sijil pelajaran malaysia

..masa tu kertas biologi..saya memang gelabah dengan kertas ni..bukan sebab apa tapi sebab ada beberapa perkara yang saya susah nak terima..

bagi saya jenis2 darah..cara2 ujian..salur2 darah..saraf2 semua..?? eleh..kacang je..jawab sambil jentik hidung pun boleh..

suruh sebutkan kelas2 haiwan..??
alam, filum, kelas, order, famili, genus, spesis…huh..borringgg..mudah..

suruh kaji habitat2 haiwan..rantai makanan, siratan makanan..??
saya boleh hafal dengan sangat mudah sambil makan nasik dan main kereta control..

tapi tiba2 soalan suruh saya cerita pasal daun..?? pasal pokok..?? pasal jenis2 tumbuh tumbuhan..??
argghhhh..apa nii!!!!! yg saya tau urat daun menegak akar berserabut, urat daun melintang akar tunjang..others macam haram susah nak ingat..huhu..

lagipun msa tu teknik belajar saya tak berapa lagilah..so sangat struggle..sangat2 struggle..

sudahnya dalam tension tu..saya ke tandas..cuci2 muka..dan tengok cermin..tapi tak semena mena..pemeriksa pun masuk tandas dan diri je belakang saya tengok apa saya buat..

pandangan penuh nafsu..?? tidaklah..dia cuma perhatikan jika mungkin saya menipu..

lepas tu saya rasa nak ke tandas..dia cakap,”nanti dulu” dan terus masuk tandas tu dulu..selak2 atas bawah kiri kanan tandas, baru lah dia bagi masuk..dia kata nak cek if ada orang ‘tertinggal’ buku rujukan or nota dalam tandas tu..

heh..macam2 hal..orang tengah tertekan ni..

sudahnya..saya dapat 4B utk bio..jadiklah buat geli2..dalam susah payah tu..biologi saya kurang membantu utk hidup seterusnya..sebab kat matrikulasi saya ambil sains fizik..tak jumpa dah seksaan tumbuh tumbuhan tu lagi~

whatever it is..SPM is the only way at that time to make sure where u will go later in de future..

for my dear adik, azlin bte hassan..all de best for ur SPM starting today..!! rilek2 je beb..jgn struggle sgt..give all u have k..muahh~

for others spm’s candidates..do ur best..jangan tension2..kalau tension, cuba melukis..mintak pemeriksa kertas lebih..hehe..

2 responses to this post.

  1. waktu sy amik paper bio…sy menangis…huhu..sbb sy mmg btol2 xbleh nak hafal or nak faham bio tu…huhu…sbb tu sy amik engineering~

    Balas

  2. kenangan paper bio…hm..yg sy ingt, sy duduk tepi tingkap dan berangan bila paper ni habis nak jmpa kengkawan..pastu nak jln keliling kampus dgn best fren dan dia…then nak panjat bukit tu..then, oh..brg ada trtgl kat kelas tu blm amik lg! smbil tersenyum2.. bila pndang depan..abg pemeriksa tu pn senyum balik..haha! sure dia perasan.

    ha..sudahnya paper bio sy dpt C =P (salah org tu letak sy tepi tingkap.heh)

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: