anjing dan hukumnya..

jika anda baca blog saya, sila bukak jugak blog saudara M.K.I yang ada saya listkan sekali ka tepi tu..bro mki, kalau xmau blog saya ni siarkan nama anda beritau ye..

umm..bro mki ni atas bacaan saya adalah seorang pencinta haiwan yang tegar..n im quite impressed by the way he breed all kind of animal n saya rasa brader mki ni di recognize oleh segenap lapisan masyarakat di malaysia..congratz to u..at least saya kenal seorang lagi pencinta haiwan selain diri saya sendiri dan juga ribuan umat di luar sana..hehe..

however, bro mki juga ada membela anjing seperti kita membela kucing..im not sure about this but as long as i’ve learn by al quran, hadis, sunnah rasullullah dan juga para alim ulama, diceritakan anjing itu adalah najis pada keseluruhannya..

najis tak bermaksud tak boleh dipegang dan dibela..boleh je pegang..bela..even di ubatkan pun xde masalah seperti doktor veterinar melayu islam lakukan selama ni..

juz in de end of the process..mestilah disamak dengan sebersih bersihnya..tu yang paling penting..so utk elakkan samak berkali kali, jangan la bela..

there r some extremist yg bila ckp anjing, trus je haram sampaikan nak rasa kesian kat anjing yg kurus dan lapar pun takkan terlintas dalam hati mereka..ada jugak yg extreme sampai cakap anjing penyebab malaikat tak datang rumah..

hope someone can show me the basis of this ‘anjing-tak-bagi-malaikat-masuk’ issue..nak tau jugak..betul ke..??

entahlah..as long as im concern, anjing adalah najis yang jika bersentuhan dalam keadaan basah perlu disamak..im open this thread to all of brothers out there to look at this issue..

n for bro mki..saya harap bro mampu memiliki sebidang tanah seluasnya untuk menempatkan semua haiwan yg bro sayangi tu..keep it up but try look deeply into this ‘anjing’ matters k..

thanks..

9 responses to this post.

  1. hm..pernah dgr gk cikgu ckp klau bela anjing dlm umah malaikat tak msuk umah. tp klau bela anjing tu kt luar rumah..?

    and sbb dulu pn sy slalu tnya cikgu sekolah agama dulu psal nk bela anjing (teringin nk bela satu sbb tgk citer org putih anjing diorng cute2 n pndai..hehe). cikgu kata mana yg syubhah baik di elakkan..

    yelah..haram pegang anjing yg basah. tp bab2 len, byk yg ragu2, bek elakkan trus.

    p/s: sy ada anak kucing yg sgt cute n mata bersinar2. slalu duk dpn umah ngiau2. tp mak tak bg kasi mkn sbb nnt dia dtg lg, and mak ada asma. awk nak??

    Balas

    • kte nk ler.. ade lg x meow2 tu.. u dok mne ek.. bleh x kte dtg ambik?

      Balas

      • nak ke? leh je. dia msih wujud kt sini. huhu. tp umah kite kt bt pahat, johor. inginkah anda??

        p/s: maaf kpd owner blog ni sbb kami buka sesi tawar menawar di blog kamu.hehe

  2. Posted by aaDc on Jun 24, 2009 at 10:39 am

    saya ada selalu nmpak anjing dalam pasaraya, selamba je diorang letak dalam freezer. gile btul. xpape pon. siap diorang beli bawak balik. pastu goreng. sedap je aku tgk diorang makan. soalan dier: apekah anjing itu??

    Balas

  3. aaDc: anjing goreng~

    Balas

  4. Posted by aaDc on Jun 24, 2009 at 6:30 pm

    salah amanda, jawapan die ialah anjing panas.

    Balas

  5. Posted by sulaiman on Jun 24, 2009 at 10:20 pm

    oho, btul skali azam

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: