gaduh..

sejak semalam lagi..eh..sejak sabtu lepas lagi, rumah saya sentiasa dikunjungi oleh kucing besar berwarna kuning..yang mana kepalanya sahaja dah lagi besar dari penumbuk saya..

tujuan kucing besar itu, atau saya lebih gemar panggil tora (tora = kucing gangster yg muka calar2 dan besar yg biasa kita jumpa kat pasar curik ikan) adalah untuk mencurik makanan yang saya sediakan utk 2 ekor haiwan belaan saya, blackie dan oyen..

hakikatnya, mereka berdua tak pernah bergaduh, cuma mengeluarkan suara2 yang agak aneh untuk menghalau tora tu..tapi standard la tora, stakat cakap2 je, dia selamba je leh makan sampai habis satu mangkuk..

tapi hari ni, saya dapat tangkap tora itu curik makanan lagi, saya berlari keluar dan hayun beliau dengan penyapu..dengan tak semena mena, kucing saya yang besar sikit, blackie, terus terkam tora tu..rancak jugak mereka berguling2..

habis guling2 gaduh tu, mereka bangun dan kali ni kucing saya yang kecik, oyen pulak serang..berguling bergaduh la oyen dan tora..

just untuk buat saya terkejut, blackie pun turut serta menyerang tora tu..dah berguling bertiga..dah macam steamroll pun ada..pelik jugak saya bila tengok kucing gaduh bertiga..mungkin sebab mereka tahu tora tu besar so bajet kucing belaan ni nak jadik gangster mcm kucing liar jugak la kot..

saya cuma memerhati bila tora tu bingkas bangun dan lari jauh dari rumah kami..oyen mengejar tapi saya panggil balik, so dia berhenti kejar dan balik rumah..blackie awal2 dah masuk rumah..

tak tersangka juga saya yang mereka berpotensi untuk bergaduh..ingat masing2 jantan tak tulen, huhu..

in other word, kucing pun tahu pertahankan hak dia..friskis yang dah disediakan untuk mereka makan..tapi adakah kita manusia pertahankan hak kita bila dipangkah bukan2..? lagi2 bila ada org cakap, “has everything be reduced to your fucking religion..??” and religion tu means for islam..? kita nampaknya tak berapa bersatu nak pertahankan hak kita sendiri..

dan jugak..kita nampaknya ada sikit lebih hina dari haiwan jika begitu..

3 responses to this post.

  1. hahah…..camne awak panggil kucing awak balik???heheh..mesti kelakar…

    Balas

  2. haha. tak sangka oyen mengejar..dlm lembik2 dia tu, bersemangat lak bla ada peluang cmtu. blackie wlaupun garang agak cool ek? suka suka blackie~

    Balas

  3. Posted by AzamHassan on Ogos 18, 2009 at 9:13 pm

    cikf : panggil je mcm panggil org..dia sure dgr kata pnya..haha..

    amanda : suka suka azam la pulak~

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: