jutawan segera..

“kalau cerita biz dgn orng miskin..dia akan kata..tak bolehla…susah la..macam2..pasal dia hanya nampak kegagalan… kalau cerita ngan orang kaya/berjaya..dia akan cakap..hmmm boleh nih..kalau orang lain boleh buat..takkan aku takleh buat…tak pandai aku boleh blajar… hmmm..nak jadi orang miskin ke orang kaya?”

i found this when surfing in facebook..this is a comment from one of the member of  ‘skim jutawan segera’ yang mempromosikan skimnya tu kat semua orang..

tapi kan..dalam gambar2 dia yg saya tengok, cuma ada gambar dia pegang duit banyak2..tapi takde pulak saya tengok gambar hasil2 yang dia buat daripada duit tu..asyik2 gambar kereta mewah..impian utk pergi haji (which is good) and gambar leader mereka (sifu~)..leader memang dah kaya raya dah..tak perlu nak dibanggakan lagi..tapi kalau kita mintak leader tu sapot kita untuk permulaan masuk skim ni, leader tu nak tak ek..hehe..

the comment looks so typical with so called ‘orang miskin’..1st of all, define miskin in malaysia..?? saya pun tak berapa pasti..so what the hell yang dia guna istilah miskin tu untuk tarik orang..??

if miskin tu adalah seperti orang yang makan nasik dengan siput babi (saya harap hidup keluarga ni bertambah baik sekarang), so bila tiba tiba dia dpat bantuan RM300-rm400 sbulan, adakah dia terbuka untuk ‘gamble’ dan sertai skim tu..? sedangkan duit sebanyak tu dah cukup untuk mengalas perutnya at least untuk bulan tu..dia cakap tak boleh bukan sebab pesimis tapi sebab memang betul2 dia tak boleh..org miskin cuma ada banyak itu untuk dibelanjakan sepanjang hidupnya yang serba sederhana tu..

tapi orang kaya? keluar ribu ribu selamba je..if gagal..boleh je mula balik sbb duit banyak..apa ada hal..kalau duduk rumah banglo, duit gaji sebulan pun makan tak habis..so setakat keluar 2 3 ribu untuk melabur, tak rasa pun..if gagal, gaji bulan depan dah cover semula..so can we differentiate perkara tu..?

semua orang nak kaya..apatah lagi dapat duit terpijak..tapi janganlah merendahkan orang2 yang memang tak nak menyertai skim anda tu..mereka ada banyak lagi masalah lain untuk ditanggung..daripada nak dengar janji manis dan kalau berjaya baguslah tapi kalau tidak..? diri dia sendiri juga kena tanggung..yang promoter ni sure takkan pinjamkan duit mereka untuk orang bawah yang dalam kesusahan..

gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya..tapi kalau sekali gagal tu kadang kala boleh mengubah hidupnya secara total..look at peminjam along..pinjam sekali rm10k..buat pelaburan..tiba2 gagal tak balik modal..gagal tu baru sekali..tapi akibatnya..?? sepanjang hayat mungkin terpaksa hidup dalam ketakutan..

orang kaya? 10k keluar sekali..gagal..? cuba lagi..10k je lagi..gagal lagi..? cuba je lagi..sebab orang kaya banyak back up dalam hidup mereka..takkan ada masalah..

tak dinafikan..ada yang berjaya n i proud of it because they are malaysians..tapi dengan statement macam mula2 tadi tu..saya tertanya tanya..program2 jutawan segera ni utk org kaya je ke..?

10 responses to this post.

  1. betul3x…..bencik betul dgn skim ni..esp yg kunun2 nak ajak tuh kalu betul bleh jadik kaye pinjam lah duit derang dulu..dah kaye nnt bayar la balik…ni deposit pun tamo bagi…haram kedekut!

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Januari 18, 2010 at 1:44 pm

      sarafyda : haha..tp ada org yg jadik apa..n dia mmg btul2 jadik..cuma jadik camna pn, bla nak pnjam duit dia utk mlabur, dia bagi x..? haha..

      Balas

  2. org yg berjaya..n kekal berjaya…slalunye bermula dr bawah….bangun…jatuh…bangun balik…tapi berjaya tu bukan maksudnye kaya kan..tapi kaya tu means,berjaya..hahaha
    kalo xkaya pon xpe..yg penting berkat=)

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Januari 18, 2010 at 1:45 pm

      hihi..betul2..awk pn kna berjaya gak..berjaya abiskan master awk secemerlang yang boleh..then baru awk leh lebih kaya =D

      Balas

  3. if something is too good to be true, it maybe is.

    so hati2 and pakai otak. ukur tali pinggang kat pinggang sendiri, sediakan bakul sebelum muntah. Mana ada jln senang nak jadi senang, jln senang nak jadi susah banyak la.

    Ha… kan dah abeh semua cliche melayu aku quote dlm kotak komen kamu ni…

    haha

    Balas

  4. tp kan..klau stakat amik gambar pegang duit bebanyak, pinjam kat mak/bapak berpuluh2 RM50 then amik gmbar…suma org pn leh buat tak..?

    and my concern is..klau la ada org berniat jahat kat facebook tu n kebetulan rumah dia duk dekat kt si pemegang duit byk tu, ish..bahaya…klau kaya pun…jgn riak…

    Balas

  5. aku kalau iye kaya betul, aku tak amek gambar duit. Sebab bak kata kamu, duit boleh mntk kat abah. Tak jugak aku bergambar dengan BMW 7series, sebab setakat bergambar kt sebelah kereta, org mntk sedekah pun boleh. (anyway, what is it with skim cepat kaya and BMW 7 series? Dah nampak cam BMW ni kereta official skim cepat kaya pulak)

    Kalau aku kaya, aku amek gambar GERAN TANAH aku, GERAN RUMAH aku and semua dokumen yg secara mengesahkan akulah PEMILIK benda alah ni semua.

    Bukan setakat amek gambar kt tepi kereta je.

    Cit poodah.

    Balas

  6. btul2. baru btul tunjuk geran tanah kita kan. dy pernah amik gambar sblh ferrari masa form 5. adakah dy kaya? tdak….. =P

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: