akademi fantasia baru..

ohh..agak menjengkelkan..

lihat saja di mata mereka..tiada langsung yang natural sepanjang berada di rumah yang penuh dengan kamera itu..yang menangis apabila rakannya keluar pula sangat di lihat seperti tiada keikhlasan..maaf saya katakan kerana saya tak merasakan yang menangis itu adalah jujur dari hati kalian..

lihat pula kepada idea barang mati-yang-boleh-berkata-kata itu..daripada kamera dan sekarang sebuah motosikal..generously i think it was a bad idea coz apa sebab kita perlu meluahkan perasaan kat benda tidak bernyawa itu sedangkan masih ramai lagi rakan2 lain dan guru2 yang ada di sekitar..??

most of akademi fantasia punya idea is now gone through the window long before it has started for this season..i cant see any realism yang budak2 tu semua nak belajar membuat persembahan tetapi lebih kepada belajar menonjolkan diri untuk meraih pengundi..

ya benar..budak2 tu semua mahu belajar tapi cara drama itu diketengahkan dalam setiap diari itu agk kurang menarik..lebih air mata..lebih kepada gurau senda yang nampak mesra..then nanti lagi 2 3 minggu bmula lah berulang skrip sama..iaitu untuk pasang pasangkan sesama mereka untuk timbulkan satu gosip yang budget hangat..oh..tolonglah..

ada orang kata AF patut dihentikan sementara tetapi apabila fenomena itu semakin mati, maka ia akan menjadi tradisi yang sukar untuk dihentikan..maka terpaksa lah AF ini diteruskan saban tahun..dengan niatnya untuk mencungkil bakat terpendam dalam diri seseorang insan itu..

pada hemat saya..AF ini tidak boleh dihentikan..susah..tapi peserta yang masuk itu harus melalui satu saringan yang lebih komprehensif..

bukan setakat mereka boleh menyanyi..teatpi kita juga harus terpikat dengan kebijaksanaan mereka untuk bercakap tentang sesuatu topik yang diutarakan..kita juga harus pastikan mereka ni lebih kuat dan keinginan untuk belajar itu sangt tinggi..

lihat saja bagaimana pemilihan miss universe dilakukan..bukan hanya cantik tetapi juga haruslah pandai berkomunikasi dan memberi pendapat tentang sesuatu isu..

mereka juga harus dididik lebih awal sebelum masuk AF tu..seperti suruh mereka masuk kursus slama sebulan tentang keperibadian..tentang disiplin..tentang semangat setiakawan..supaya mereka apabila masuk ke AF lebih bersedia dan mempunyai skill yang lebih sikit berbanding sebelum masuk..

give them something for themselves..bukan buat kelas semata mata untuk menjadikan kelas itu satu hiburan dalam diari..bukan buat kelas dengan harapan budak2 ni akan beraksi sesuatu untuk dijadikan bahan cerita untuk meraih undi..give something for them much more rather than nyanyian dengan lebih serius..

semua orang dewasa tau macam mana mereka yang berumur awal 20an ini akan bertindak..mereka akan menunjuk yang mereka caring..tunjuk mereka ada semangat setiakawan..akan menunjuk nunjuk bahawa mereka ni cheeky..relax..ambil berat dalam pelajaran in fact mereka tak macam tu mungkin jika tiada kamera yang merakam semuanya..

saya cuma harap af9 dapat buat satu saringan yang terbaik untuk memilih hanya yang terbaik bukan dalam nyanyian tapi dalam segala aspek yang penting dalam kehidupan..jangan jadik seorang bintang itu sebagai target..tapi jadilah seorang manusia serba boleh tetapi ada kelebihan dalam bidang nyanyian..itu lebih baik bukan..

haa entahlah..mungkin saya aga oldskool untuk melihat aksi budak2 ni dalam AF..pada saya senang..saya cuba jadikan diri sendiri sebagai salah satu pelajar dalam AF itu..dan sebagai seorang manusia normal..terus terang saya akan abaikan kamera/motor bercakap kerana does not make sense at all..saya juga mungkin akan persoalkan apa yang diajar oleh cikgu tarian tentang step2 yang harus diikut..saya juga akan persoalkan fesyen yang akan saya pakai pada malam persembahan..

niatnya bukan untuk melawan..tapi kita tak seharusnya jadi seperti seekor burung kakak tua..cuma menerima tanpa persoalkan kenapa..

tak nak persoalkan sebab nak terima cabaran..?? bullshit..kita digalakkan memberi pendapat dan bukan menerima pendapat tanpa usul periksa..just think!

keep up a good work for searching the talent in certain personnel but stop the drama! boring sudah lepas 8 edisi sama je..

6 responses to this post.

  1. Posted by . diya . on April 14, 2010 at 3:05 pm

    aha .. nk komen juge .. aritu pn 1st time tgk af baru ni kot ..
    oh please .. sgt menyemak ok .. xde yg best pun ..
    pndgn masing2 kn .. so xde sape ley mara ..
    interesting topic oh .. syabas bete .. v ..

    Balas

  2. Posted by AzamHassan on April 15, 2010 at 11:14 am

    memang boring la seson kali ni diya..xde sapa yg leh jadik faveret..pastu bercinta je lebih..ntah apa apa..laki pempuan suma sama je..

    p/s:i cant comment on ur blog..xde account GMail =(

    Balas

    • Posted by . diya . on April 15, 2010 at 3:25 pm

      oh .. xley eh ? betol la .. restricted je oso selected je ..
      means u r not da selected one la kot ..

      hik hik .. kidding ..
      ok .. nt org longgarkn sket security-ness blog org tu ..
      feel free to drop any comment ok ? see ya .. =)

      Balas

      • Posted by AzamHassan on April 15, 2010 at 4:40 pm

        not selected..?? uhh sangat sedh..

        not sure about security or else..sbb cuma ada gmail je leh comment..leh set ek..?

        coz im not really into blogging ni sgt..even nak attach gambar pun masih gagal lagi sejak bertahun lalu..hoho..

        yup..sure i’ll drop u something..^^ hav a nice day ye..harap sudah sembuh😛

  3. AF dah basi.

    That’s a fact. Kalau dulu time Mawi, even aku yang tak tengok AF pun boleh kenal budak2 AF (sbb makgad UTP ajak aku borak pasal AF kt cafe). Sekarang I dont even HEARD about any of them.

    Kalau ada lapanblas orang dlm AF, sorang pun takde yang menonjol. Kesian. Budak AF musim ni takde masa depan dlm bidang seni kt Malaya ni.

    Kesian…

    Balas

    • Posted by AzamHassan on April 23, 2010 at 9:56 am

      diorang ada menonjol..tapi kisah cinta diorang je la..dan perangai mereka yang mcm comel tu kat dalam diari..haha..

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: