mesti baca!

lepas bunyik loceng untuk pulang jam 5.10 petang tadi..salah seorang my ofismate forward this address..

http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Malaysia

kita pernah dengar tentang wikipedia bukan..? satu laman web yang mempunyai pelbagai maklumat yang sangat berguna untuk kita semua..sekurang kurangnya isi dalamnya boleh dipercayai walaupun tidak boleh diterima 100%..jadik lah kalau setakat nak tahu maksud sesuatu perkataan, lokasi sesuatu tempat, sejarah, personnel dan sebagainya..tak dinafikan wikipedia memang sesuatu yang baik untuk dibaca..

tetapi..laman web yang saya paste tadi merupakan inverted daripada wikipedia dan dinamakan uncyclopedia..cuma..isi dalamnya lebih karut dan mungkin tujuannya adalah untuk buat kelakar..iyelah..wikipedia semua isi serius je tapi uncyclopedia boleh dikatakan 100% isinya adalah sampah dan sekadar untuk hiburan..

apa yang buat saya kurang senang..cara penyampaian dalam laman web itu..sebagai contoh..anda bukak web address yang saya paste tadi..menceritakan tentang malaysia tetapi saya sebagai rakyat malaysia terasa sangat offended..

sebahagian petikan drpd laman web itu,

“Malaysia is made up of 13 states namely Selengor, Kedoh, Police,Thengganew, Kelentoh, Berak, Pening, Sembilan, Malacrap Johor Balu (just north of Singkaypoh), Sabah, Sarawek (which are essentially Malaysia’s eastern colonies). The three federal territories Kuala Apek, PuteraUmno and Lawak don’t count as states since they’re too small”

“The latest national motto, coined by incumbent Prime Minister Najib “Mongolia” Razak is ‘1Malaysia’. Elaborating, Najis defined One Malaysia as in One Malay-sia, or simply, Malaysia which only a homogenous race of Malays. The first and primary principle of 1Malaysia is, “if thou art not Malay, please get the fuck out”. Upholding that principle, a mass deportation of Chinese and Indians back to their home countries is currently in effect. Those refusing to return to China or India have been reportedly sent to dungeons deep inside Najis’ evil lair for torture, brainwashing and sodomy”

“Black people are not welcomed. Being black in Malaysia carries a mandatory death penalty and every black entering the country will get arrested and hanged within 3 hours”

dan banyak lagi ayat2 provokasi di dalam laman web ini menceritakan tentang malaysia..saya faham..mungkin untuk suka2 sahaja sebab di atas sekali laman web itu ada satu link yang direct terus ke wikipedia yang menceritakan tentang malaysia at least dengan ayat yang lebih molek dan lebih tepat..tapi entahlah..saya rasa macam sangat melampau pula..

saya pun saja je bukak2 proton dan perodua dan ada juga diceritakan tentang itu..saya petik sedikit daripada laman web uncyclopedia tentang proton,

http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Proton_%28car%29

“Proton (pronounced as Porn-tonne, Potong, Tronton, Megatron, Pr0nton, Pootong, Poon-Tang or Plotong) is the first and original national car manufacturer of Malaysia. Like all things made in Malaysia, including inhabitants, they are made to be pure shit. Unlike Perodua who claim themselves as the number 1 national car manufacturer of Malaysia is actually a conspiracy, a betrayal and a big time spy from Toyota and Daihatsu. Proton is actually an insidious Malaysia (Bolehland) Boleh Government’s agency which is secretly helping the undeserving [Malay]]sian (Bolehan) to own a damn fucking car, no matter how wrecked it is.”

tapi..hehe..sebahagian kecil rakyat malaysia memang tahu apa itu proton..jadik bila baca..ada serba sedikit macam betul juga bukan..? haa..jangan nak bohong..^^

dan ini pula tentang perodua,

http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Perodua

“Most cheapskate cars are not designed to be affordable at first, but halfway through the build, the project manager will decide that it should be cheap for the wrong reasons – poor build quality, lackluster handling, shitty suspension, and washing machine chassis. Perodua follows those same principles which believe they are following the foot step of Proton. However, due to their powerful bomohs and pawangs”

mula2 saya rasa memang macam kelakar..dan artikel2 lain juga sangat sinis mengutuk topik2 lain..cuma bila menyentuh tentang sensitiviti untuk menerima ayat2 yang sangat kasar untuk di baca oleh seluruh dunia, mungkin ada sesuatu yang tidak seharusnya berlaku..saya tak pasti siapa author untuk laman web ini sebab kelihatan pihak ini sangat faham tentang malaysia..dan juga maybe ditulis oleh musuh2 politik kita di luar sana..

entahlah..tepuk dada tanya selera..cuma sebagai seorang rakyat malaysia..seharusnya kita rasa offended dengan ayat2 yang agak kasar ini..just untuk sedapkan hati..saya anggap ni semua sebagai hiburan dan orang di luar sana pandai menapis maklumat yang mereka terima..

p/s : daripada lawan web ini tentang proton, “The new Sucktria Neonzzz replaced the old Sucktria, with even more underpowered maCAMPRO engine. CAMPRO is the short for CAMe with PROblems which truly shows the quality of Satria Neonzz.” huhu..jangan lah kutuk kereta yang saya pakai..saya pakai elok je ='(

One response to this post.

  1. hahahahaha….keta tu baru setahun jagung…mmg la elok… =P

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: