al-fatihah..

al-fatihah untuk adik syafia humairah..mangsa penderaan oleh seorang haiwan yang bertopengkan manusia..

ramai orang marah gila..marah gila gila dengan suspek itu..sampaikan saya ada baca berita yang kanak2 malang itu disepak seperti menyepak bola..! hmm..saya terbayang betapa lajunya kaki menghayun..tak pasti apa perasaan kanak2 itu masa tesebut..

hmm..1st of all..senang untuk kita ambil kira bahawa dalam keadaan marah, ada kebanyakan orang tidak akan sedar apa yang dia lakukan sampailah dah terlambat..dalam keadaan tertekan juga,manusia akan lihat sesiapa di sekeliling sebagai sesuatu yang boleh diaplikasikan untuk melepaskan api di dalam tubuhnya..

ada juga yang cakap tentang jiran2 nya yang takut untuk mengambil tindakan kerana takut dipukul juga oleh lelaki itu..iyelah..kita bercakap sebab kita bukan di sana..mereka yang di sana tu mungkin ada alasan tersendiri..mana tau semua orang kenal dia memang kaki pukul..ada sebahagian orang memang mungkin nak buat report, tapi mungkin juga mereka takut berkemungkinan lelaki itu akan bertindak luar dugaan dan menyusahkan mereka sekeluarga..niat nak tolong orang..tapi keluarga sendiri susah..jadi..? baik tak payah tolong..

selfish..? ada la sikit..tapi apa yang saya lihat, dunia zaman sekarang, semua orang lebih menjurus ke arah pemikiran macam tu..jadi tak boleh nak salahkan orang ramai juga..even dengan kemajuan teknologi sekarang, mereka sepatutnya dan boleh report polis senyap2 kan..?

i might think yang core of this problem is that kid’s mum..dia kenal suspek for almost 5 years..long enough to know who he was..and..**deleted due to respecting police investigation~**

semoga institusi kekeluargaaan di malaysia boleh diperbaiki dengan lebih baik..kita berlumba lumba untuk menjadi sebuah negara maju tetapi untuk mengekalkan institusi kekeluargaan ke arah yang lebih baik, sangat kurang effortnya..takkan kita nak jadik macam negara2 barat di mana dalam kemajuan tu, sifat2 moralnya makin terhakis..

kita sibuk nak cakap perjuangkan hak wanita lah..apa lah..tapi bila wanita itu sendiri dah tidak dapat berfikir mana baik mana tidak, apa yang harus kita perjuangkan lagi..?

lepas tu kita sibuk nak perjuangkan institusi kekeluargaan yang lebih baik lah..lebih dinamik lah..tapi bila keluarga tu sendiri yang kurang pendedahan dengan perkara2 ini..macam mana kita nak mereka faham..? takkan dekat2 pilihan raya baru nak ambil tahu kot..

p/s : thanks to all yg wish sy..doakan sumanya berjalan lancar sampailah jinjang pelamin ye..oh..tak..sampai bila2..^^

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: