eksesais pengkalan hulu..

occurs on my final annual camp of palapes..

actualy, as a senior..eksesais kami adalah untuk mempertahankan pengkalan kami di sebuah bukit, berundur dan membuat serangan balas ke atas pihak musuh yang berjaya menawan bukit kami..

kami aware dengan situasi tu sampaikan masa mula2 kami menempatkan anggota di sekeliling bukit, mental kami dah down juga sikit sebab kami akan kerja sangat keras dalam tempoh seminggu dua ini..masa tu m16 dah jadik tongkat ketika memanjat..memang dah lemah sangat rasa..

we realize masa mula2 masuk pengkalan di bukit..kami tengok ada sebuah kolam tinggal berhampiran bukit tu..saspen juga sebab jangan tiba2 jurulatih main gila suruh kami berendam pulak tengah2 malam nanti..ada yg gigit m16 nanti kerana terlalu tertekan..

di tepi2 kolam tu saya tengok memang ada 3 4 orang manusia yang bnerpakaian biasa2 sahaja sedang memancing..entah ada entah tak ikan kat situ..lagipun kat tengah2 ladang tu..macam mana boleh ada orang pulak sedangkan takde pulak saya perasan motor or kereta di tepi2 jalan..

kami teruskan perjalanan dan tempatkan diri di tempat2 strategik di mana kami boleh tengok sekeliling bukit tu..dari atas ni juga boleh lihat kolam tadi..ada jugak kisah2 hantu kolam main2 di kepala saya..ada juga kisah2 panggilan misteri memanggil nama dari kolam tu..tapi sebab masa tu kami pakai pakaian askar, so no sweat la jugak..kalau tidak..hmm..entahla..

yup..pakaian askar especialy loreng will give u another spirit of fighting..another spirit of to be stand alone and to be focused on ur job more rather than outsider issue..macam hantu tu jugak la..tapi..saya bukan askar sejati..kadang2 rasa goyang juga..

di pengkalan hulu ni juga buat pertama kali saya dalam keadaan berjaga jaga daripada langit cerah..sampailah tukar jadik mega merah..tukar jadik gelap..sampailah keluar semua bintang2..saya rasa saya statik di satu tempat tu mula lepas asar sampailah jam tunjuk pukul 9 malam lebih kurang..still..if u r in askar suit..u r stronger than ever..so tak mengeluh =)

next day..bangun pagi..semuanya berembun..dengan saya2 pun berembun..punyalah bersatu dengan alam masa tu..saya tengok suasana kat kolam tu sangat cantik dan masih ada orang memancing..gila apa memancing pagi2..ada ke ikan pergi sarapan..?

what different for today yang saya perasan adalah our jurulatih kerap meeting..mereka memang tak perlu jenguk kami sangat sebab kami sibuk korek tanah untuk buat kubu..macamana anda tengok kubu yang dikorek dalam cerita2 perang, macam tu la yang jurulatih nak..tapi ye la kan..kami dapat korek sampai pinggang je..gila letih beb, huhu..

on that night..jurulatih panggil kami semua berkumpul di satu tempat..masa ni jurulatih open cerita pasal satu perkara yang buat kami sangat terkejut dan sangat takut compare dengan apa yang kami dah lalui sepanjang jadik warga palapes ni..

via jurulatih punya intel dan juga instict mereka sebagai seorang askar super tulen, mereka dapat simpulkan yang group orang memancing tu tidak dapat dipercayai..dan jurulatih khuatir yang mereka sebenarnya mempunyai niat jahat sama ada untuk merampas semua senjata2 m16, carl gustav (rocket launcher), mortar, m203 (enhanced m16),light machine gun, dan juga beberapa kelengkapan sebenar yang kami bawa dan guna sepanjang latihan..seriously, kami agak takut masa tu..lepas tu mula la seorang2 perasan yang mereka memang memancing dari 1st day kami nampak sampailah hari ini..ada juga kawan2 saya kata mereka nampak orang2 ni still memancing waktu malam..tak pasti benar ke tak cerita tu..

malam tu, setiap jurulatih bersedia dengan satu magazine peluru hidup..just in case if anything happen..mereka semua juga ada pisau benet dan salah seorang jurulatih ada pistol browning..ready for anything bad..semua senjata kami dikumpulkan di satu tempat dan malam tu kami tidur mengelilingi senjata yang dah disusun kat tengah..setiap satu jam ada sentry yang akan gilir2 bangun untuk berjaga2..

masa tu ada yang tak tidur sebab memang rasa tak sedap hati..pengkalan hulu sangat dekat dengan sempadan..sempadan thailand dipisahkan dengan hanya sebuah bukit if saya tak salah..dan selatan thailand merupakan satu tempat yang berkemungkinan besar terdapat pemberontak yang melihat kami sebagai satu peluang untuk mendapatkan senjata segera..actualy jurulatih just take all precaution je tapi kami yang fikir macam2..ye la kan..kami tak kahwin lagi, huhu..malam tu berlalu dengan penuh stress..

next day..saya tak pasti apa yang jurulatih dah bincangkan dan apa tindakan yang mereka dah ambil tetapi mereka kata keadaan terkawal dan tidak ada masalah lagi..cuma para jurulatih masih lagi pegang satu magazine peluru hidup dan benet di pinggang untuk keselamatan kami semua..

masa tu kami semua sangat lega dan apa yang penting kami boleh percaya jurulatih kami 100% sebab memang mereka askar terlatih..it was so relieve tp dalam kelegaan tu, kami masih tetap kena lanyak..kena forward roll..sit up..front support..comando rest..semua la kami tetap kena macam biasa..

at least..kami rasa kami semua selamat daripada masalah orang tak bertanggungjawab even kami memang tak pernah selamat di tangan jurulatih..asyik kena belasah je =P

p/s:thanks to all jurulatih palapes usm sesi 2004-2008 yang setia melayan karenah kami semua sepanjang latihan..we salute u!

Advertisements

2 responses to this post.

  1. eleh..ntah2 dia tak kisah pun korang dgn m16 korang tu. ntah2 diorng dapat tahu kat kolam tu adalah lubuk emas..tu yg sibuk memancing mana tau ada ikan timbul bagi emas kt diorng.hehe

    Balas

  2. Posted by AzamHassan on November 3, 2009 at 10:16 pm

    ish..kalau ada masa tu..memang rasa sgt takut tau..next saya akan try cerita pasal komunis pula..hehe..

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: