makanan halal atau haram..?

its been quite a debate where lots of food that produced nowadays is more to haram..is it true..?

minggu lepas saya solat jumaat di kampung pasir putih..dalam perjalanan, adalah sehelai kertas di atas meja makan..sempat la jugak saya gatal tangan capai dan baca..ulat buku la katakan..

kertas tu menceritakan tentang beberapa produk yang dikatakan haram kerana mengandungi unsur2 yang agak mencurigakan..of course, sebahagian daripada makanan2 tersebut adalah yang telah saya makan sejak zaman bell bottom rambut panjang rock kapak lagi..sangat lama..

tapi adakah semua tu betul2 haram..? saya tak pasti anda bagaimana tapi pada saya selagi ada cop halal yang sah kat bekas makanan tu, saya hayun je..yang keluarkan cop halal tu sudah pasti orang yang bertauliah so apa nak risau kan..

but it’s true..banyak makanan yang glamer di malaysia ni kebanyakan takde langsung cop halal..termasuk yang ada diiklankan kat tv..makanan ni pulak mensasarkan kepada kanak2 yang jarang nak ambil tahu sangat kecuali kalau parents diorang concern..

jadik kepada rakan2..sebelum makan, pastikan ada cop halal yang tulen..bila dah ada cop halal tu, jangan pulak ragu2 sebab dari ragu2 tu akan datang syaitan..dari syaitan akan datang fitnah..dari fitnah akan datang berpecah belah..

ciao..

2 responses to this post.

  1. sbnrnya….listerine kt umah anda yg botol besar tu pn haaraaaaaam gkk…… sbb tu ia tak bg org telan.

    Balas

  2. Posted by aaDc on Julai 29, 2009 at 9:22 pm

    sebenarnya bulu ayam yg orang semelih tu pun haram dimakan gak, takut2 nanti si pemakan kene swine flu, xsudah2 dgn kes penkuarantinan…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: