boleh, so pastikan keadaan utk melebihi had laju itu selamat..bukan saja untuk kita tapi untuk orang lain juga..

secara kasar bak kata yang saya dengar2..kalau dah tau takde duit nak tanggung saman rm1000, so janganlah bawak laju..baik rancang perjalanan lebih utama daripada memandu macam nak gila..

pandu dengan cermat..jangan melintas seperti ayam..

2 responses to this post.

  1. Posted by . diya . on April 20, 2010 at 2:26 pm

    tetibe gerun nk drive lelaju eh ..
    kne jadik driver yg sopan santun le ni ..
    xley nk menyelit, eh .. tu speed trap ..
    highway oh .. ngntok la drive pelan2 .. adoi laa ..

    Balas

    • Posted by AzamHassan on April 21, 2010 at 9:25 am

      aah la..btul..mengantuk gila klu bwak 120 kat haiwey yang sangat lengang..sekali sekala kena laju jugak..nak buang carbon dalam enjin😛

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: