three sixty..

hari ini saya menonton 360 (sebutan : three sixty, hehe..) dan dapatlah melihat aksi mazidul akmal sidek sebagai pengacara berkaliber..tapi pada saya kerjanya agak bahaya..boleh mengundang pihak yang tak berpuas hati dengan pendedahan rancangan tu untuk melakukan sesuatu yang di luar jangkaan..

tapi harapnya tidak la kan..go go mazidul~~

tajuk rancangan tu hari ini adalah tentang pengemis jalanan..pengemis yang biasa kita lihat bawak sticker ayat2 suci, bawak tasbih, kad2 ucapan motivasi untuk dijual ataupun mungkin untuk dipaksa beli oleh orang ramai…tapi..pengemis kah mereka..??

dalam rancangan tu, dapatlah mereka bersua muka dengan para pengemis ni yang majoriti kanak2..masa saya di penang dulu, asal tunggu bas di butterworth je, adalah 2 3 budak kecik yang offer sticker ayat2 suci kat saya..saya tak nak beli..kemudian dia hulur tangan pulak mintak derma seberapa ikhlas..saya tak bagi jugak..tapi mereka diri je depan saya tunggu..saya buat2 kering..buat2 x ada apa2 berlaku then baru la mereka beredar..

lepas mereka beredar, mereka pergi kat orang lain pulak tapi rata2 kesedaran rakyat malaysia semakin ketara untuk tak nak support anasir2 macam ni dengan tak bagi mereka walau satu sen pun..

yela beb..kadang kala kasihan la jugak tapi entahlah..bukan itu caranya nak buat duit..banyak lagi cara lain..penjaga2 mereka pula jangan lah sampai susahkan kanak2 bawah umur ni..

dalam 360 jugak mazidul dedahkan yang kegiatan ni memang ada sindiketnya..dengan pekerjanya cuma kanak2 dan orang kurang upaya..surelah berapa banyak je la yang mereka dapat habuan mengemis tu..selebihnya..? boss yang punya..dalam sebulan saya jangka mesti mereka boleh dapat lebih tinggi dari gaji saya…jeles pun ada..

tapi sama ada nak bagi derma atau tidak, terpulanglah kepada kita..ada baiknya kita selidik dulu mereka yang meminta ni datang dari mana dengan bertanya soalan2 mudah macam rumah kat mana, datang dengan sapa, balik naik apa..kalau mereka gelisah, hindarkan wang anda dari mereka..

kalau nak derma jugak..jangan la banyak2..haha..

apa2 pun, diharap pihak berkuasa tempatan dapat mengawal gejala yang semakin bahaya ni..jangan tumpang sekali makan hasil mereka sudahlah..

2 responses to this post.

  1. sy sgt kasihan dgn mereka..jd wlaupun tak nak beli balsem/majalah/stiker/card/tisu diorng, sy still akan trbagi gk 2 3 ringgit kt diorng wat mkn minum tp bla ingt balik, tiap kali tu siap bg syarat,

    “akak tak nak beli, tp ni utk adik je tau..wat beli mkn..”

    klau la mak dia ada, mesti mak dia pn sedih tgk anak dia wat cmtu…psal bos atas dia dpt duit ke tak..mls nk fikir… drpd dia tak dpt langsung n kena pukul lg kesian..=(

    Balas

  2. Posted by mashimar0 on Jun 24, 2009 at 10:14 am

    hmmmm…2la..asal g tggu kt btwth je msti ade knk2 dtg..kesian2 gak..tp tau msti sindiket..trus xkesian..huhu

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: