girl’s power!

recently suratkhabar cerita tentang penjawat awam wanita..

bukan biasa..tapi penjawat awam wanita yang lebih ramai daripada lelaki..!

cuepacs is concern about productivity in long term for malaysia if this will continue happening..bayangkan decision maker tu cuti bersalin..? macam mana..? 2 bulan lak tu..dan sekarang 3 bulan rasanya..looks like cuepacs got a point..nak tunggu kawan tu siap bersalin..lepas tu naik..lepas tu baby tu fragile lagi..at least setengah tahun ada macam tak produktif juga..

tapi decision maker tu ada pembantu kan..? dalam tempoh 3 4 bulan still boleh menguruskan something kan..? just like sultan/PM/pengarah/ceo dan pemangku jawatannya..jadi betul ke isu cuti bersalin tu adalah satu isu..?ataupun cuepacs just nak buat point je..

nak kata perempuan je akan buat masalah, lelaki pun banyak masalah juga..

tapi..yang pasti..lelaki jarang nak buat keputusan berdasarkan hawa nafsu..tak suka sesuatu, tapi keputusannya tetap yang terbaik untuk syarikat..tapi wanita..? betul ke mempunyai 9 nafsu..? my surroundings says so..tak suka sesuatu, apa nak jadik, jadiklah..janji benda tu tak akan berlaku..mungkin itu yang cuepasc nak cakap sebenarnya tetapi tak berani..takut datuk shahrizat marah, hehe..

betul ke ek..? macam double standard la pulak..tapi..setakat ni..macam tu lah yang saya nampak..sebab tu jawatan hakim lebih ramai lelaki kot..^^

lelaki atau wanita, tidak ada masalah..kita lebih nampak wanita tak reliable sebab memang mereka jiwa lembut, bila kahwin akan jaga keluarga..bila ada anak, akan dulukan anak..tetapi lelaki pun ada certain yang berjawatan tinggi, tak reliable dengan kerja sebab banyak main, hehe..

rasuah..? akan buat masing2 lelaki dan perempuan sama sahaja..jadi perbincangan masalah  lelaki dan perempuan tidak akan timbul..

tapi yang buat saya pasti lelaki lebih sesuai untuk decion maker..kerana perempuan mungkin akan ‘terkaitkan’ their nafsu/perasaan untuk decide on something..pernah tengok cerita lady boss..?? even tu lebih kepada fiksyen tetapi sebahagian cerita tu, nampak ada benarnya =)

p/s : ada je perempuan yang sangat reliable mengalahkan lelaki..several bosses kat opis saya perempuan..elok je~

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: