kalimah allah..

recently banyak sangat perdebatan tentang perkara ni..this is my opinion..

penggunaan kalimah allah oleh pihak kristian atau mana2 agama lain berkemungkinan tidak salah..

jika mereka cakap ‘allah yang mencipta langit dan bumi ini’ jadi saya sendiri rasa suka sebab mereka mengakui allah itu tuhan yang maha mencipta..tapi jika mereka cakap ‘allah itu ada tiga bersaudara dan bertangan lapan’..ini barulah boleh dikatakan penghinaan terhadap islam..

tapi jika mereka org bukan islam menyebut, ‘allah yang mencipta semuanya’..dalam konteks penggunaan kalimah allah..takkan kita nak marah lak kan then cakap, ‘eh..allah tu utk muslim je..kau kena sebut tuhan kau yang mencipta semuanya’..macam ada tak betul pulak sedangkan kita as muslim sentiasa akan menarik orang lain ke arah muslim..kenapa kita nak menidakkan allah tu pencipta semua dan mengiyakan ada tuhan lain..?

yang sebaiknya mungkin kita perlu contest apabila majalah krstian itu menyebut allah, maka apa yang dimaksudkan dengan allah itu pada mereka..?? adakah allah bagi muslim..atau mereka masih bermaksud allah itu salah satu dariapda tiga..?? jika mereka mengakui maksud penggunaan allah itu adalah sebagai allah bagi muslim, maka saya rasa mereka salah kerana mereka tidak mengangkat allah itu maha esa dalam fahaman mereka..ketika ini, mungkin jabatan agama islam ada point..

yang kerajaan dan pelbagai pihak yang cuba nak jadik hero dengan buat laporan polis baru2 ini adalah kerana anak2 muda kita sekarang mudah terpengaruh dengan sekeliling..mula2 bagi pakai nama allah kat kristian..then agama2 lain pun nak jugak..then bila dah semua recognize allah di mana2 agama, jadik mungkin akan ada kecelaruan bahawa mana2 agama pun sama..dan mungkin akan ada taktik licik untuk menidakkan islam sebagai agama rasmi negara dengan cakap kristian pun pakai allah so kenapa islam je yang jadik agama rasmi..? pengunaan kalimah allah di lain agama mungkins atu taktik licik jangka sangat panjang oleh pihak2 tertentu..kita patut berjaga jaga..

takkan KERANA NAK MENJAGA HATI RAKAN2 LAIN AGAMA, kita pun MENGALAH MACAM BIASA dan keluarlah baru Allah Islam (A.I) dan Allah Kristian (A.K) pulak..manalah tahu kan..kita kan ‘suka jaga hati kaum2 lain sampai hati kaum sendiri terabai macam pakatan tu’..

hmm..bahaya juga sebenarnya isu ini..sebaiknya para cerdik pandai agama dah perlu berdiskusi dan memberi penerangan yang lebih jelas terhadap segenap lapisan masyarakat..poyo..masa nak kenalkan islam hadhari dulu pulun lah buat siaran tv..cetak majalah..buku2 kecik..handout..flyers..bagai2 semua..tapi kenapa isu ini yang lebih penting tak boleh buat macam tu..?? kerajaan sangat poyo..

whatever it is..mana anwar ibrahim?? mana nizar?? mana cendekiawan daripada parti pembangkang?? mana semuanya?? marilah sama2 bersatu sekali cek balik perkara ni..masing2 mungkin menjaga periuk nasi dan pengaruh sendiri..

“xleh cakap lebih2..nanti rakan kita dari DAP akan terasa..” mungkin tu lah dalam hati masing2..

jangan sampai satu masa tokong dan gereja juga akan dipanggil masjid..ini boleh mendatangkan marah!

Advertisements

4 responses to this post.

  1. anwar ibrahim harus bertaubat!

    Balas

  2. Posted by sufian on Januari 13, 2010 at 2:40 pm

    bravo my friend i salute with ur opinion.sebab mine opinion pun selari dengan ur commen.do more comment soon ,i folow up.tq

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: