amanat dari kampung..

memetik cerita ayah saya ketika perjalanan pulang ke kampung di labis, segamat, johor..

abah dulu pernah terlintas nak berhenti sekolah masa darjah enam..sebab tengok kawan2 yang dah berhenti sekolah semua kaya raya..dah ada duit sendiri..dah boleh beli jam timex, dah boleh pakai kasut kulit, seluar yankee, kemeja..masa tu memang terasa sangat..

kawan2 abah yang dah berhenti semua kerja korek sekerap dan dapat lah sehari RM10 hasil daripada kerja2 tu..abah pun dah rasa nak berhenti..jeles la tgk kawan2..tapi masa tu atuk kau nasihat..

“kau tengok kawan2 kau pegang duit..memang diorang kaya..memang diorang dapat beli apa2 yang diorang nak tapi kau ingat..apa yang diorang kaya sekarang..tu jelah kekayaan diorang sampai bila2..sampai beranak pinak..jadi kau belajar la selagi boleh belajar..banyakkan sabar..”

hasilnya, ayah saya teruskan belajar..dan sekurang kurangnya, dia dapat menyara anak2 dia yang dah besar panjang ni di samping menyara atuk saya di kampung malah dapt mengurus kehidupan sampai kami adik beradik terasa agak senang..kawan2 nya yang berhenti sekolah dulu, betul sepeti kata atuk saya..not as good as ayah saya dan kawan2 yang lain yang sambung belajar..

kesimpulan..hendak pergi lebih jauh atau tidak adalah pilihan sendiri..dan jika kita mula2 lagi sudah tak mahu memajukan diri, maka kita tak akan maju jugak sampai bila2 walaupun ada peluang terbuka luas depan mata..

inspirasi jugaklah..nanti kalau dah maju saya nak take over sime darby dan namakn dia sime azam..wahaha..!!

thanks abah~

Advertisements

5 responses to this post.

  1. sime azam? knapa tak azam darby? hahaha

    Balas

  2. Posted by mashimar0 on Julai 16, 2009 at 12:35 pm

    SDE??SAE??ADE??hmmmm

    Balas

  3. Posted by AzamHassan on Julai 16, 2009 at 6:01 pm

    amanda : azam darby…baik azam hassan..azam hassan engineering (AHE) ^^

    mashimaro : KAH – kejuruteraan azam hassan..melayu skit =P

    Balas

  4. Posted by mashimar0 on Julai 17, 2009 at 9:42 am

    KAH KAH KAH……………………..

    Balas

  5. sy doakan…amin….. (^_^)

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: