drama oh drama..

saya memang tak menonton drama..drama tak ada dalam kamus hidup saya kot..

saya tak berapa pasti mengapa..tapi memang saya tak pernah ada interest pun nak menontonnya..lagi2 bila tengok iklan yang penuh di siaran tv MALAYSIA adalah lambakan drama2 INDONESIA..yang saya rasa mereka pun tak menonton drama tu tapi dibeli oleh malaysia mungkin kerana dijual dengan murah..4 cerita RM1.00 agaknya..kejinya urusniaga ni..

what i found in drama2 nusantara adalah ceritanya yang sangat mudah difahami..

cerita kampus..
watak nerd – lelaki akan pakai cermin mata besar, baju button sampai atas..akan menjadikan dirinya manusia paling sengal except dalam pelajaran..akan bawak banyak2 buku kulu kilir dan sentiasa kena buli tapi masih baik hati..perempuan akan mekap tebal macam gampang, dressing tak semenggah dan sentiasa kelihatan hina dibandingkan dengan rakan2 nya yang vogue..sangat jujur dan sangat baik hati sehingga buat orang rasa menyampah..

watak jahat pula seorang yang kaya..ada rakan2 yang berpura pura bengis yang akan ikut ke mana sahaja pergi..ayat yang biasa lepas gaduh ada lah, “jom geng..kita pergi enjoy!!” menunjukkan lemahnya kajian sang pengarah terhadap dunia kampus sebenar..kereta pulak bmw ke atas sedangkan zaman student, gen 2 dah cukup dibanggakan..yang paling menyampah, orang jahat tetap akan gaduh pasal perempuan..shit..

sang hero adalah seorang yang sangat baik hati..yang akan membantu perempuan dalam pelbagai keadaan..akan sentiasa dipikat oleh perempuan2 gatal yang akhirnya akan berdendam dengan hero kerana ‘cinta’nya tak dilayan..hero juga akan dibantu dengan 2 3 orang rakan yang berfungsi sebagai penghibur sepanjng cerita..4 sure, penghibur tu tak sehensem hero dan kadang kala sangat tak semenggah..oh ye..hero juga sudah pasti pandai bersilat..

heroin..seorang yang cantik..amanah budi pekerti..siddiq..amanah..tabligh..fatanah dan 1001 sifat2 mahmudah instead dia bertudung or not..akan jatuh cinta kat hero after sesuatu occasion..ayat yang akan buat heroin jatuh cinta dengan hero adalah, “awk tak apa2…?” ketika kejadian terlanggar di library dan buku2 bertaburan sebagai contoh..heroin juga akan sentiasa pentingkan pelajaran tetapi akan sentiasa di suruh bercinta oleh rakan2 penghibur sepanjang cerita..

jalan cerita tak akan lari jauh..hero akan jatuh cinta kat heroin tetapi akan ada watak jahat yang cuba menghalang..

tak pun..heroin dulu pernah bercinta dan serik untuk bercinta tetapi diganggu oleh ex boyfren dan diselamatkan oleh hero..akhirnya bercinta..

tak pun..hero n heroin mmg bercinta tetapi hero digoda perempuan gatal dan pelbagai masalah timbul termasuk heroin akan percaya fitnah2 yang sampai kat telinga tanpa usul periksa..

semua tu pada saya basic untuk membuat sebuah drama melayu mudah untuk keuntungan sendiri..kadang kala sakit hati apabila dapat rasakan yang sang pengarah tak pernah buat kaji selidik tentang suasana sebenar di kampus..main sedap jiwa je..ingat kampus sini macam luar negara..??

tak dinafikan..drama nur kasih ada sedikit kelainan tapi nak tunggu drama macam tu kena tungu berpuluh puluh drama murahan yang ditontonkan tanpa sebarang jiwa..kalau tengok sekarang..sejam lepas tu dah lupa dah cerita apa yang kita tengok tadi..

ni baru drama..kalau filem..? dalam bas ke pulau redang tempoh hari kami dipertontonkan dengan filem cinta u-turn..cerita paling tidak ada jiwa yang pernah saya tonton..plot macam gampang..cerita tunggang langgang..just harap awek2 cantik sahaja sebagai penghibur mata..

wish..drama dan filem melayu akan lebih maju setapak ke hadapan..saya dengar encik razak mohaideen buat filem lagi..tolonglah..biarlah berkualiti kali ni..

Advertisements

6 responses to this post.

  1. ala….klau pakcik razak tu yg buat, blh bayangkan renyuk masuk tong sampah je kot..kualiti yg sgt memalukan…lg2 mesti budak2 lepasan SPM ingt itulah cerita di kampus..smpi student saya kebnyakan nya SANGAT menjurus ke arah itu…huhu..

    Balas

    • Posted by AzamHassan on November 6, 2009 at 8:50 pm

      hoho..anti pakcik razak nampaknya..tp bukan sengaja nak anti kan..memang karya dia kurang best..huhu..

      Balas

  2. ntahla…msia ni sgt kurang filem2 or drama2 yg mendidik…typical je sumenye…bile org kritik,tau plak kate..inilah yg penonton2 mahukan~kalo penonton byk duit,mahu lg hebat crite die dr pengarah2 filem yg ade tu…erk..utk mase skrg,vote for afdlin je la..heh

    Balas

  3. mohideen? kualiti? dua perkataan tu tak BOLEH wujud dalam satu ayat okay?????

    if he did produce another movie, you can count on it to be super sampah. nuff said

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: