back from redang!!

hari ini hari selasa..my 1st working day after luxury weekend that i’ve been through at pulau redang..^^

perjalanan ke terengganu sangat meletihkan..dgn naik bas 4 seated..lepas tu bergoyang sana sini..buat saya tak senang duduk..dah duduk pelbagai cara dah nak selesakan diri..gantung macam kelawar je belum..

tiba je di jeti, kena duduk lagi selama hampir 2 jam dalam feri untuk ke pulau redang..selama ni saya sentiasa ingat pulau redang ni macam pulau sibu..sebuah pulau yang hanya ada resort tetapi rupanya pulau redang lebih besar dan ada kampung sekolah bagai..as the same as pulau pangkor..malu juga rasa sebab tak buat kajian dulu sebelum datang..ingat nak berhibur je..

tujuan saya ke pulau redang adalah menyertai aktiviti Redang Island Clean-up Day (RICD) yang dianjurkan setiap tahun di tempat2 yang berlainan..actualy event ni untuk para diver kerana mereka akan membersihkan coral2 yang dicemari dengan landak laut dan juga sampah sarap yang mungkin ada..tapi kami pergi sebagai group non-diver yang tak perlu menyelam..just bersihkan pantai sahaja..

eheh..tapi tak pulak saya jumpa sampah sarap yang besar2 kat pantai tu..nak kena selak2 pasir bagai baru la jumpa secebis dua kaca dan puntung rokok..seriously..pantai2 di sana sangat bersih dan sangat cantik~

my leisure time comes when we are going to snorkeling at 3 different places..memang pakej dia macam tu..snorkeling di tiga tempat..the beach was so nice..air di sangat jernih..ikan2 dia semua sangat jinak..saya dapat tengok ikan clownfish (nemo) at its real habitat..saya juga buat pertama kali encounter ikan sebesar lengan berenang depan mata saya..gila scary..sebab dia warna biru ada belang2 oren..ekor pulak macam ekor wau..dan beliau agak gemuk..saya dah terbayang dia bukak mulut luas2 dan telan kepala saya..pergh..tak ke nanti orang panggil azam kepala ikan..??

next coral juga saya dapat tengok koleksi ikan bilis yang sangat ramai..berenang sana sini agak senada..suka2~~ sebab bila saya lalu, semua mengelak berpecah then kembali jadik satu group semula lepas tu..saya juga sempat curik roti daripada sarapan khas untuk bagi makan ikan2 ni..saya genggam dalam tangan dan bagi mereka semua makan dari tangan saya..wahahahaha..best2..sakit juga bila diorang gigit jari tapi seronok..cuma bila saya dah nampak ikan2 bsar datang, saya cepat2 lepaskan tangan..takut nanti ada mereka salah gigit..dah kena panggil azam si kepala dan tangan ikan pulak..tak ke aneh tu..

overall , percutian di pulau redang sangat menarik..lupakan pulau2 di luar negara sebab saya takde duit nak kesana..hihi..actualy lupakan pulau2 di luar negara sebab saya rasa negara kita sangat setanding dengan semua di luar sana..coral yang cantik..ikan2 yang best..dan juga yang penting ada badan sukarela yang sentiasa menjaga kebersihan dan kecantikan pantai2 macam ni..

but..i still want to go to langkawi for my personal trip..pulau redang will be 2nd coz saya nak bawak kekasih (masa tu isteri) pergi tengok2 ikan yang saya tengok minggu lepas..

wish..semua haiwan2 tu masih sihat dan cantik seperti sekarang..

cuti..cuti..malaysiaaaaaaaaaa..^^

Advertisements

One response to this post.

  1. eleh..saje je pilih pulau redang sbb dh tau pantai dia bersih..hihi.

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: